- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Αντιδρούν οι ΗΠΑ στην απόφαση της Γαλλίας να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος
Η επιστολή που απέστειλε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Μαχμούντ Αμπάς
ΗΠΑ: Η αντίδραση στην απόφαση της Γαλλίας να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος
Έντονη είναι η αντίδραση των ΗΠΑ για την απόφαση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ έκανε σαφές χθες Πέμπτη πως «απορρίπτει σθεναρά» την απόφαση Μακρόν, χαρακτηρίζοντάς τη «αψήφιστη» και κρίνοντας πως απομακρύνει «την ειρήνη». «Αυτή η αψήφιστη απόφαση δεν εξυπηρετεί παρά μόνο την προπαγάνδα της Χαμάς και αποτελεί πισωγύρισμα για την (διαδικασία) ειρήνης. Είναι ράπισμα στο πρόσωπο των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου» 2023, είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο μέσω X.
Ο πρεσβευτής της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ Μάικ Χάκαμπι δήλωνε τον Ιούνιο πως δεν θεωρεί ότι συνεχίζει να είναι στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Η Χαμάς χαιρετίζει το «θετικό βήμα» της αναγγελίας αναγνώρισης κράτους της Παλαιστίνης από τη Γαλλία
Η Χαμάς εξήρε την αναγγελία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν περί της προσεχούς αναγνώρισης κράτους της Παλαιστίνης από τη Γαλλία, βλέποντας «θετικό βήμα» στην εξέλιξη και παροτρύνοντας άλλες κυβερνήσεις να μιμηθούν το παράδειγμα του Παρισιού.
«Θεωρούμε πως πρόκειται για θετικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό μας και να υποστηριχτεί το νόμιμο δικαίωμά του για αυτοδιάθεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, καλώντας «όλες τις χώρες του κόσμου –πάνω απ’ όλα τα ευρωπαϊκά έθνη κι αυτά που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης– να μιμηθούν το παράδειγμα της Γαλλίας».
Μακρόν: Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος τον Σεπτέμβριο
Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο, δήλωσε την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι αυτό θα συμβάλει στην ειρήνευση της περιοχής. Ο Μακρόν, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφαση στις X, δημοσίευσε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, στην οποία επιβεβαιώνει την πρόθεση της Γαλλίας να γίνει η πρώτη μεγάλη δυτική δύναμη που αναγνωρίζει το παλαιστινιακό κράτος.
Ο Γάλλος πρόεδρος προσφέρθηκε να υποστηρίξει το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και συχνά καταδικάζει τον αντισημιτισμό, αλλά είναι δυσαρεστημένος από την έκβαση του πολέμου ειδικά τους τελευταίους μήνες. «Λόγω της ιστορικής δέσμευσής της για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αποφάσισα ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης», έγραψε ο Μακρόν. «Η ειρήνη είναι εφικτή».
Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνωρίζει την Παλαιστίνη. Σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, το παλαιστινιακό κράτος αναγνωρίζεται πλέον από 142 χώρες. Η Γαλλία έχει τον μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό στην Ευρώπη και τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στη Δυτική Ευρώπη, και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή συχνά μεταφέρονται ως διαμαρτυρίες εντός της χώρας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας συνδιοργανώνει μια διάσκεψη στον ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα για μια λύση δύο κρατών. Τον περασμένο μήνα, ο Μακρόν εξέφρασε την «αποφασιστικότητά του να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης» και έχει πιέσει για ένα ευρύτερο κίνημα προς μια λύση δύο κρατών, παράλληλα με την αναγνώριση του Ισραήλ και του δικαιώματός του να αμυνθεί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eπιθέσεις με πυραύλους και drones άφησαν χιλιάδες κατοίκους χωρίς θέρμανση και ρεύμα εν μέσω πολικών θερμοκρασιών
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας - 20 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Μάρτυρες-κλειδιά καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί αυτοάμυνας
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βερολίνου - Φέρεται να εμπλέκεται σε τρομοκρατικό δίκτυο
Όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα
Οι διεθνείς εξελίξεις και το «τέλος της ιστορίας» που δεν έρχεται ποτέ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.