- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Oι Χούθι ισχυρίζονται ότι βύθισαν ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο ανοικτά της Υεμένης
Για την ώρα δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση
Oι Χούθι ισχυρίζονται ότι βύθισαν ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο ανοικτά της Υεμένης
Οι Χούθι που είναι σύμμαχοι του Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με drone και πυραύλους εναντίον ενός ελληνικού φορτηγού πλοίου στη Θάλασσα Ερυθρά, αναφέροντας ότι το πλοίο βυθίστηκε.
Η επίθεση της Κυριακής από τους Χούθι στα νοτιοδυτικά της Υεμένης ήταν το πρώτο παρόμοιο περιστατικό που αναφέρθηκε στον ζωτικό αυτό ναυτιλιακό διάδρομο από τα μέσα Απριλίου. Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα όπλα και ρουκέτες από οκτώ σκάφη, καθώς και πύραυλοι και τέσσερα μη επανδρωμένα σκάφη.
Τα 19 μέλη του πληρώματος και τρεις ένοπλοι φρουροί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το πλοίο Magic Seas, που έφερε σημαία της Λιβερίας, το οποίο είχε αρχίσει να βυθίζεται. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην επιχείρηση, περισυλλέχθηκαν από ένα διερχόμενο πλοίο και έφτασαν στο Τζιμπουτί.
Ωστόσο, ο Μιχαήλ Μποδούρογλου, εκπρόσωπος της Stem Shipping, μιας από τις εμπορικές εταιρείες που διαχειρίζονται το πλοίο, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση ότι το πλοίο βυθίστηκε.
Το πλήρωμα είχε αναφέρει πυρκαγιές στην πλώρη του πλοίου. Το μηχανοστάσιο και τουλάχιστον δύο αμπάρια είχαν πλημμυρίσει και δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα.
Η επιχείρηση Aspides της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει αναλάβει την υπεράσπιση της ναυτιλίας στη Θάλασσα Ερυθρά από τις επιθέσεις, προειδοποίησε για κίνδυνο έκρηξης στην περιοχή του πλοίου.
Από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα εναντίον της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023, οι Χούθι επιτίθενται στο Ισραήλ και σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, σε μια ενέργεια που αποκαλούν πράξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους.
Το Magic Seas μετέφερε σίδηρο και λιπάσματα από την Κίνα στην Τουρκία, ένα ταξίδι που φαινόταν χαμηλού κινδύνου, καθώς δεν είχε καμία σχέση με το Ισραήλ, δήλωσε ο Μποδούρογλου, προσθέτοντας ότι η Stem Shipping δεν είχε λάβει καμία προειδοποίηση για την επίθεση.
Ωστόσο, ο στόλος της Allseas Marine, της άλλης εμπορικής διαχειρίστριας του Magic Seas, είχε πραγματοποιήσει κλήσεις σε ισραηλινούς λιμένες κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, σύμφωνα με ανάλυση της βρετανικής εταιρείας διαχείρισης ναυτιλιακών κινδύνων Vanguard Tech.
«Αυτοί οι παράγοντες έθεσαν το Magic Seas σε εξαιρετικό κίνδυνο να γίνει στόχος», δήλωσε η Έλι Σαφίκ, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Vanguard Tech.
Ο Τζον Ξυλάς, πρόεδρος της ένωσης μεταφορέων ξηρού φορτίου Intercargo, δήλωσε ότι τα μέλη του πληρώματος ήταν «αθώοι άνθρωποι, που απλώς έκαναν τη δουλειά τους, διατηρώντας την παγκόσμια εμπορική κίνηση». «Κανείς στη θάλασσα δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζει τέτοια βία», δήλωσε.
Πηγή: Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η χώρα μας δεν επηρεάζεται από τις ανακλήσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή της η HiPP Ελλάδας
Τι αναφέρει η καταμέτρηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης
«Αν χρειαστεί μπορούμε να μοιραστούμε τα καύσιμα που έχουμε», δήλωσε ο Νταν Γιόργκενσεν
ΗΠΑ και Ιράν κλιμακώνουν τη ρητορική τους
Οι δημόσιες τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου είχαν αρνητικό αποτέλεσμα
Ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση του Κιέβου - Η Ρωσία εκτοξεύει απειλές
Το μήνυμα του βασιλιά Κάρολου
Προειδοποιεί για την επικίνδυνη ρητορική Τραμπ και την καταστροφική μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως
Έξι τραυματίες, ζημιές σε δρόμους και σπίτια - Χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ευρώπη και ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας στο νέο σύστημα ασφάλειας
Οι αναρτήσεις στα social media και η νοσηλεία του 31χρονου
Η ιστορία του Ταχίρις Ντος Σάντος
Το κέρατο του ταύρου προκάλεσε εσωτερική πληγή 10 εκατοστών
Πώς τα ψάρια έγιναν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης
Η ιστορία της Μάιλι δεν είναι η μοναδική
Oι ακριβείς συνθήκες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα
Παραδέχτηκε στη κοινοβουλευτική συζήτηση το λάθος διορισμό και την άγνοια ελέγχου ασφαλείας
Για απόπειρα εκβιασμού κάνει λόγο η εταιρεία
Έριξε το αυτοκίνητο της έξω από κλαμπ με πεζούς στο δρόμο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.