- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ουρές χιλιομέτρων σε αυτοκινητοδρόμους της Τεχεράνης - Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα εν μέσω ισραηλινών επιδρομών
Οι βόρειες περιοχές στην Κασπία Θάλασσα, οι οποίες είναι δημοφιλείς σε παραθεριστές, έχουν γίνει καταφύγιο
Ιράν: Ουρές χιλιομέτρων σε αυτοκινητοδρόμους καθώς κάτοικοι της Τεχεράνης επιχειρούν να φύγουν από την πρωτεύουσα εν μέσω ισραηλινών επιδρομών
Κάτοικοι της Τεχεράνης φεύγουν από την ιρανική πρωτεύουσα εν μέσω της σύρραξης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, και εν μέσω φόβων για νέες ισραηλινές επιδρομές, με αυτόπτες μάρτυρες να μιλούν για μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση σε αυτοκινητοδρόμους που οδηγούν εκτός της πρωτεύουσας.
Ιρανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά μήκος αρτηριών που οδηγούν έξω από την Τεχεράνη δεν οφείλεται σε μαζική έξοδο αλλά σε κακή συντήρηση των αυτοκινήτων.
Το Σάββατο, ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση προς το Ιράν και τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ότι «η Τεχεράνη θα καεί» αν συνεχιστούν οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις κατά ισραηλινών κατοικημένων περιοχών.
Σήμερα ο Κατς με ανάρτησή του στο Χ προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι της Τεχεράνης «θα πληρώσουν το τίμημα - και σύντομα» των ιρανικών πληγμάτων εναντίον Ισραηλινών αμάχων.
Παράλληλα, νωρίτερα σήμερα ο ισραηλινός στρατός και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξαν ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία «ελέγχει τον εναέριο χώρο της Τεχεράνης», με τον Νετανιάχου να καλεί τους κατοίκους κατοίκους της Τεχεράνης να «φύγουν» ενώ η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να πλήττει στόχους στην ιρανική πρωτεύουσα.
Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι η κυκλοφοριακή συμφόρηση που κατεγράφη χθες βράδυ και σήμερα πρωί προκλήθηκε από αυτοκίνητα που υπέστησαν βλάβες. Σύμφωνα με το IRNA, η κυκλοφορία στον κύριο αυτοκινητόδρομο από την Τεχεράνη που οδηγεί προς το βόρειο Ιράν είναι μονής κατεύθυνσης, γεγονός που προκαλεί τη συμφόρηση. Η κίνηση στους δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας είναι καθημερινό φαινόμενο σε μια πόλη των πάνω από 15 εκατομμυρίων κατοίκων, με τα περισσότερα ιδιωτικά οχήματα και δρόμους να είναι σε κακή κατάσταση.
Σήμερα, σε βενζινάδικα, ουρές αυτοκινήτων εκτείνονταν για χιλιόμετρα, ενώ σε άλλους δρόμους επικρατούσε μια περίεργη ηρεμία.
Πολλοί άνθρωποι μάζεψαν μόνο τα απολύτως απαραίτητα και κατέφυγαν προς το ανατολικό τμήμα του Ιράν, σε περιοχές που εξακολουθούν να θεωρούνται σχετικά ασφαλείς.
Στο δυτικό Ιράν, όπου βρίσκονται πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, η ισχύς της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας είναι εμφανής από την Παρασκευή, με μια ομοβροντία επιθέσεων.
Οι βόρειες περιοχές στην Κασπία Θάλασσα, οι οποίες είναι δημοφιλείς σε παραθεριστές, έχουν γίνει καταφύγιο.
Ο Ζαντσάντ, ένας 35χρονος δάσκαλος, είναι ένας από εκείνους που κατέφυγαν με την οικογένειά του στο Ραστ, μια πόλη κοντά στην Κασπία Θάλασσα.
Το ταξίδι διαρκεί συνήθως περισσότερες από τέσσερις ώρες, αλλά τους πήρε περισσότερο από μία ημέρα στους ασφυκτικά γεμάτους δρόμους που οδηγούν μακριά από την πρωτεύουσα.
«Τώρα που φτάσαμε, δεν είναι καλύτερα. Τα καταστήματα είναι υπερπλήρη και υπάρχει έλλειψη τροφίμων», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa).
Οι τιμές για διαμονή σε τέτοιες περιοχές εκτοξεύτηκαν μετά την έναρξη των εχθροπραξιών. Ο Ζαντσάντ φοβάται έναν μακράς διάρκειας πόλεμο. «Η ζωή υπ' αυτές τις συνθήκες είναι πραγματικά δύσκολη».
Ένα ζευγάρι που κατευθυνόταν προς την Τουρκία με τον γιο του μίλησε επίσης για το υψηλό κόστος εύρεσης ασφάλειας.
«Δανείστηκα 5.000 ευρώ από έναν φίλο για να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε στην Κωνσταντινούπολη για να δούμε την κόρη μας - με την ελπίδα ότι η κατάσταση θα ηρεμήσει λίγο», δήλωσε ένας 60χρονος εργαζόμενος που έφυγε μαζί με τη σύζυγό του και τον γιο τους προς τα σύνορα με την Τουρκία
«Προς το παρόν, περιμένουμε μέχρι να αδειάσουν λίγο οι δρόμοι και σκεφτόμαστε το καλύτερο σημείο διέλευσης των συνόρων για να φτάσουμε στην Τουρκία».
Δεν είναι όλοι σε θέση να φύγουν από τη χώρα. Ένας αξιωματούχος από την Τεχεράνη ήθελε να πάει οδικώς προς το Αζερμπαϊτζάν κατόπιν συμβουλής του αδελφού του από τις ΗΠΑ, ξεκινώντας με την 82χρονη μητέρα του χθες Κυριακή.
«Αλλά λόγω της μεγάλης κυκλοφοριακής συμφόρησης, της έλλειψης βενζίνης και της κακής υγείας της μητέρας μου, χρειάστηκε να γυρίσουμε πίσω», είπε. «Τώρα περιμένουμε καλύτερες συνθήκες για να προσπαθήσουμε ξανά».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεξαμενόπλοια «πήραν φωτιά» στο νότιο τμήμα του στενού του Ορμούζ
Η αποκάλυψη της Le Figaro
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους
Η υπόθεση αφορά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου σε πολυκατοικία
Το υπουργείο Άμυνας των Φιλιππίνων χαρακτήρισε το βίντεο ως «περιφρονητική προπαγάνδα»
Ο υγειονομικός συναγερμός ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου
Ποιες είναι οι επιλογές του προέδρου των ΗΠΑ
Προειδοποίηση για τσουνάμι – Πιθανότητα να πληγούν παράκτιες περιοχές
Η ανακοίνωση της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ
«Θα προσπαθήσουμε ξανά την επόμενη εβδομάδα», λέει ο Έλον Μασκ
Η ανάρτησή της συγκέντρωσε εκατοντάδες μηνύματα στήριξης από φίλους και συναδέλφους
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε Ελ Σλαβαδόρ και Γουατεμάλα
Κυβερνητικός ανασχηματισμός από τον Ζελένσκι εν μέσω πολέμου
«Να έχετε εμπιστοσύνη στον γαλλικό λαό», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας
Ο συλληφθέντας έχει ομολογήσει το αδίκημα - Σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα
Η ορμητική ροή του νερού προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή
Ως γνωστόν οι δημοσιεύσεις του έχουν επανειλημμένα επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές
«Μειώστε την κατανάλωση ρεύματος»
Στο οκτάγωνο βρέθηκαν ο «Αετός» και ο «Ταυρομάχος», δύο ρομπότ T800 της κινεζικής EngineAI
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.