- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ισραήλ: Ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές - Η Βουλή ψηφίζει νομοσχέδιο για τη διάλυσή της
Από τους υπερορθόδοξους κρέμεται το μέλλον της κυβέρνησης Νετανιάχου
Οι ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσης κατέθεσαν νομοσχέδιο στην Κνεσέτ για τη διάλυσή της, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές
Προς αποσταθεροποίηση φαίνεται να οδεύει ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο λόγος είναι η διαμάχη για την εξαίρεση των υπερορθοδόξων Εβραίων από τη στρατιωτική θητεία.
Οι ηγέτες των κομμάτων της ισραηλινής αντιπολίτευσης κατέθεσαν νομοσχέδιο στην Κνεσέτ για τη διάλυσή της, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για νέες πρόωρες εκλογές. «Η απόφαση αυτή ήταν ομόφωνη και είναι δεσμευτική για όλα τα κόμματα», τόνισαν οι ηγέτες σε κοινή τους ανακοίνωση.
Μια πρώτη ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα.
Τα υπερορθόδοξα κόμματα Shas και Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά, μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, απείλησαν να στηρίξουν το νομοσχέδιο στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης για προκήρυξη εκλογών, λόγω της αντίθεσής τους στη στρατιωτική θητεία των υπερορθόδοξων στον ισραηλινό στρατό.
Αν αυτά τα δύο κόμματα ψηφίσουν μαζί με την αντιπολίτευση, θα συγκεντρωθεί επαρκής αριθμός ψήφων για την έγκριση του νομοσχεδίου για τη διάλυση της Κνεσέτ. Αν εγκριθεί κατά την προκαταρκτική ανάγνωση στην ολομέλεια σήμερα, θα χρειαστούν ακόμη τρεις ψηφοφορίες πριν από τη διάλυση του κοινοβουλίου.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε πέρυσι την άρση της εξαίρεσης των μελών της υπερορθόδοξης κοινότητας του Ισραήλ από την υποχρεωτική στράτευση που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες.
Η εξαίρεση της κοινότητας των υπερορθοδόξων Χαρεντί («haredim» στα εβραϊκά σημαίνει «αυτοί που φοβούνται τον Θεό») από την στράτευση χρονολογείται από το 1948, όταν ο πρώτος πρωθυπουργός, ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, εξαίρεσε 400 σπουδαστές από τη στρατιωτική θητεία για να αφιερωθούν στις θρησκευτικές τους σπουδές. Το έκανε αυτό για να κρατήσει ζωντανή τη γνώση και τις παραδόσεις που σχεδόν είχε σβήσει το Ολοκαύτωμα.
Η αντίσταση της κοινότητας των Χαρεντί στη στράτευση βασίζεται στο ισχυρό αίσθημα της θρησκευτικής ταυτότητας που πολλές οικογένειες θεωρούν ότι θα αποδυναμωθεί με την κατάταξη στο στρατό.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου όμως εξαρτάται από τα δύο κόμματα των Χαρεντί του συνασπισμού της.
Η απαλλαγή αυτή είναι ολοένα και πιο αντιδημοφιλής στην ισραηλινή κοινωνία, καθώς η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με την Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου 2023.
Είκοσι μήνες μετά, η δημόσια υποστήριξη για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί. Περισσότεροι από 400 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε μάχες εκεί, γεγονός που εντείνει την οργή που νιώθουν πολλοί Ισραηλινοί για τις απαιτήσεις εξαίρεσης των υπερορθόδοξων, πολύ περισσότερο που ο πόλεμος συνεχίζεται.
Ο Νετανιάχου πρέπει να αντιμετωπίσει μια μερίδα του κόμματός του, του δεξιού Λικούντ, που πιέζει να υπάρξει ένας νόμος για τη στράτευση περισσότερων υπερορθοδόξων και την αυστηροποίηση των τιμωριών κατά εκείνων που υπεκφεύγουν τη στράτευση.
Αυτό αποτελεί πραγματικό casus belli για κόμματα όπως το Shas, που εκπροσωπούν τους Χαρεντί και απαιτούν έναν νόμο που να εγγυάται τη μακροπρόθεσμη απαλλαγή τους από τη στρατιωτική θητεία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.