- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Καμπούλ: Κίνδυνος να γίνει η πρώτη σύγχρονη πόλη χωρίς νερό, προειδοποιεί έκθεση
Υπαρξιακή κρίση αντιμετωπίζουν οι 7 εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν
Αφγανιστάν: Η Καμπούλ κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό έως το 2030 λόγω υπεράντλησης και μόλυνσης, προειδοποιεί έκθεση της Mercy Corps.
Η Καμπούλ αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο να γίνει η πρώτη σύγχρονη πόλη που θα ξεμείνει πλήρως από νερό, σύμφωνα με νέα έκθεση της ΜΚΟ Mercy Corps.
Η ραγδαία αστικοποίηση και η επιδείνωση της κλιματικής κρίσης έχουν οδηγήσει σε πτώση της στάθμης των υδροφόρων οριζόντων της Καμπούλ κατά έως και 30 μέτρα την τελευταία δεκαετία.
Παράλληλα, σχεδόν το 50% των γεωτρήσεων —κύρια πηγή πόσιμου νερού για τους κατοίκους— έχουν στερέψει. Η άντληση νερού ξεπερνά τον φυσικό ρυθμό αναπλήρωσης κατά 44 εκατ. κυβικά μέτρα τον χρόνο. Αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, οι υδροφόροι ορίζοντες της πόλης των επτά εκατομμυρίων κατοίκων ενδέχεται να εξαντληθούν μέχρι το 2030.
Ξεμένει από νερό η Καμπούλ: Ορατός ο κίνδυνος έως το 2030
Ο επικεφαλής του Mercy Corps στο Αφγανιστάν, Ντέιν Κάρι, τόνισε: «Αν δεν αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, θα οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση και μεγαλύτερη δυστυχία για τον αφγανικό λαό».
Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι έως και το 80% των υπόγειων υδάτων της Καμπούλ είναι ακατάλληλα για κατανάλωση, λόγω μόλυνσης από λύματα, αλάτι και αρσενικό. Πολλά νοικοκυριά ξοδεύουν έως και το 30% του εισοδήματός τους στο νερό, ενώ τα δύο τρίτα έχουν χρεωθεί για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Υψηλό κόστος και μόλυνση: Η καθημερινή μάχη των κατοίκων για νερό
Καθώς ιδιωτικές εταιρείες εκμεταλλεύονται την κρίση, πουλώντας υπόγειο νερό σε εξωφρενικές τιμές, η τιμή του νερού διπλασιάστηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η κάτοικος Ναζίφα ανέφερε: «Η ξηρασία μάς αναγκάζει να διαλέγουμε ανάμεσα στο φαγητό και το νερό».
Το έργο αγωγού από τον ποταμό Παντζσίρ, που θα μπορούσε να παρέχει πόσιμο νερό σε δύο εκατομμύρια πολίτες, παραμένει στο στάδιο αναμονής λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Ενώ οι ανάγκες αυξάνονται, μόνο 8,4 εκατ. δολάρια από τα απαιτούμενα 264 εκατ. έχουν διατεθεί, ενώ δισεκατομμύρια παραμένουν δεσμευμένα λόγω της κατάστασης με τους Ταλιμπάν.
Ο ερευνητής Ναγιμπουλάχ Σαντίτ δήλωσε: «Δεν έχουμε χρόνο για αναμονή. Αν δεν δράσουμε τώρα, η καταστροφή θα είναι μη αναστρέψιμη».
(Mε πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.