- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η απόσπαση προσοχής των οδηγών οφείλεται κυρίως στα κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με έρευνα
Το ζήτημα είναι σημαντικό και έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις σε όλες τις χώρες
Τα κινητά τηλέφωνα είναι η κύρια αιτία της απόσπασης της προσοχής των οδηγών, σύμφωνα με έρευνα
Τα υψηλά επίπεδα απόσπασης της προσοχής των οδηγών οφείλεται κυρίως στα κινητά τηλέφωνα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των ματιών από το δρόμο.
Το 76% των οδηγών, ανεξαρτήτως ηλικίας, παραδέχτηκαν ότι η προσοχή τους αποσπάστηκε όταν χρησιμοποίησαν το κινητό τους τηλέφωνο, είτε χρησιμοποιώντας το για να διαβάσουν ή να στείλουν μηνύματα, είτε για να πραγματοποιήσουν μια κλήση είτε για να ελέγξουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μάλιστα το 79% δήλωσε ότι είχε βιώσει μια επικίνδυνη εμπειρία τον τελευταίο χρόνο, επειδή η προσοχή τους ήταν αποσπασμένη. Το ζήτημα είναι σημαντικό και έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις σε όλες τις χώρες. Η έρευνα αναφέρει ότι πάνω από το 75% που χρησιμοποιεί το κινητό του μέσα στο αυτοκίνητο έχει να κάνει με την εργασία τους. Μελέτες πανεπιστημίων έχουν δείξει ότι η χρήση τηλεφώνου κατά την οδήγηση αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης.
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης έρευνας που πραγματοποίησε η Wakefield Research αναλύοντας δεδομένα 1500 οδηγών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τον Καναδά, συγκέντρωσε πολύτιμο υλικό για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται το κινητό τηλέφωνο μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ παράλληλα ζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης.
Οι συμμετέχοντες πρότειναν πέντε βασικούς τρόπους στους εργοδότες προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο απόσπασης της προσοχής από το τηλέφωνο. Έτσι αυτοί ζήτησαν να βελτιωθούν τα συστήματα επικοινωνίας στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούν, ώστε οι οδηγοί να λαμβάνουν λιγότερες κλήσεις και μηνύματα που σχετίζονται με την εργασία τους, ζήτησαν τη βελτίωση της τεχνολογίας ώστε η πλοήγηση να γίνει ευκολότερη, να γίνουν επιχειρηματικές πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια έναντι της ταχύτητας, να υπάρξει εκπαίδευση, αλλά και σχετική απαγόρευση της χρήσης του κινητού κατά τη διάρκεια της εργασίας.
Μια λύση στο πρόβλημα ενδεχόμενα να αποτελέσει η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα συνδυάζει κάμερες εντός του οχήματος, ανιχνευτές και μηχανική μάθηση για να εντοπίζει πότε ένας οδηγός χρησιμοποιεί το κινητό του. Μόλις τα συστήματα εντοπίσουν περιστατικά αφηρημένης οδήγησης, τότε αυτά να εκδίδουν ειδοποιήσεις για να επαναπροσδιορίσουν την προσοχή του οδηγού κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Τα περιστατικά που καταγράφονται από τις κάμερες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για την καθοδήγηση και εκπαίδευση των οδηγών. Συνολικά, το 93% των οδηγών δήλωσαν ότι η παρακολούθηση της οδήγησης από την κάμερα του αυτοκινήτου είχε θετικά αποτελέσματα σχετικά με το ενδεχόμενο απόσπασης της προσοχής τους κατά την οδήγηση και το 60% δήλωσε μετά την χρήση των καμερών άλλαξε τις οδηγικές του συνήθειες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από κινητά μέχρι τρακτέρ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Παραδέχτηκε πως είχε εντοπιστεί ο ύποπτος λογαριασμός της 18χρονης μήνες πριν τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά φερόμενων διακινητών ναρκωτικών εν μέσω αντιδράσεων
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Θα σπάσει το ρεκόρ του Μαρκ Ζούκερμπεργκ;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.