Κοσμος

Ζενεβιέβ Ζανινγκρό: Το παρελθόν της καλόγριας και επιστήθιας φίλης του Πάπα Φραγκίσκου

Η «αγία των τρανς ατόμων», ταπεινή όσο και ο αγαπημένος της φίλος με μία συναρπαστική πορεία ζωής για μοναχή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η φίλη του Πάπα και το βαρύ βιογραφικό της
© Youtube

Η καλόγρια και φίλη του Πάπα που έγινε viral

Στο λαϊκό προσκύνημα για τον Πάπα Φραγκίσκο ήταν η μοναχή που έσπασε το πρωτόκολλο του Βατικανού για να μπορέσει να θρηνήσει τον φίλο της όπως του άρμοζε.
Το όνομά της είναι Ζενεβιέβ Ζανινγκρό και με τον Πάπα Φραγκίσκο γνωρίστηκαν για πρώτη φορά πίσω στο 2005. Σε συνέντευξή της Noticias Telemundo στο Βατικανό την Παρασκευή 25 Απριλίου, μία ημέρα πριν από την κηδεία του αγαπημένου της φίλου, η Ζανινγκρό τον χαρακτήρισε «αδελφό, φίλο και μετά Πάπα», έναν άνθρωπο στον οποίο, όπως είπε, απέδιδε τα σέβη της κάθε μέρα...


Και η αλήθεια είναι ότι η αδελφή Geneviève άγγιξε τις καρδιές όλου του κόσμου όταν την είδαν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, την πρώτη ημέρα που όσοι επιθυμούσαν από το κοινό ήταν ευπρόσδεκτοι να υποβάλουν τα σέβη τους. Εκείνη την ημέρα, μπήκε σε έναν χώρο που συνήθως προορίζεται για καρδιναλίους, ιερείς και επισκόπους για να αποτίσει τα σέβη της, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο(AFP).

Σύμφωνα με πλάνα που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η καλόγρια εθεάθη να πλησιάζει ένα σχοινί που περιβάλλει το φέρετρο του Φραγκίσκου με τη βοήθεια ενός αξιωματούχου, σύμφωνα με την Telegraph.
Το NBC News μετέδωσε ότι όταν άρχισε να κλαίει, κανείς δεν τη σταμάτησε και της δόθηκε ένα λεπτό για να θρηνήσει.

Η Ζενεβιέβ Ζανινγκρο, η επιστήθια φίλη του Πάπα
© EPA

Η καλόγρια και ο μακαριστός ποντίφικας γνωρίστηκαν το 2005, όταν ταξίδεψε από τη Ρώμη στο Μπουένος Άιρες για την κηδεία της θείας της Leonie Duquet, επίσης καλόγρια σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του AFP.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ως φίλος των αδικημένων και των περιθωριοποιημένων

Ο Φραγκίσκος, τότε μόλις επίσκοπος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο του Μπουένος Άιρες, έδωσε την έγκριση για την εκ νέου ταφή της Ντουκέ, η οποία πέθανε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 κατά τη διάρκεια της δικτατορίας της χώρας. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τον περασμένο Ιούλιο, ο Φραγκίσκος ταξίδεψε στην Όστια, μια ρωμαϊκή γειτονιά, για να συναντήσει την Ζενεβιέβ, γνωστή για το έργο της με την τοπική LGBTQ+ κοινότητα. Κατά το Reuters, η καλόγρια επισκεπτόταν τον Φραγκίσκο κάθε εβδομάδα και έφερνε μαζί της μια ομάδα μελών της LGBTQ+ κοινότητας, αφότου εκείνος είχε αποφασίσει να μη σταματήσει να βλέπει κόσμο –ειδικά από τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες- ακόμα και μετά την πανδημία του COVID.

«Του έγραφα πάντα ένα μικρό μήνυμα για να του πω ποιος έρχεται», είπε η ίδια, σύμφωνα με το AFP.

Hablamos con la monja que conmovió al mundo llorando frente al ataúd del papa | Noticias Telemundo

Η «αγία» της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας όπως την αποκαλούν στα μάρη της είχε συγκινήσει τους πάντες με τον ταπεινό θρήνο και την εμφάνισή της που μαρτυρούσε την ασκητική ζωή της και τα αληθινά συναισθήματα για τον φίλο που έχασε, που τύγχανε να είναι και ο ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Έχοντας στους ώμους της το σακίδιό της, η ηλικιωμένη μοναχή, αντιμετωπίστηκε με σεβασμό δίπλα σ’ εκείνον που πριν από περίπου 20 χρόνια της χάρισε το προσωνύμιο «enfant terrible» (μτφρ.: «τρομερό παιδί»), καθώς μαζί της μοιράστηκε ένα ανήκουστο τότε όραμα, δηλαδή να χωρέσει η εκκλησία όλους τους φτωχούς, τους περιθωριοποιημένους κι απόκληρους της κοινωνίας χωρίς απολύτως καμία διάκριση και κανέναν αποκλεισμό.

Η φίλη του Πάπα Φραγκίσκου και το κοινό τους όραμα για μια Εκκλησία χωρίς αποκλεισμούς

Η 82χρονη σήμερα Ζενεβιέβ, ανήκει στο τάγμα των Μικρών Αδελφών του Ιησού και το έργο της υπέρ των τρανς ατόμων στην Όστια εδώ και πάνω από μισό αιώνα είναι σημείο αναφορά για κάθε τρανς άτομο που έχει βιώσει άγρια κακοποίηση και επιθετικές συμπεριφορές.

Κατά το ρεπορτάζ πορτογαλικών Μέσων Ενημέρωσης, η ίδια παραμένει ασύλληπτα ταπεινή, επιμένοντας να ζει σε ένα τροχόσπιτο στα περίχωρα της Ρώμης. Για εκείνην, ο Πάπας ήταν ο φίλος της ο Χόρχε, ο άνθρωπος που δεν δίσταζε να προσκαλεί σε δείπνο ή γεύμα ή περίπατο αυτούς που η κοινωνία αντιμετωπίζει ως περιθωριακούς, που δεν δίσταζε να επιδοτεί κρυφά ή φανερά προγράμματα για τη στήριξη και την ένταξή τους στον κοινωνικό περίγυρο.

Η Ζενεβιέβ ήταν από τους λίγους ανθρώπους που είχε το ελεύθερο να τηλεφωνεί στον Πάπα, καθημερινά και να κουβεντιάζει μαζί του για όλα εκείνα που θα έκαναν το Βατικανό, αν όχι να κοκκινήσει σεμνότυφα, τουλάχιστον να αποκηρύξει. Και ως τέτοια φίλη, τον θρήνησε πριν από λίγες ημέρες και τον αποχαιρέτησε με αγάπη και θλίψη. Ακριβώς όπως αξίζει στους φίλους.

Με στοιχεία από Reuters, AFP, People, κ.α.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY