Κοσμος

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αναστέλλει τα σχέδια για τον περιορισμό των επιπέδων σαλμονέλας στο ωμό κοτόπουλο

O στόχος των ορίων ήταν η μείωση των λοιμώξεων από σαλμονέλα κατά 25%

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αναστέλλει τα σχέδια για τον περιορισμό των επιπέδων σαλμονέλας στο ωμό κοτόπουλο
© NBC NEWS/YouTube

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αναστέλλει τα σχέδια για τον περιορισμό των επιπέδων σαλμονέλας στο ωμό κοτόπουλο

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ακύρωσε την Πέμπτη την σύσταση της κυβέρνησης Μπάιντεν για τον περιορισμό των επιπέδων σαλμονέλας σε ωμά προϊόντα κοτόπουλου και γαλοπούλας, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για τη μείωση των τροφικών δηλητηριάσεων.

Η υπηρεσία των ΗΠΑ δήλωσε ότι έλαβε περισσότερες από 7.000 παρατηρήσεις σχετικά με τον προτεινόμενο κανόνα, τον οποίο απέσυρε αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα επέβαλε «υπερβολικό βάρος» στους μικρούς παραγωγούς και μεταποιητές πουλερικών.

Εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας των τροφίμων επέκριναν την απόφαση, λέγοντας ότι η απόσυρση σηματοδοτεί την απροθυμία να προστατευθεί πιο ενεργά το κοινό από τις τροφικές ασθένειες.

«Το μήνυμα που φαίνεται να στέλνουν στους καταναλωτές μέσω όλων αυτών των ενεργειών είναι: Είστε μόνοι σας όσον αφορά τα τρόφιμα, την ασφάλεια και την προσπάθεια να καταλάβετε πώς το τρέχον ρυθμιστικό σύστημα θα προστατεύσει τους καταναλωτές», δήλωσε ο Brian Ronholm, διευθυντής πολιτικής τροφίμων της Consumer Reports.

Το Υπουργείο Γεωργίας δήλωσε στην εφημερίδα The Washington Post ότι, επειδή η πρόταση δεν είχε τεθεί σε ισχύ πριν από την απόσυρσή της, «δεν υπάρχει καμία επίδραση στην ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων».

Ο προτεινόμενος κανονισμός θα εμπόδιζε τις εταιρείες πουλερικών να πωλούν προϊόντα κοτόπουλου ή γαλοπούλας εάν οι δοκιμές έβρισκαν κάποιο από τα έξι πιο επικίνδυνα στελέχη σαλμονέλας ή εάν τα συνολικά επίπεδα του βακτηρίου ξεπερνούσαν ένα ορισμένο όριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Μητρώου, ο στόχος των ορίων ήταν η μείωση των λοιμώξεων από σαλμονέλα κατά 25%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 1,3 εκατομμύρια κρούσματα σαλμονέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο αριθμός αυτός δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Τα μολυσμένα τρόφιμα — συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου, των φρούτων, του χοιρινού κρέατος, των λαχανικών με σπόρους, του βοείου κρέατος και της γαλοπούλας — είναι η πιο κοινή πηγή μόλυνσης, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια και κράμπες στο στομάχι και μπορούν να διαρκέσουν έως και μία εβδομάδα, σύμφωνα με την υπηρεσία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY