Κοσμος

Βρετανία: Έξάλλοι οι φαν της σοκολάτας Toblerone αφού σταμάτησε μια γεύση της

Που αποδίδεται

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
your_paragraph_text__6_

Βρετανία: Έξάλλοι οι φαν της σοκολάτας Toblerone αφού σταμάτησε μια γεύση της 

Η έκδοση μαύρης σοκολάτας της της Toblerone καταργήθηκε μετά από σχεδόν έξι δεκαετίες στα ράφια των σούπερμαρκετ στη Βρετανία.

Η εταιρεία παραγωγής γλυκισμάτων Mondelēz International επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι η μπάρα μαύρης σοκολάτας των 360 γρ. δεν θα πωλείται πλέον στη Βρετανία.

Η εταιρεία δήλωσε ότι κατανοεί ότι η «δύσκολη απόφαση» μπορεί να είναι «απογοητευτική για ορισμένους καταναλωτές». Απέδωσε τη διακοπή της παραγωγής στις «μεταβαλλόμενες προτιμήσεις» και στην ανάπτυξη της επιχείρησής της, προσθέτοντας ότι «προσαρμόζει συνεχώς» τη γκάμα της και «συνεχίζει να επενδύει στην Toblerone».

Η αρχική μπάρα Toblerone εφευρέθηκε για πρώτη φορά το 1908, ενώ η έκδοση με μαύρη σοκολάτα - που περιέχει 50% κακάο - κυκλοφόρησε το 1969.

Η Mondelēz δεν ανέφερε αν η μαύρη σοκολάτα Toblerone διακόπτεται και αλλού εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο ή αν θα διακοπούν και άλλα μεγέθη. Το BBC απευθύνθηκε στην εταιρεία για περαιτέρω σχόλια.

Η εμπορική ονομασία Toblerone δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας το επώνυμο του ιδρυτή της εταιρείας, «Tobler» και την ιταλική λέξη για ένα είδος νουγκά που παρασκευάζεται με μέλι και αμύγδαλα - «torrone» - το οποίο περιέχει η σοκολάτα.

Το χαρακτηριστικό τριγωνικό σχήμα της ελβετικής σοκολάτας πιστεύεται ότι έχει εμπνευστεί από το Matterhorn στις Άλπεις - η σιλουέτα του οποίου εμφανίζεται στη συσκευασία - αν και η πραγματική προέλευσή του παραμένει ασαφής.

Έχουν κυκλοφορήσει διάφορες εκδόσεις από τότε που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά, συμπεριλαμβανομένης μιας έκδοσης με λευκή σοκολάτα και μιας έκδοσης με φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Η απόφαση έρχεται καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς το Σαββατοκύριακο των αργιών του Πάσχα, όπου οι πωλήσεις σοκολάτας αναμένεται να είναι αυξημένες.

Ωστόσο, ο κλάδος έχει υποφέρει από την αύξηση των τιμών του κακάο τα τελευταία χρόνια, οι οποίες έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ τον Δεκέμβριο, λόγω της απότομης πτώσης της παραγωγής κακάο. Η τιμή της σοκολάτας αυξήθηκε κατά 13,6% κατά το έτος έως τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Τον περασμένο μήνα, μια έρευνα της Which? διαπίστωσε ότι οι τιμές των πασχαλινών αυγών ειδικότερα είχαν αυξηθεί έως και 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η σοκολάτα που πωλείται στα σούπερ μάρκετ γενικά είχε αυξηθεί κατά 16,5% την ίδια περίοδο.

Η Claire Burnet, συνιδρύτρια της εταιρείας premium σοκολάτας Chococo με έδρα το Ντόρσετ, δήλωσε ότι η άνοδος των τιμών «οφείλεται κυρίως στις κακές σοδειές από τις δύο μεγαλύτερες χώρες παραγωγής κακάο στον κόσμο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο - τη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού».

Η ίδια δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 την Παρασκευή ότι υπήρξε μια «τέλεια καταιγίδα» από «γηράσκοντες αγρότες, γηράσκοντα δέντρα, μειωμένες αποδόσεις, αυξανόμενες ασθένειες και στη συνέχεια επικαλύπτεις τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής».

Οι καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον ασυνήθιστα ξηρό καιρό τα τελευταία χρόνια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.