- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
ΗΠΑ για την καταδίκη της Λεπέν: Ανησυχητικός ο αποκλεισμός υποψήφιων πολιτικών
Ο Τζέι Ντι Βανς υποστήριξε ότι στην Ευρώπη απειλείται το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης
Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν: «Ανησυχητικός» ο αποκλεισμός πολιτικών
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε σήμερα «ανησυχητικό» τον αποκλεισμό υποψηφίων από μια πολιτική διαδικασία, στον απόηχο της ποινής πενταετούς στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι που επιβλήθηκε στην Μαρίν Λεπέν μετά την καταδίκη της για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
«Ο αποκλεισμός προσώπων από την πολιτική διαδικασία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός δεδομένου του επιθετικού και διεφθαρμένου νομικού πολέμου σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εδώ στις ΗΠΑ», είπε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, σχολιάζοντας εμμέσως την καταδικαστική απόφαση για την Μαρίν Λεπέν.
Ο αποκλεισμός της Λεπέν από την κούρσα διεκδίκησης της γαλλικής προεδρίας προκάλεσε πολιτική θύελλα, δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές στις οποίες ήταν φαβορί.
Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Τάμι Μπρους είπε πως «πρέπει να κάνουμε περισσότερα στη Δύση για να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες», απηχώντας τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια όταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι στην Ευρώπη απειλείται το «δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης».
«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του καθενός να εκφράζει τις απόψεις του δημοσίως – είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί» κάποιος, δήλωσε. Αντέκρουσε μάλιστα τον χαρακτηρισμό της Λεπέν ως «ακροδεξιάς» ηγέτιδας, λέγοντας πως θα μπορούσε να θεωρηθεί «υποτιμητικός».
Είχε προηγηθεί παρέμβαση του Έλον Μασκ κάνοντας λόγο για «κατάχρηση του νομικού συστήματος». Ο Μασκ προειδοποίησε πως θα υπάρξει «αντίδραση» ανάλογη με τις νομικές επιθέσεις εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.
«Όταν η ριζοσπαστική αριστερά δεν μπορεί να κερδίσει μέσω δημοκρατικής ψηφοφορίας, καταχράται το νομικό σύστημα για να φυλακίσει τους αντιπάλους της. Αυτή είναι η πάγια στρατηγική που ακολουθεί σε όλον τον κόσμο», έγραψε ο Μασκ στην πλατφόρμα Χ, συμπληρώνοντας σε άλλη ανάρτησή του ότι: «θα υπάρξει αντίδραση, όπως με τις νομικές επιθέσεις εναντίον του προέδρου Τραμπ».
Υπενθυμίζεται, πως η ηγέτιδα του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN) κρίθηκε σήμερα, Δευτέρα 31 Μαρτίου, ένοχη για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η Μαρίν Λεπέν για πέντε χρόνια δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα, καθώς της επιβλήθηκε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων με άμεση ισχύ.
Ως εκ τούτου, χάνει το δικαίωμα να είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές. Επίσης, της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εκ των οποίων δύο με αναστολή και τα άλλα δύο σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι, όπως και πρόστιμο 100.000 ευρώ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Mετά την κρίση της πανδημίας, οι νέες αναταράξεις στις αερομεταφορές και οι εταιρείες που αντέχουν
«Ήταν δικαιολογημένοι» είπε η εισαγγελία
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Σε υπόθεση που συνδέεται με εκείνη της Cambridge Analytica, της συμβουλευτικής εταιρείας που ενεπλάκη στην προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016
Η ψηφοφορία για τον τερματισμό του εμπάργκο στο νησιωτικό κράτος θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα
Επιστρέφει στα καθήκοντά του
Η κοινή δήλωση των 27 κρατών-μελών
Ο άνδρας υπέστη θανάσιμο τραυματισμό στο κεφάλι
Δημοσκόπηση των New York Times και Siena College καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση του Αμερικανού προέδρου
Παιδεία, κόστος ζωής και αντίθεση στη στρατιωτική θητεία στην ατζέντα των κινητοποιήσεων - Φόβοι για επεισόδια
Η σύνδεση με την πρώην ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία»
Η συγκεκριμένη αστυνομική φύλαξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα για προνομιακή μεταχείριση
Tι ανέφερε ο γεννημένος στην περιοχή κατά κόσμο Φεντερίκο Λουτσία
Η επίσημη ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύεται ότι δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές βίας
Μία γυναίκα που ταξίδεψε από το Κονγκό διαγνώστηκε με τον ιό, εντείνοντας τους φόβους
Η περιγραφή για όσα ακολούθησαν και η θέση της υπεράσπισης
Μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στην καρδιά των Τιράνων, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη στην αλβανική πρωτεύουσα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.