- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Ενωμένη η G7 απευθύνει τελεσίγραφο στη Ρωσία: Αποδεχθείτε την εκεχειρία ή έρχονται νέες κυρώσεις
Το ανακοινωθέν μετά τη συνεδρίαση


Ενωμένη η G7 απευθύνει τελεσίγραφο στη Ρωσία: Αποδεχθείτε την εκεχειρία ή έρχονται νέες κυρώσεις - Το ανακοινωθέν μετά τη συνεδρίαση
Η G7 επιβεβαίωσε σήμερα την ενότητά της, απειλώντας τη Ρωσία με κυρώσεις εάν δεν αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός, στην οποία το Κίεβο έδωσε το πράσινο φως του.
Τα κράτη μέλη της G7, των ισχυρότερων βιομηχανιών του πλανήτη - στην πρώτη συνεδρίαση μετά την επάνοδο του Ντόναλντ Τραμπ - «επαναβεβαίωσαν την ακλόνητη στήριξή τους στην Ουκρανία στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητάς της και του δικαιώματός της να υπάρχει», γράφουν στο τελικό ανακοινωθέν τους σήμερα το πρωί, κάνοντας αναφορά στη ρωσική «επιθετικότητα», μια ορολογία που έως τώρα απέφευγε η νέα αμερικανική διοίκηση. Επιπλέον, «κάλεσαν τη Ρωσία» να αποδεχθεί με τη σειρά της την πρόταση εκεχειρίας για ένα διάστημα τριάντα ημερών, στην οποία συμφώνησε η Ουκρανία στις αρχές της εβδομάδας. Χωρίς την οποία, «νέες κυρώσεις» θα εξεταστούν, απείλησε η Ομάδα των μεγάλων οικονομιών, που κατάφερε να μιλήσει με μία φωνή παρά την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.
G7: Αναγκαιότητα να υπάρχουν σταθεροί και αξιόπιστοι μηχανισμοί ασφαλείας
Οι επικεφαλής της διπλωματίας των G7 συνεδρίαζαν για τρεις ημέρα στο Σαρλεβουά, στο Κεμπέκ, ενώ η ενότητα της Ομάδας (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία) έχει αναταραχθεί από την επιστροφή στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εντυπωσιακά προσεγγίσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και διεξάγει έναν εμπορικό πόλεμο εναντίον στενών του συμμάχων. Οι δυνάμεις της G7 επέμειναν στην «αναγκαιότητα να υπάρχουν σταθεροί και αξιόπιστοι μηχανισμοί ασφαλείας» για να αποφευχθεί «κάθε νέα επιθετικότητα» εναντίον της Ουκρανίας.
Αν και μέχρι σήμερα βρίσκονταν στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων σχετικά με μια κατάπαυση του πυρός που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταστήσει τις εγγυήσεις ασφαλείας αναγκαίο στοιχείο μιας βιώσιμης ειρήνης. Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος τις έχει σε δεύτερη μοίρα. Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μελανί Ζολί υποσχέθηκε νωρίτερα την έκδοση ενός «σθεναρού τελικού ανακοινωθέντος», επιβεβαιώνοντας πως η G7 είναι ικανή να επιδείξει «ισχυρή ενότητα». «Η μπάλα βρίσκεται πλέον στην πλευρά της Ρωσίας», υπογράμμισε. «Υπάρχουν θέματα στα οποία διαφωνούμε, όμως υπήρχαν πολλά περισσότερα θέματα στα οποία συμφωνούμε και μπορέσαμε να βρούμε σημεία σύγκλισης», δήλωσε με ικανοποίηση ο Βρετανός ομόλογός της Ντέιβιντ Λάμι.
Η Ουκρανία ήταν το πρωταρχικό θέμα αυτής της πολυμερούς Συνόδου, που διεξήχθη λίγο μετά το πράσινο φως του Κιέβου στην αμερικανική πρόταση για μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών, τρία και πλέον χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή.
G7: Να ξεκινήσει εκ νέου η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Την ίδια ώρα, η Ομάδα των 7 ισχυρότερων οικονομιών ζήτησε να ξεκινήσει εκ νέου, «χωρίς κανένα εμπόδιο» η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και να εφαρμοστεί μία μόνιμη κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν. Μια παραχώρηση εκ μέρους της διοίκησης Τραμπ που στηρίζει αποφασιστικά το Ισραήλ και δεν επέκρινε την απόφασή του στις αρχές του μήνα να μπλοκάρει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και να κόψει εκεί το ηλεκτρικό ρεύμα, με φόντο τη διαφωνία με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς σχετικά με τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο αποδημήσας τον είχε απολύσει από την θέση του το 2020
Aμφότερες είναι πυρηνικές δυνάμεις
Επιδεινώθηκε η υγεία του πρώην προέδρου της Βραζιλίας
Είναι στενοί φίλοι του ζευγαριού
Σοβαρός τραυματισμός ενός ατόμου
Aπομακρύνθηκε από τα καθήκοντα του το 2013
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε την απόλυση δικηγόρου που εκπροσωπεί το ιστορικό πανεπιστήμιο
Παραιτήθηκε από το κοινοβούλιο - Τιμωρήθηκε με πρόστιμο και κοινωφελή εργασία
«Η ζωή είναι καλύτερη χωρίς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης»
Ο ιδρυτής του Virgin Group βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας
20 χλμ από την πρωτεύουσα της Σερβίας, Βελιγράδι
Για προβοκάτσια τον κατηγορεί η αντιπολίτευση
Tι αναφέρει σχετική έρευνα
Για καλή του τύχη ο διάσημος σεφ δεν βρισκόταν στην οικία του εκείνη την ώρα
Φραγκίσκος, ένας Πάπας για τους αόρατους
Γιατί ο Πάπας περιφρόνησε αυτό το πολύτιμο κομμάτι της κοσμηματοθήκης του Βατικανού
O δισεκατομμυριούχος υποστήριξε ότι θα περισώσει δισ. δολάρια
«Η Κριμαία χάθηκε πριν πολλά χρόνια», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ
Τουλάχιστον τρεις τραυματίες - Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατικό κίνητρο
Ενίσχυση της τιμής του κατά 50% - Ανησυχίες για σύγκρουση συμφερόντων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.