- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέρ της αποστολής σκληρών εγκληματιών σε φυλακές του Ελ Σαλβαδόρ
«Θα το έκανα χωρίς να διστάσω» - Προσκρούει σε νομικά εμπόδια η ιδέα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαιώνει πως τάσσεται υπέρ της ιδέας να σταλούν «σκληροί εγκληματίες» σε φυλακές στο Ελ Σαλβαδόρ
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε χθες Τρίτη πως θα ήθελε να σταλούν κρατούμενοι σε αμερικανικές φυλακές στο Ελ Σαλβαδόρ, πρόθεση που αφορά τους «σκληρούς εγκληματίες», αν και η ιδέα αυτή προσκρούει σε πολλά νομικά εμπόδια.
«Αν είχαμε το δικαίωμα να το κάνουμε, θα το έκανα χωρίς να διστάσω», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.
«Δεν ξέρω αν γίνεται, ακόμη εξετάζουμε το ζήτημα», πρόσθεσε o αμερικανός πρόεδρος. «Δεν είναι διαφορετικό από το δικό μας ποινικό σύστημα, πέρα από το ότι θα κόστιζε πολύ λιγότερο και θα ήταν πιο αποτρεπτικό», έκρινε.
Ο Τραμπ θέλει να στείλει στις σαλβαδοριανές φυλακές σκληρούς εγκληματίες
Ο πρόεδρος του Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε πρότεινε προχθές Δευτέρα στις ΗΠΑ να στείλουν φυλακισμένους, ακόμη και αμερικανούς υπηκόους, στην πελώρια φυλακή η οποία οικοδομήθηκε επί των ημερών του.
Ζήτησε σε αντάλλαγμα αμοιβή που θα βοηθήσει να χρηματοδοτηθεί το σύστημα φυλακών της χώρας του, που είναι γεμάτες εξαιτίας του «πολέμου» εναντίον των συμμοριών που κήρυξε.
Ο κ. Τραμπ συνέκρινε την πρόταση με «τις ιδιωτικές φυλακές» στις ΗΠΑ, που λαμβάνουν επίσης χρηματοδοτήσεις από το αμερικανικό δημόσιο, προσθέτοντας πως το κόστος μεταγωγής στο Σαλβαδόρ θα ήταν κατώτερο.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος εξήγησε πως θέλει να στείλει στις σαλβαδοριανές φυλακές «σκληρούς εγκληματίες» καθ’ υποτροπή που χαρακτήρισε «ζώα».
Προσφυγές στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που το σχέδιο προχωρήσει
Δεν υπάρχουν και πολλά προηγούμενα στη σύγχρονη εποχή όσον αφορά το να στέλνει δημοκρατική χώρα υπηκόους της σε φυλακές στο εξωτερικό.
Εξάλλου, το αμερικανικό Σύνταγμα απαγορεύει ρητά «απάνθρωπες και ασυνήθιστες τιμωρίες», κάτι που εγγυάται στην πράξη πως θα υπάρξουν προσφυγές στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που το σχέδιο προχωρήσει.
«Προφανώς, πρέπει να το μελετήσουμε από την πλευρά μας. Υπάρχουν προφανώς νομικές διαστάσεις» που εγείρουν εμπόδια, αναγνώρισε νωρίτερα χθες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.
«Έχουμε ένα Σύνταγμα, έχουμε κάθε λογής πράγματα, αλλά είναι πολύ γενναιόδωρη προσφορά», πρόσθεσε μιλώντας στον Τύπο στην Κόστα Ρίκα, μέρος της περιοδείας του στην κεντρική Αμερική.
«Κανένας δεν είχε κάνει ποτέ τέτοια προσφορά, να στείλουμε στο εξωτερικό με κλάσμα του κόστους ορισμένους από τους πιο επικίνδυνους και βίαιους εγκληματίες που έχουμε στις ΗΠΑ», επέμεινε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι απειλές Τραμπ προς Ισπανία και Ιταλία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στη νέα απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που εισέρχονται από την ΕΕ
Στο μικροσκόπιο οικονομικές σχέσεις και κληρονομιές εκατομμυρίων δολαρίων
Σημείωσε ότι η παρουσία των Αμερικανών αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι «αυτός δεν είναι τρόπος να αντιμετωπίζουμε στενούς εταίρους»
Έχουν κάνει βήματα προόδου, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουν ποτέ σε συμφωνία, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος
Επιδιώκει να διευρύνει το φάσμα των παρόχων AI που εργάζονται στον στρατό
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Το οπτικό υλικό αποτυπώνει πιθανές ενδείξεις κινδύνου που δεν αξιολογήθηκαν εγκαίρως
Η ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας
Νυχτερινή επιχείρηση υψηλής ακρίβειας με φορτηγό και εξειδικευμένο συνεργείο στο κέντρο του Λονδίνου
Τα πρώτα πορίσματα αποκλείουν το ενδεχόμενο το πολυτελές γιοτ να βυθίστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα
Το Ιράν έστειλε την τελευταία πρότασή του για διαπραγματεύσεις
Οι θεραπείες γίνονταν σε «βρώμικες και ανθυγιεινές» συνθήκες στο σπίτι του
Ο Μερτς φαίνεται αποφασισμένος να ξανακερδίσει την εύνοια του Τραμπ
Το περιστατικό σημειώθηκε στις αρχές Απριλίου
Οι απαντήσεις που δίνει το υλικό στα ερωτήματα για τους πυροβολισμούς
Τα νέα σχέδια για μια σειρά νέων στρατιωτικών πληγμάτων εναντίον του Ιράν
Η αντίδρασή του όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την καταδίκη του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.