Κοσμος

Χιλιάδες κρατούμενοι οδηγούνται σε δυστοπική φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ

2.000 μεταφέρθηκαν στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της αμερικανικής ηπείρου

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελ Σαλβαδόρ: Περίπου 2.000 κρατούμενοι οδηγήθηκαν στη νέα μεγαλύτερη φυλακή της αμερικανικής ηπείρου - Πόλεμος κατά των συμμοριών στη χώρα.
Περισσότεροι από 64.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκαθάρισης των συμμοριών στο Ελ Σαλβαδόρ © EPA/Government of El Salvador

Ελ Σαλβαδόρ: Περίπου 2.000 κρατούμενοι οδηγήθηκαν στη νέα μεγαλύτερη φυλακή της αμερικανικής ηπείρου - Πόλεμος κατά των συμμοριών στη χώρα.

Οι πρώτοι 2.000 φυλακισμένοι που φέρονται να είναι μέλη των «μάρας» μετήχθησαν χθες Παρασκευή στη «μεγαλύτερη φυλακή της Αμερικής», σχεδιασμένη για την κράτηση 40.000 εγκλείστων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, που συνεχίζει τον «πόλεμο» εναντίον των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος τον οποίο κήρυξε πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

Το νέο σωφρονιστικό κατάστημα του Ελ Σαλβαδόρ είναι το μεγαλύτερο στην αμερικανική ήπειρο, σύμφωνα με τον Ναγίμπ Μπουκέλε, που έχει κηρύξει πόλεμο κατά των συμμοριών.

Οι κρατούμενοι οδηγήθηκαν στη νέα φυλακή της χώρας, η οποία, αν και μόλις άνοιξε, έχει ήδη τη φήμη κολαστηρίου. Η κυβέρνηση εξάλλου δεν τη διαφημίζει ως σύγχρονο σωφρονιστικό κατάστημα, αλλά ως ένα μέρος στο οποίο οι κρατούμενοι θα δεινοπαθήσουν.

Ο Μπουκέλε έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ύστερα από έξαρση δολοφονιών και άλλων βίαιων εγκλημάτων. Περισσότεροι από 64.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης «εκκαθάρισης» των συμμοριών. Ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι δεν είναι όλοι γκάνγκστερ και εγκληματίες. Μεταξύ τους είναι και αθώοι, που για κάποιο λόγο ενόχλησαν τις αρχές. Ωστόσο η νέα πολιτική ασφαλείας του Μπουκέλε είναι από τις πλέον δημοφιλείς μεταξύ των πολιτών.

Περίπου 2.000 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη νέα τεράστια φυλακή, τη μεγαλύτερη της αμερικανικής ηπείρου σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ. Ο ίδιος φρόντισε να δώσει φωτογραφίες στη δημοσιότητα, αλλά και να επιτρέψει τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να καταγράψουν τη μεταφορά των υπόπτων μελών συμμοριών ως ένα «εντυπωσιακό σόου», όπως σχολιάζουν επικριτές του Μπουκέλε.

Ελ Σαλβαδόρ: Περίπου 2.000 κρατούμενοι οδηγήθηκαν στη νέα μεγαλύτερη φυλακή της αμερικανικής ηπείρου - Πόλεμος κατά των συμμοριών στη χώρα.
Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ κήρυξε «πόλεμο κατά των συμμοριών» τον περασμένο Μάρτιο, θέτοντας σε ισχύ μέτρα έκτακτης ανάγκης © EPA/Government of El Salvador

«Αυτό θα είναι το νέο τους σπίτι»: Χιλιάδες κρατούμενοι στη μεγα-φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ

Στις φωτογραφίες οι κρατούμενοι έχουν ξυρισμένα κεφάλια, τατουάζ σε κάθε σπιθαμή του σώματός τους, ακόμη και στο πρόσωπο, φορούν μόνο μία λευκή βερμούδα και είναι ξυπόλητοι. Τα χέρια τους είναι δεμένα με χειροπέδες, ενώ σε κάποια στιγμιότυπα φέρουν αλυσίδες και στα πόδια.

Αφήνονται να κάθονται στο πάτωμα με τα χέρια πίσω από τα κεφάλια τους, στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο πριν οδηγηθούν στα κελιά τους, στο Κέντρο Περιορισμού της Τρομοκρατίας, όπως ονομάζεται το σωφρονιστικό κατάστημα, 74 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ.

«Αυτό θα είναι το νέο τους σπίτι, όπου θα ζουν για δεκαετίες, όλοι μαζί, ανίκανοι να κάνουν άλλο κακό στον πληθυσμό» έγραψε ο Μπουκέλε στην ανάρτησή του.

Το συγκρότημα της φυλακής περιλαμβάνει οκτώ κτίρια. Το καθένα έχει 32 κελιά περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων για να χωρέσει «περισσότερους από 100» κρατούμενους, λέει η κυβέρνηση.

Τα κελιά των 100 ατόμων έχουν μόνο δύο νεροχύτες και δύο τουαλέτες το καθένα.

Ο πρόεδρος Μπουκέλε κήρυξε «πόλεμο κατά των συμμοριών» τον περασμένο Μάρτιο, θέτοντας σε ισχύ μέτρα έκτακτης ανάγκης, που έχουν παραταθεί πολλές φορές.

Τα έκτακτα μέτρα είναι άκρως αμφιλεγόμενα καθώς περιορίζουν συνταγματικά δικαιώματα, όπως το να επιτρέπουν στις δυνάμεις ασφαλείας να συλλαμβάνουν υπόπτους χωρίς ένταλμα. Αλλά αυτό προς το παρόν δεν φαίνεται να επηρεάζει τη δημοτικότητα του προέδρου σε μία χώρα που υποφέρει από εκρηκτική εγκληματικότητα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ