- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επενδύσεις 500 δισ. δολαρίων στην τεχνητή νοημοσύνη
Παρουσίασε το νέο πρόγραμμα Stargate - Ευφορία στις αγορές
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη στις ΗΠΑ στο οποίο θα επενδυθούν τουλάχιστον 500 δισεκατ. δολάρια
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ένα νέο πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη (AI), που ονομάστηκε Stargate, το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους «τουλάχιστον 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων» σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ.
Στο Stargate, το οποίο ανακοινώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, μετέχουν η ειδική στο υπολογιστικό νέφος (cloud) εταιρεία Oracle, ο ιαπωνικός κολοσσός επενδύσεων SoftBank και η νεοφυής εταιρεία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης OpenAI.
Η παρουσίαση του προγράμματος από τον Ντόναλντ Τραμπ έγινε στον Λευκό Οίκο, παρουσία των επικεφαλής των τριών αυτών εταιριών.
Τραμπ: Επενδύσεις 500 δισ. δολαρίων στην τεχνητή νοημοσύνη
Ο διευθύνων σύμβουλος της SoftBank Μασαγιόσι Σον διευκρίνισε ότι η κοινοπραξία θα «αρχίσει να επενδύσει άμεσα 100 δισεκατομμύρια δολάρια» με στόχο να φτάσει συνολικά τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε τέσσερα χρόνια.
Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι η δέσμευση αυτή προστίθεται σε αυτή που ήδη ανέλαβε ο Μασαγιόσι Σον στα μέσα Δεκεμβρίου και αφορά 100 ως 200 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων στον αμερικανικό τομέα τεχνολογίας σε τέσσερα χρόνια.
Η συμμετοχή της SoftBank στο πρόγραμμα «Stargate» προκάλεσε ευφορία στις αγορές: η μετοχή του ιαπωνικού ομίλου εκτοξεύτηκε σήμερα στο 10,61% κατά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου του Τόκιο.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, πέραν των SoftBank, Oracle και OpenAI, το Stargate υποστηρίζεται οικονομικά από το επενδυτικό ταμείο MGX, που στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο πρόεδρος και συνιδρυτής της Oracle Λάρι Έλισον αποκάλυψε ότι το σχέδιο αυτό θα αφορά κυρίως την κατασκευή κέντρων υποδοχής και επεξεργασίας δεδομένων, τα γνωστά «data centers».
«Τα πρώτα βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή στο Τέξας», κοντά στο Άμπιλιν, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, σημείωσε.
Πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ
Η ανάπτυξη του «νέφους», της τεχνητής νοημοσύνης εν γένει και ιδίως της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης χρειάζεται τεράστιες δυνατότητες αποθήκευσης δεδομένων, πράγμα το οποίο αύξησε τις ανάγκες για «data centers».
Ο Ντόναλντ Τραμπ βεβαίωσε ότι η δημιουργία του Stargate θα δημιουργήσει «σχεδόν αμέσως πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας» στις ΗΠΑ.
Οι εταίροι θέλουν να συγκεντρώσουν γύρω από το Stargate «εταιρείες του κλάδου υποδομών κέντρων δεδομένων, παροχής ενέργειας σε ακίνητα έως και κατασκευής και εξοπλισμού», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε.
Αυτή η νέα κοινή επιχείρηση «θα δημιουργήσει τις φυσικές και εικονικές υποδομές για να στηρίξει την επόμενη γενιά AI», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Μασαγιόσι Σον πρόσθεσε ότι στο σχέδιο αυτό θα μετάσχει επίσης ο αμερικανικός κολοσσός ημιαγωγών Nvidia.
Οι επενδύσεις αυτές «είναι χρήματα που κανονικά θα πήγαιναν στην Κίνα ή σε άλλες χώρες, αλλά κυρίως στην Κίνα», σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Με τη σειρά τους και οι τρεις επικεφαλής των εταιρειών ευχαρίστησαν τον Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν θα είχαμε μπορέσει να το κάνουμε αυτό χωρίς εσάς», δήλωσε ο Σαμ Άλτμαν, ο διευθύνων σύμβουλος του OpenAI.
Τη Δευτέρα ο Τραμπ ακύρωσε διάταγμα του προκατόχου του Τζο Μπάιντεν για την ασφάλεια όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, κίνηση που ερμηνεύτηκε ως μετάβαση προς μια πιο μετριασμένη ρυθμιστική προσέγγιση.
Η OpenAI θα μπορεί πλέον να υπολογίζει στα δικά της κέντρα δεδομένων
Το Stargate σηματοδοτεί μια καμπή για την OpenAI, η οποία στηριζόταν μέχρι στιγμής στις υποδομές του εταίρου της, της Microsoft, και θα μπορεί πλέον να υπολογίζει στα δικά της κέντρα δεδομένων.
Η OpenAI φρόντισε ωστόσο να δηλώσει ότι θα συνεχίσει «την συνεργασία της με την Microsoft», η οποία διακρατεί το 49% των μετοχών της.
Σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο, η OpenAI ζητούσε από την αμερικανική κυβέρνηση τη δημιουργία γιγάντιων κέντρων δεδομένων 5 γιγαβάτ (GW), κόστους που υπολογίζεται στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τις καταχρήσεις και την προεδρική χάρη που έλαβε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ μίλησε ο γιος του Τζο Μπάιντεν
Η Αίγυπτος θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί στη συμφωνία μόλις επιλυθούν ορισμένα τεχνικά θέματα, δήλωσε
Πρώτη προϋπόθεση τίθεται η πλήρης διακοπή κάθε απειλής προς το Ιράν
Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν στο κοινοβούλιο του Κοσόβου
Η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό του με ψήφους 50-49 - Kαθοριστική η ψήφος του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Μπιλ Κάσιντι
Βίντεο-ντοκουμέντο από την ένοπλη επίθεση του 14χρονου
Διπλωματική σύγκρουση Ισπανίας και Ιταλίας με φόντο τη Θέουτα
MKO που προωθούν τα πολιτικά και θρησκευτικά σχέδια του Τούρκου προέδρου χρηματοδοτούνται από τις Βρυξέλλες
Η 54χρονη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη διακεκριμένη πυροσβέστη - Είχε ήδη εκτίσει ποινή για το ίδιο έγκλημα
Συντονισμένο δίκτυο παραπληροφόρησης με πάνω από 500.000 προβολές μετά τη μαζική είσοδο μεταναστών
Ο οδηγός δεν αντιλήφθηκε τίποτα, παρά μόνο όταν του έδειξαν το βίντεο
Ελπίδες ότι ο νόμος θα φέρει πιο κοντά το τέλος του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Αστυνομία και εισαγγελικές αρχές παραδέχτηκαν ότι διέπραξαν μια σειρά λαθών
Οι Ισπανοί πολίτες δεν νιώθουν ασφαλείς και το δείχνουν
Νωρίτερα φέτος διεξήχθη στη χώρα ένας πανεθνικός διαγωνισμός μαγειρέματος σκύλου
Μοιάζουν να μην τελειώνουν ποτέ και όταν περπατά, σέρνονται στο έδαφος
Περίπου 80 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την κρίση στη Θέουτα, αναφέρουν οι ισπανικές Αρχές
Το τελεσίγραφο της Ισπανίας
Μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.