- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Ιράν: Αναστέλλεται για την ώρα το νέο νομοσχέδιο κατά των γυναικών
Αμφίβολο και χρήζον μεταρρύθμισης, το χαρακτήρισε ο πρόεδρος της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν
Ο νέος νόμος για τη χιτζάμπ και την αγνότητα που επρόκειτο να εφαρμοστεί στο Ιράν τις επόμενες μέρες τέθηκε σε αναστολή
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν ανακοίνωσε την αναστολή εφαρμογής του αμφιλεγόμενου νόμου για τη «χιτζάμπ και την αγνότητα», ο οποίος επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή την Παρασκευή (20/12).
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αμφίβολο και χρήζον μεταρρύθμισης», δηλώνοντας την πρόθεσή του να επανεκτιμήσει τα μέτρα του, σύμφωνα με το BBC.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο αμφιλεγόμενος αυτός νόμος προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τις γυναίκες και τα κορίτσια που αποκαλύπτουν τα μαλλιά, τους βραχίονες ή τα πόδια τους, από τα γόνατα και κάτω και είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από ακτιβιστές και ακτιβίστριες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι επαναλαμβανόμενοι παραβάτες και όποιος χλευάζει τους κανόνες θα αντιμετωπίζει υψηλότερα χρηματικά πρόστιμα και μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης, που θα φτάνουν ακόμα και τα 15 χρόνια. Ο νόμος απαιτεί επίσης από τις επιχειρήσεις να αναφέρουν οποιονδήποτε παραβιάζει τους κανόνες.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες, με τη Διεθνής Αμνηστία να δηλώνει ότι οι ιρανικές αρχές «προσπαθούν να εδραιώσουν το ήδη ασφυκτικό σύστημα καταπίεσης», ενώ πολλές ήταν οι περιπτώσεις γυναικών που αψήφησαν δημοσίως τους περιορισμούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών τον Ιούλιο, ο υποψήφιος τότε πρόεδρος, Πεζεσκιάν, είχε ανοικτά επικρίνει τη μεταχείριση των Ιρανών γυναικών σχετικά με τη χιτζάμπ. Είχε υποσχεθεί ότι δεν θα επεμβαίνει στη προσωπική ζωή τους, μια στάση που βρήκε ευρεία απήχηση στους Ιρανούς και τις Ιρανές, ιδιαίτερα στη νεότερη γενιά που είναι εξοργισμένη από την αυστηρότητα του καθεστώτος.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Mετά την κρίση της πανδημίας, οι νέες αναταράξεις στις αερομεταφορές και οι εταιρείες που αντέχουν
«Ήταν δικαιολογημένοι» είπε η εισαγγελία
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Σε υπόθεση που συνδέεται με εκείνη της Cambridge Analytica, της συμβουλευτικής εταιρείας που ενεπλάκη στην προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016
Η ψηφοφορία για τον τερματισμό του εμπάργκο στο νησιωτικό κράτος θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα
Επιστρέφει στα καθήκοντά του
Η κοινή δήλωση των 27 κρατών-μελών
Ο άνδρας υπέστη θανάσιμο τραυματισμό στο κεφάλι
Δημοσκόπηση των New York Times και Siena College καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση του Αμερικανού προέδρου
Παιδεία, κόστος ζωής και αντίθεση στη στρατιωτική θητεία στην ατζέντα των κινητοποιήσεων - Φόβοι για επεισόδια
Η σύνδεση με την πρώην ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία»
Η συγκεκριμένη αστυνομική φύλαξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα για προνομιακή μεταχείριση
Tι ανέφερε ο γεννημένος στην περιοχή κατά κόσμο Φεντερίκο Λουτσία
Η επίσημη ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύεται ότι δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές βίας
Μία γυναίκα που ταξίδεψε από το Κονγκό διαγνώστηκε με τον ιό, εντείνοντας τους φόβους
Η περιγραφή για όσα ακολούθησαν και η θέση της υπεράσπισης
Μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στην καρδιά των Τιράνων, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη στην αλβανική πρωτεύουσα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.