- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νότια Κορέα: Σε φιάσκο εξελίσσεται η κήρυξη στρατιωτικού νόμου - Απομακρύνεται ο στρατός από τη Βουλή
Έκρυθμο το κλίμα έξω από το Κοινοβούλιο
Νότια Κορέα: Σε φιάσκο εξελίσσεται η κήρυξη στρατιωτικού νόμου - Απομακρύνεται ο στρατός από τη Βουλή
Μετά το διάγγελμα του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεόλ, που επικαλέστηκε τον κίνδυνο από τη Βόρεια Κορέα, η Βουλή καταψήφισε ομόφωνα, με 190 ψήφους, την άρση του στρατιωτικού νόμου. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση, και εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από πολίτες και από την αντιπολίτευση, στρατιώτες άρχισαν να αποσύρονται από το κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με το νόμο της Νότιας Κορέας, ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με την ψηφοφορία. Την ίδια ώρα ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας Λι Τζέι-Mιουνγκ είπε ότι οποιοσδήποτε ενεργεί υπό την εντολή του πρόεδρου της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ και των διοικητών παραβιάζει τον νόμο καθώς ο στρατιωτικός νόμος είναι άκυρος. Ο ηγέτης της νοτιοκορεατικής αντιπολίτευσης μίλησε αμέσως μετά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την άρση του στρατιωτικού νόμου.
Ωστόσο, έξω από το Κοινοβούλιο υπάρχει ακόμα ένταση με την αστυνομία στέκεται στην κεντρική πύλη και τους διαδηλωτές να φωνάζουν: «Δεν είμαστε εδώ για να σε πολεμήσουμε, είμαστε εδώ για να πολεμήσουμε τον Γιουν».
Τι προβλέπει το Σύνταγμα της Νότιας Κορέας
Με την ψήφιση της πρότασης, η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου είναι άκυρη, σύμφωνα με το γραφείο της προέδρου της Βουλής. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρόεδρος μπορεί να κηρύξει στρατιωτικό νόμο ως απάντηση σε στρατιωτικές ανάγκες σε περιόδους πολέμου, ένοπλων συγκρούσεων, εθνικής έκτακτης ανάγκης ή όταν το απαιτούν η δημόσια ασφάλεια και τάξη.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο στρατιωτικός νόμος πρέπει να αρθεί όταν το ζητήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Στρατιώτες επιχείρησαν να μπουν στο κοινοβούλιο μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου
Στρατιώτες επιχείρησαν νωρίτερα να μπουν στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας, αφού ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ κήρυξε αιφνιδιαστικά στρατιωτικό νόμο, με ένα νυχτερινό, απρόσμενο διάγγελμά του που προκάλεσε σοκ στη χώρα.
Situation in Seoul, the military has been deployed to the city. pic.twitter.com/5fQwizaeOD
— Clash Report (@clashreport) December 3, 2024
Στα πλάνα που από την τοπική τηλεόραση διακρίνονται οι στρατιώτες, που προφανώς επιχειρούσαν να μπουν στο κτίριο για να επιβάλουν τον στρατιωτικό νόμο, και τους υπαλλήλους της Εθνοσυνέλευσης να προσπαθούν να τους απωθήσουν ψεκάζοντάς τους με πυροσβεστήρες.
Νότια Κορέα: Απομακρύνεται ο στρατός από τη Βουλή μετά την καταψήφιση του στρατιωτικού νόμου
Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι είναι σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. Ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ελπίζει η Σεούλ να σεβαστεί «το κράτος δικαίου».
Military helicopters landing on South Korean parliament roof after martial law declared…
— Geiger Capital (@Geiger_Capital) December 3, 2024
I thought South Korea was the good one.pic.twitter.com/ySXz0RUIh5
Η Βρετανία ανέφερε επίσης ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα και κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα «να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις». «Προφανώς, είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται πολύ γρήγορα», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ. Το υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους Βρετανούς «να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να αποφεύγουν τις πολιτικές διαδηλώσεις».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.