- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Eλεύθερη η φοιτήτρια που έμεινε με τα εσώρουχα στο Ιράν, λένε οι Aρχές της χώρας
«Διαπιστώθηκε ότι ήταν...άρρωστη» - Δεν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες, είπε εκπρόσωπος της ιρανικής δικαιοσύνης
Ιράν: Eλεύθερη η φοιτήτρια που έμεινε με τα εσώρουχα, λένε οι Aρχές - «Διαπιστώθηκε ότι ήταν...άρρωστη»
Η Ιρανή φοιτήτρια που γδύθηκε δημοσίως και παρέμεινε στον δρόμο φορώντας τα εσώρουχά της σε μια προφανή διαμαρτυρία κατά του χιτζάμπ σε πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, δεν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες σύμφωνα με ανακοινωση των ιρανικών αρχών.
Νωρίτερα τον Νοέμβριο, βίντεο έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κατέγραφε τη στιγμή που η γυναίκα, η οποία κατονομάζεται από το BBC Persian ως Ahoo Daryaei, γδύθηκε σε πανεπιστημιούπολη πριν συλληφθεί με τη βία.
Εκπρόσωπος της δικαιοσύνης του Ιράν δήλωσε ότι η γυναίκα νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο και επέστρεψε στην οικογένειά της.
«Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και διαπιστώθηκε ότι ήταν άρρωστη»
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και διαπιστώθηκε ότι ήταν άρρωστη, παραδόθηκε στην οικογένειά της... και δεν έχει ασκηθεί καμία δικαστική δίωξη εναντίον της», δήλωσε ο εκπρόσωπος της δικαιοσύνης, Άσγκαρ Τζαχανγκίρ. Μια φοιτητική οργάνωση ήταν η πρώτη που δημοσίευσε το βίντεο της σύλληψης, αναφέροντας ότι η Νταριαΐ είχε διαπληκτιστεί με τους φύλακες λόγω του ότι δεν φορούσε μαντίλα, γεγονός που οδήγησε στην απογύμνωσή της κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Οι ιρανικές αρχές εκείνη την περίοδο δήλωσαν ότι η Νταριαΐ ήταν «άρρωστη» και είχε μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ιρανικές αρχές χαρακτηρίζουν μια γυναίκα που διαμαρτύρεται για τους νόμους περί υποχρεωτικού χιτζάμπ ως ψυχικά ασθενή.
Μετά τη σύλληψη της Νταριαΐ, Ιρανοί ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταδίκασαν αυτό που χαρακτήρισαν ως μοτίβο διάγνωσης γυναικών ακτιβιστών για τα δικαιώματα. Μια γυναίκα που είχε φύγει από το Ιράν για τον Καναδά το 2018, δήλωσε στο BBC Persian ότι η οικογένειά της είχε υποστεί πιέσεις από το ιρανικό καθεστώς να δηλώσει ότι είναι ψυχικά άρρωστη.
«Η οικογένειά μου δεν το έκανε, αλλά πολλές οικογένειες υπό πίεση το κάνουν, πιστεύοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουν τους αγαπημένους τους. Έτσι προσπαθεί η Ισλαμική Δημοκρατία να αμαυρώσει τις γυναίκες, αμφισβητώντας την ψυχική τους υγεία», δήλωσε η Αζάμ Τζανγκραβί, η οποία είχε καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση για το γεγονός ότι είχε αφαιρέσει το χιτζάμπ της κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας.
Η κάλυψη του λαιμού και του κεφαλιού και η ενδυμασία με μετριοπάθεια έγιναν υποχρεωτικά για τις γυναίκες στο Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Πριν από δύο χρόνια, η Κούρδισα Μαχσά Αμινί πέθανε κατά τη διάρκεια κράτησής της από την αστυνομία, αφού συνελήφθη επειδή δεν φορούσε το χιτζάμπ «σωστά».
Πηγή: BBC
Διαβάστε ακόμη>>> Ahoo Daryaei: Γυναίκα του Ιράν, όρθια και μόνη
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε υπόθεση που συνδέεται με εκείνη της Cambridge Analytica, της συμβουλευτικής εταιρείας που ενεπλάκη στην προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016
Η ψηφοφορία για τον τερματισμό του εμπάργκο στο νησιωτικό κράτος θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα
Επιστρέφει στα καθήκοντά του
Η κοινή δήλωση των 27 κρατών-μελών
Ο άνδρας υπέστη θανάσιμο τραυματισμό στο κεφάλι
Δημοσκόπηση των New York Times και Siena College καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση του Αμερικανού προέδρου
Παιδεία, κόστος ζωής και αντίθεση στη στρατιωτική θητεία στην ατζέντα των κινητοποιήσεων - Φόβοι για επεισόδια
Η σύνδεση με την πρώην ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία»
Η συγκεκριμένη αστυνομική φύλαξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα για προνομιακή μεταχείριση
Tι ανέφερε ο γεννημένος στην περιοχή κατά κόσμο Φεντερίκο Λουτσία
Η επίσημη ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύεται ότι δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές βίας
Μία γυναίκα που ταξίδεψε από το Κονγκό διαγνώστηκε με τον ιό, εντείνοντας τους φόβους
Η περιγραφή για όσα ακολούθησαν και η θέση της υπεράσπισης
Μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στην καρδιά των Τιράνων, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη στην αλβανική πρωτεύουσα
Ο Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο στην Αγία Πετρούπολη με νέες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου
Με όλες τις σημαντικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, καλλιεργείται η αίσθηση ότι όλοι λίγο πολύ στο ίδιο καζάνι βράζουμε
Η συμφωνία βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις
367 ημέρες έχει διαρκέσει η θερμική καταιγίδα Vera, που συνεχίζει να επηρεάζει τη Γη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.