- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επίθεση των Χούθι σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί
Οι Χούθι επιτέθηκαν στο πλοίο ελληνικών συμφερόντων, «Minoan Courage» του Μύρωνος Τσατσάκη
Οι Χούθι της Υεμένης πραγματοποίησαν τρεις επιχειρήσεις που είχαν στόχο το φορτηγό πλοίο ελληνικών συμφερόντων, «Minoan Courage», το δεξαμενόπλοιο με σημαία Παναμά «Cordelia Moon» στην Ερυθρά Θάλασσα και το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Μάλτας «Marathopolis» στην Αραβική Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης, η οποία ευθυγραμμίζεται με το Ιράν.
Οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους οι οποίοι αστόχησαν
Η πρώτη επίθεση των Χούθι πραγματοποιήθηκε περίπου 110 χιλιόμετρα ανοικτά της πόλης-λιμάνι Χοντέιντα και είχε στόχο το πετρελαιοφόρο «Cordelia Moon», αναφέρει το πολυεθνικό Κοινό Κέντρο Ναυτιλιακών Πληροφοριών. Ένας καπετάνιος σε πλοίο είδε τέσσερις «πιτσιλιές» κοντά στο πλοίο, αναφέρει το κέντρο που εποπτεύεται από το αμερικανικό ναυτικό. Πρόκειται πιθανότατα για πυραύλους που εκτοξεύτηκαν κατά του πλοίου και αστόχησαν.
Το μη επανδρωμένο σκάφος προκάλεσε αργότερα ζημιές στο «Cordelia Moon», το οποίο υπέστη διάτρηση σε μία από τις δεξαμενές έρματος κατά την επίθεση. Οι δεξαμενές αυτές ελέγχουν την σταθερότητα ενός πλοίου. Οι επιθέσεις των Χούθι στο παρελθόν έχουν στοχεύσει πλοία στην ίσαλο γραμμή τους για να τα αχρηστεύσουν.
Τα μη επανδρωμένα σκάφη χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τους Χούθι. Το πλοίο κατευθυνόταν βόρεια προς τη διώρυγα του Σουέζ με ένοπλους ιδιωτικούς φρουρούς ασφαλείας στο πλοίο, λέει η ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Ambrey. Μια άλλη επίθεση με πύραυλο στόχευσε ένα δεύτερο πλοίο που επίσης κατευθυνόταν βόρεια προς τη διώρυγα του Σουέζ με ένοπλους φρουρούς επάνω του, λέει η Ambrey.
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ταξίαρχος Yahya Saree, ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων με προηχογραφημένο μήνυμα. Ονομάζει το δεύτερο πλοίο, αν και δεν ταιριάζει με ένα άλλο όνομα που κυκλοφόρησε από ιδιωτικούς αξιωματούχους ασφαλείας. Σύμφωνα με τους Times of Israel δεν είναι ακόμα σαφές ποιο είναι το δεύτερο πλοίο που επλήγη.
Ωστόσο σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από το UKMTO (Ναυτιλιακές Εμπορικές Επιχειρήσεις της Βρετανίας) η επίθεση έγινε με πύραυλο σε φορτηγό πλοίο που έπλεε βόρεια και υπέστη «σοβαρές ζημιές». Πρόκειται για το «Minoan Courage» (χωρητικότητας 76.800-dwt, κατασκευής 2004 με σημαία Λιβερίας) ελληνικών συμφερόντων. Η διαχειρίστρια εταιρεία είναι η Modion Maritime του Μύρωνος Τσατσάκη και έχει έδρα στην Κηφισιά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.
Panama-flagged CORDELIA MOON (IMO: 9297888) is one of two vessels attacked by the Houthis this morning.
— Martin Kelly (@_MartinKelly_) October 1, 2024
MINOAN COURAGE was also hit with 1xASBM.
CORDELIA MOON was attacked with 4x ASBM which missed, but was later hit with a USV resulting in the vessel taking on water.… pic.twitter.com/3MbBAZ79Or
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοσιογράφος παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε τον κόσμο και ανέλαβε την ευθύνη
Πιστοί συρρέουν για να προσκυνήσουν στον τάφο του
Αναδημοσιεύοντας σχόλια που υποστήριζαν ότι ο πατέρας της «δεν θα επέτρεπε ποτέ» τη χρήση της μουσικής του
Άγνωστο για την ώρα αν θα κλείσουν επιπλέον εργοστάσια
Η επανασύνδεση Γκαμπριέλ Ατάλ και Στεφάν Σεζουρνέ εγείρει ζητήματα δεοντολογίας ενόψει των προεδρικών εκλογών
Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιβάλλει παράνομους περιορισμούς στην αλιεία στο Αιγαίο
«Σοκαρίστηκα από τους λογαριασμούς ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ», δήλωσε η ιταλίδα πρωθυπουργός
Πρώτη φορά που ελληνικό λογοτεχνικό κείμενο εντοπίζεται σε διαδικασία ταρίχευσης
Μεταξύ αυτών και η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν
Αστυνομικός που επιχείρησε να απευθυνθεί στο συγκεντρωμένο πλήθος αποδοκιμάστηκε έντονα
Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν εκτεταμένες διαρροές – Αυξανόμενος φόβος οικολογικής κρίσης
Μόνιμες οι επιπτώσεις στην υγεία του
Μια δικαστική υπόθεση κινείται σε ένα «γκρίζο» νομικό και ηθικό πεδίο
Ο Ντέιβιντ Γκρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έναν πυρηνικό όλεθρο έως το 2061
Σε περίπτωση καταδίκης προβλέπεται ποινή διά βίου φυλάκισης
H εισαγγελία ζητά ποινές κάθειρξης έως και 22 ετών και έξι μηνών για τους πέντε υπόπτους
Nέα ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Βυθίζεται η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ - Τι αναφέρει δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos
Μετά τις αποκαλύψεις για την Ακαδημία Βιασμών, η κατάσταση παίρνει απρόσμενη (;) τροπή
Tι αποφάνθηκε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.