- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Τα βιβλία είναι «ως επί το πλείστον» για τους πλούσιους λέει η κυβέρνηση της Σλοβακίας για το πρόσθετο ΦΠΑ
Παρότι έρευνες την διαψεύδουν
Σλοβακία: Τα βιβλία είναι «ως επί το πλείστον» για τους πλούσιους
Τα σχέδια της κυβέρνησης της Σλοβακίας να αυξήσει τον συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στα βιβλία από 10% σε 23% έχουν προκαλέσει επικρίσεις από τους εκδότες της χώρας, την πολιτική αντιπολίτευση και τους φοιτητές των πανεπιστημίων.
«Τα βιβλία, σύμφωνα με την ανάλυσή μας, αγοράζονται κυρίως από πλουσιότερα τμήματα του πληθυσμού, οπότε θα φορολογηθούν με τον [υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ]», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας προκαλώντας κύμα σκωπτικών μιμιδίων.
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών και Βιβλιοπωλών της Σλοβακίας, ωστόσο, δήλωσε ότι οι έρευνες έχουν σταθερά διαπιστώσει ότι οι καταναλωτές της μεσαίας τάξης είναι οι κύριοι αγοραστές βιβλίων.
«Ταυτόχρονα, υπάρχουν εκπληκτικά πολλοί αγοραστές ακόμη και μεταξύ των συνταξιούχων και των ατόμων με χαμηλότερο εισόδημα. Κάθε εμπόδιο που θέτει το κράτος στην έκδοση και πώληση βιβλίων αντανακλάται σε μικρότερο αριθμό βιβλίων που εκδίδονται, αγοράζονται και συνεπώς διαβάζονται. Η μείωση θα επηρεάσει όχι μόνο τους εμπορικούς τίτλους αλλά και το πρωτότυπο έργο των Σλοβάκων συγγραφέων», ανέφερε η ένωση στην ιστοσελίδα της.
Τα μέτρα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων εξυγίανσης που εισήγαγε αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο και περιλαμβάνει 17 μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος της Σλοβακίας, το οποίο αναμένεται να ανέλθει στο 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για το 2024. Το υπουργικό συμβούλιο πρότεινε την Τρίτη να μειωθεί το έλλειμμα στο 4,7% του ΑΕΠ το επόμενο έτος εν μέρει με την αύξηση του ΦΠΑ σε όλη την οικονομία, επηρεάζοντας κυρίως τους επιχειρηματίες.
Μετά τη δημόσια κατακραυγή στη Σλοβακία για την προτεινόμενη αύξηση του φόρου στα βιβλία, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το μέτρο, αναγνωρίζοντας ότι «προκάλεσε κάποια αναστάτωση».
Σε περίπτωση που προχωρήσει με το φορολογικό σχέδιο, η Σλοβακία θα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα βιβλία στην ΕΕ, πίσω μόνο από τη Δανία με 25%.
Η λαϊκιστική κυβέρνηση του Φίκο, η οποία επέστρεψε στην εξουσία τον περασμένο Οκτώβριο, έχει στοχοποιήσει στο παρελθόν τον τομέα του πολιτισμού απολύοντας υψηλόβαθμα στελέχη στα μεγάλα καλλιτεχνικά ιδρύματα της χώρας.
Πηγή: Politico
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απόσταση περίπου 1,6 χιλιομέτρων
Φέρεται να είχε κολλήσει ΣΜΝ από Ρωσίδες
Κάτοικοι κάνουν λόγο για κλίμα «σιωπής»
Emails που αναζωπυρώνουν τις φήμες για το παρελθόν τους
Στον απόηχο της έντονης αντίδρασης που προκάλεσε διαφημιστική καμπάνια της για την American Eagle
Έκρηξη σε οκταώροφο κτήριο στο Μπαντάρ Αμπάς και δεύτερο περιστατικό στην Αχβάζ με τέσσερις νεκρούς
Αποχαρακτηρισμένα αρχεία αποκαλύπτουν επαφές, δείπνα και φωτογραφίες μετά την αποφυλάκιση του χρηματιστή
Νομοσχέδιο στη Γαλλία διευκρινίζει ότι η «κοινή συμβίωση» δεν συνεπάγεται υποχρέωση σεξ
Προειδοποίηση Γκουτέρες για εξάντληση ρευστότητας τον Ιούλιο – 1,6 δισ. δολάρια σε οφειλές
Η Γερουσία ενέκρινε σχέδιο, η Βουλή ψηφίζει αρχές εβδομάδας – μπλοκάρει η χρηματοδότηση DHS/ICE
Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανοίγει την ινδική αγορά σε κρασί και ελαιόλαδο, με δασμούς έως το μηδέν
Αυτό που καταλαβαίνουν σιγά σιγά οι Ευρωπαίοι είναι ότι στην Ουκρανία εξελίσσεται πλέον ο πόλεμος του μέλλοντος
Η ιστορία πίσω από την επιλογή του και η επιτυχημένη αποστολή
Οι ισχυρισμοί του παιδόφιλου για τον Μπιλ Γκέιτς - Διαψεύδονται κατηγορηματικά από τον συνιδρυτή της Microsoft
Ισχυριζόταν ότι δεν ήθελε να σκοτώσει το κοριτσάκι, μόνο να το κάνει να σταματήσει να κλαίει
Περιορισμένα ή μαζικά πλήγματα - Τα πιθανά αντίποινα
Διπλωματικές λύσεις αναζητά το Μεξικό που εφοδιάζει την Κούβα με πετρέλαιο
Ο «εκλεκτός» του Τραμπ καθησυχάζει τους επενδυτές
Κάποτε βρισκόταν στην κορυφή του ειδησεογραφικού κόσμου - τώρα ήρθε ξανά στο προσκήνιο
Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους πιέζοντας για τη δημοσιοποίηση αυτού του τεράστιου αρχείου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.