- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συνεχίζονται οι ταράχες στις αντιμεταναστευτικές και αντιισλαμικές διαδηλώσεις στην Βρετανία
Με αφορμή τις πρόσφατες δολοφονίες στο Σάουθπορτ
Βρετανία: Ταραχές στις αντιμεταναστευτικές και αντιισλαμικές διαδηλώσεις
Ταραχές ξέσπασαν σήμερα σε πολλές πόλεις της Βρετανίας, όπου οργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά των μεταναστών και των μουσουλμάνων, όπως στο Λίβερπουλ, στη βορειοδυτική Αγγλία.
Η διαδήλωση «Σώστε τα παιδιά μας» οργανώθηκε με αφορμή τον φόνο τριών μικρών κοριτσιών σε μια σχολή χορού του Σάουθπορτ, μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ότι ο δράστης ήταν μουσουλμάνος παράτυπος μετανάστης. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο ύποπτος που έχει συλληφθεί για το έγκλημα είναι ένας 17χρονος από το Μπανκς του Λάνκασιρ, γεννημένος στη Βρετανία, με καταγωγή από τη Ρουάντα.
«Πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν ενώ αντιμετώπιζαν σοβαρές ταραχές στο κέντρο του Λίβερπουλ. Αυτή η συμπεριφορά (…) δεν θα γίνει ανεκτή. Και θα συλλάβουμε τους υπεύθυνους» ανέφερε η αστυνομία του Μέρσεϊσαϊντ.
Το μεσημέρι, εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια αντιδιαδήλωση στο Σεντ Τζόρτζι'ς Πλατό, υπό το σύνθημα «Μην αφήσετε τους ρατσιστές να μας διχάσουν». Το απόγευμα, οι ακροδεξιοί διαδηλωτές που συμμετείχαν στην αντιμεταναστευτική, αντιισλαμική συγκέντρωση «Σώστε τα παιδιά μας» συναντήθηκαν με τους αντιδιαδηλωτές στο Πιρ Χεντ και η αστυνομία παρενέβη, προσπαθώντας να κρατήσει σε απόσταση τις δύο ομάδες.
Στο Μάντσεστερ, διαδηλωτές συγκρούστηκαν επίσης με αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους κρατήσουν σε απόσταση από μια αντιρατσιστική αντισυγκέντρωση, σύμφωνα με το BBC. Στο Νότιγχαμ, η αστυνομία πήρε επίσης θέση μεταξύ δύο ομάδων, η μία εκ των οποίων φώναζε συνθήματα κατά των μεταναστών και η άλλη απαντούσε «οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ», ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στο Χαλ, στη βορειοανατολική Αγγλία, διαδηλωτές έσπασαν τα τζάμια ενός ξενοδοχείου όπου στεγάζονται αιτούντες άσυλο, ενώ στο Μπέλφαστ εκτοξεύτηκαν κροτίδες κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης αντιπαράθεσης μεταξύ μια ομάδας αντιμουσουλμάνων και μιας ομάδας αντιρατσιστών διαδηλωτών.
Οι σημερινές αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις οργανώθηκαν κυρίως μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και διαφημίστηκαν από προσωπικότητες της ακροδεξιάς, όπως ο ιδρυτής και πρώην αρχηγός της English Defence League, Τόμι Ρόμπινσον. Σύμφωνα με μια καταμέτρηση της αντιρατιστικής οργάνωσης Hope Not Hate («Ελπίδα, όχι Μίσος»), έγιναν περισσότερα από 30 καλέσματα για διαδηλώσεις στη Βρετανία αυτό το Σαββατοκύριακο.
Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίζεται η μουσουλμανική κοινότητα της Βρετανίας, μετά τις επιθέσεις σε δύο τζαμιά στο Σάντερλαντ και το Σάουθπορτ αυτήν την εβδομάδα.
Στο Λονδίνο, έγινε κανονικά, αλλά υπό ισχυρή αστυνομική προστασία, η πορεία υπέρ των Παλαιστινίων που οργανώνεται τακτικά στην πρωτεύουσα τους τελευταίους μήνες. «Οι γονείς μου είπαν να μην έρθω σήμερα, αλλά είμαι εδώ. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πατρίδα μου», δήλωσε ένας διαδηλωτής, ο 24χρονος φοιτητής Μεράτζ Χαρούν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ
Τα Στενά του Ορμούζ έμειναν για λιγότερο από ένα 24ωρο ανοιχτά
Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του νησιού από τις ΗΠΑ
Άμεση και οργισμένη η διπλωματική αντίδραση της ινδικής κυβέρνησης
Περιοδεία στην Αφρική για τον ποντίφικα
«Η αμερικανική πυρηνική ομπρέλα παραμένει ο ύψιστος εγγυητής ασφάλειας για την Ευρώπη»
Η τρυφερή ανάρτηση στο instagram
Εξουδετερώθηκε ο δράστης - Έβαλε φωτιά στο διαμέρισμά του πριν την επίθεση
Η δωρεάν είσοδος στα εθνικά μουσεία και τις γκαλερί της χώρας είχε θεσπιστεί το 2001
Η στροφή στην τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί «αναταράξεις» στον τεχνολογικό κολοσσό
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 2.300 ανθρώπους από τις 2 Μαρτίου
Το μήνυμα μετά το νέο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ
Η σπάνια περίπτωση μιας γυναίκας που διέψευσε τις προγνώσεις των γιατρών
Το Ιράν ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες πως επαναφέρει «τον αυστηρό έλεγχο»
Η ανακοίνωση της Τεχεράνης
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε τη δημοσιοποίησή τους ήδη από τον Φεβρουάριο
Το κορίτσι που έγραφε μυθιστορήματα στα 9 της χρόνια, βγήκε από το σπίτι στα 25 της — και εξαφανίστηκε για πάντα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.