- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εκλογές στην Ινδία: Μακριά από μία σαρωτική νίκη το BJP του Μόντι - Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα
Σε εξέλιξη η καταμέτρηση ψήφων στις μεγαλύτερες εκλογές στον κόσμο
Εκλογές στην Ινδία: Ο Μόντι «διαψεύδει» τα exit poll – Μακριά από μία σαρωτική νίκη το BJP
Μπροστά σε μία ιστορική τρίτη θητεία φαίνεται πως βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, σύμφωνα με τα exit poll, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψήφων στις ινδικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν σε επτά φάσεις μέσα σε έξι εβδομάδες με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να ψηφίζουν.
Προηγείται το BJP του Μόντι στις εκλογές της Ινδίας
Όπως αναφέρουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο συνασπισμός του κόμματος Bharatiya Janata (BJP) του Ναρέντρα Μόντι προηγείται, ωστόσο οι μέχρι τώρα τάσεις δείχνουν ότι το BJP μπορεί να μην καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία μόνο του, καθώς η ενωμένη αντιπολίτευση υπό την ηγεσία του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου κερδίζει έδαφος.
Η εκλογική αναμέτρηση είναι μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών συνασπισμών: της κυβερνητικής Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας (NDA) υπό την ηγεσία του BJP και του μπλοκ της αντιπολίτευσης INDIA (Indian National Developmental Inclusive Alliance), στο οποίο συμμετέχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Κογκρέσο. Η NDA αντιπροσωπεύει έναν κεντροδεξιό συνασπισμό, ενώ η συμμαχία INDIA κλίνει προς την κεντροαριστερά.
Η καταμέτρηση των ψήφων ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 π.μ. (τοπική ώρα), με τα πρώτα αποτελέσματα να δίνουν ένα προβάδισμα 100 εδρών στη συμμαχία του Ινδού πρωθυπουργού έναντι του INDIA με 69 έδρες, το οποίο όσο προχωρούσε η καταμέτρηση εξελισσόταν σε δυνατό αντίπαλο αφού πριν μερικές ώρες είχε 202 έδρες με το NDA να βρίσκεται μπροστά με 276 έδρες.
Οι τελευταίες τάσεις δείχνουν τη συμμαχία υπό την ηγεσία του BJP να βρίσκεται μία ανάσα από το φράγμα των 300 εδρών και να προηγείται με 298 έδρες, έναντι της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας INDIA που κερδίζει 227 έδρες.
Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, το συγκεκριμένο προβάδισμα είναι χαμηλότερο από τις προσδοκίες του BJP, καθώς ήλπιζε ότι η NDA θα ξεπερνούσε τις 400 έδρες.
Τα exit poll προκάλεσαν εκνευρισμό στις αγορές
Αυτές οι πρώτες τάσεις προκάλεσαν εκνευρισμό στις αγορές, με αποτέλεσμα οι μετοχές να σημειώσουν απότομη πτώση. Οι δείκτες NIFTY 50 και S&P BSE Sensex κατέγραφαν αμφότεροι πτώση 2% στις 08:00 (ώρα Ελλάδας).
Η ρουπία σημείωσε επίσης πτώση έναντι του δολαρίου και οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν αυξηθεί.
Οι αγορές είχαν σημειώσει άνοδο χθες, Δευτέρα, αφού τα exit poll έδειχναν την 1η Ιουνίου ότι ο Μόντι και το κόμμα του θα κατέγραφαν μεγάλη νίκη, με την Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία τους (NDA) να προβλέπεται να κερδίσει πλειοψηφία δύο τρίτων ή και μεγαλύτερη.
Στις 07:30 (ώρα Ελλάδας), τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν ότι η NDA προηγείται στα αρχικά στάδια της καταμέτρησης σε σχεδόν 300 από τις 543 διεκδικούμενες έδρες του κοινοβουλίου, κάτι που σημαίνει πως κερδίζει απλή πλειοψηφία.
Μέχρι τότε είχε καταμετρηθεί περίπου το 10% με 15% του συνόλου των ψηφοδελτίων, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα.
Μόνο του το BJP κερδίζει σχεδόν 250 από τις έδρες στις οποίες προηγείται η NDA, σε σύγκριση με τις 303 που είχε κερδίσει το 2019. Οι τάσεις έφεραν επίσης τον Μόντι να προηγείται, μετά να υπολείπεται του πρώτου και στη συνέχεια να προηγείται και πάλι στην έδρα του στο Βαρανάσι, την ιερή πόλη των ινδουιστών.
Σημειώνεται πως ένα κόμμα ή μια συμμαχία πρέπει να κερδίσει 272 έδρες στο 543μελές κοινοβούλιο για να σχηματίσει κυβέρνηση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
«Όσοι θέλουν να δουν τον χαρακτήρα μας, ας κοιτάξουν την Κύπρο»
Συμφωνία, εκεχειρία, εξέγερση ή αποχώρηση των ΗΠΑ
Η νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Μεσσίνα της Σικελίας
Επιτήδειοι χρησιμοποιούν λογότυπα μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Euronews, παραποιώντας αυθεντικά βίντεο
Οι πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες
Οι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του προκαλούν μαζικές ακυρώσεις συνεργασιών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.