Κοσμος

Οι ΗΠΑ θα υπογράψουν διμερές αμυντικό σύμφωνο με την Ουκρανία

Τι αναφέρουν οι FT

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνάντηση Ζελένσκι με Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο
O Tζο Μπάιντεν με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι © Drew Angerer/Getty Images/Ιdeal Image

Oυκρανία: Οι ΗΠΑ θα υπογράψουν διμερές αμυντικό σύμφωνο

Οι ΗΠΑ είναι κοντά στην υπογραφή ενός νέου διμερούς συμφώνου ασφαλείας με την Ουκρανία, σε ένα μήνυμα υποστήριξης με στόχο να καθησυχάσουν το Κίεβο μετά τις «τεταμένες» σχέσεις που ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο τους μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας.

Η συμφωνία θα είναι η πιο σημαντική που έχει συνάψει η Ουκρανία με χώρες του ΝΑΤΟ, η οποία καθορίζει δεσμεύσεις για μακροπρόθεσμη υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής εκπαίδευσης, της ανταλλαγής πληροφοριών και της οικονομικής βοήθειας.

Η απογοήτευση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον Τζο Μπάιντεν αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος επέπληξε τον Αμερικανό ομόλογό του με ασυνήθιστα ωμές εκφράσεις, λέγοντας ότι το σχέδιο του να παραστεί σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση των Δημοκρατικών αντί για την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής της Ουκρανίας στις 15-16 Ιουνίου δεν ήταν «μια ισχυρή απόφαση».

Ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος διορισμένος από τον Ζελένσκι, ο οποίος μίλησε στους Financial Times για τη σχέση ΗΠΑ-Ουκρανίας, δήλωσε: «Είμαστε πιο απομακρυσμένοι από ποτέ από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Είναι πολύ, πολύ τεταμένη η κατάσταση».

Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν από την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής, ο Ζελένσκι και ο Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψουν διμερή συμφωνία ασφαλείας στο περιθώριο της συνόδου της G7 στην Ιταλία τον επόμενο μήνα, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στους FT.

Ουκρανία: Η πικρία του Κιέβου και οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ

Το σύμφωνο έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια εβδομάδω μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον. Το γραφείο του Ζελένσκι εξέδωσε αυτή την εβδομάδα υπόμνημα προς αξιωματούχους και βουλευτές, το οποίο είδαν οι FT, το οποίο τους δίνει εντολή να επικρίνουν τόσο τον Μπάιντεν όσο και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για τη μη συμμετοχή τους στη σύνοδο κορυφής. «Εάν δεν [παρευρεθούν], τότε ποιο είναι το πραγματικό τους συμφέρον;», έγραφε το υπόμνημα.

Αρκετοί Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πικρία του Κιέβου για την έλλειψη υποστήριξης των ΗΠΑ σε ανώτατο επίπεδο για την πρωτοβουλία του για την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής ήταν μόνο ένα από τα πολλά σημεία τριβής με την Ουάσινγκτον και άλλους δυτικούς εταίρους σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την ηγεσία της Ουκρανίας. Οι ουκρανικές επιθέσεις σε δύο συστήματα ραντάρ που αποτελούν μέρος του συστήματος πυρηνικής προειδοποίησης της Μόσχας την περασμένη εβδομάδα αποτέλεσαν ιδιαίτερο σημείο σύγκρουσης με την Ουάσινγκτον, η οποία ανησυχεί ότι μπορεί να προκαλέσει τη Μόσχα και να κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ενώ υπάρχουν σημεία διαφωνίας σε κάθε διμερή σχέση, υπήρξαν θετικές εξελίξεις που χαροποίησαν τους αξιωματούχους στο Κίεβο. Αυτές περιλαμβάνουν την έγκριση των ΗΠΑ για τη χρήση από το Κίεβο πυραύλων Atacms μεγάλου βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων και την έγκριση από το Κογκρέσο βοήθειας ύψους 60 δισ. δολαρίων τον περασμένο μήνα.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι το αίτημα της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει στο εσωτερικό της Ρωσίας ήταν σχετικά πρόσφατο, καθώς ήρθε πριν από τρεις εβδομάδες, όταν οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν ένα νέο μέτωπο στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου. Ο αξιωματούχος είπε ότι το αίτημα αξιολογείται από την κυβέρνηση Μπάιντεν, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια αλλαγή είναι πιθανή σύντομα.

Αλλά ένας δεύτερος ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Ζελένσκι έχει γίνει πιο «συναισθηματικός και νευρικός» σχετικά με την κατάσταση στο πεδίο της μάχης θεωρώντας παράλληλα ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Ένας τρίτος ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος χρησιμοποίησε τη λέξη «παράνοια» για να περιγράψει το συναίσθημα που επικρατούσε μέσα στο προεδρικό γραφείο τους τελευταίους μήνες, καθώς ο Ζελένσκι και η ομάδα του εργάζονταν για την προετοιμασία της ειρηνευτικής συνόδου κορυφής του επόμενου μήνα. «Ο Ζελένσκι έχει βαθιά ανησυχία για τη στρατιωτική κατάσταση, αλλά κυρίως για την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πηγή: FT

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.