Κοσμος

Εκδόθηκε στις ΗΠΑ ο "Ελ Νίνι" ο sicario του καρτέλ της Σιναλόα

Προστάτευε μεταξύ άλλων τους γιους του "Ελ Τσάπο"

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκδόθηκε στις ΗΠΑ ο "Ελ Νίνι" ο sicario του καρτέλ της Σιναλόα
© EPA/DANIEL JOUBERT

Σιναλόα: Εκδόθηκε στις ΗΠΑ ο αρχιεκτελεστής του καρτέλ ναρκωτικών

Ένας πιο γνωστός εκτελεστής του καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα, ο οποίος συνελήφθη από τις μεξικανικές αρχές το περασμένο φθινόπωρο, εκδόθηκε στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για ναρκωτικά, όπλα και αντίποινα σε μάρτυρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης το Σάββατο.

Σιναλόα: O "El Nini" προστάτης των γιων του "El Chapo"

Ο Néstor Isidro Pérez Salas, γνωστός και ως "El Nini", είναι ηγέτης και διοικητής μιας ομάδας που παρείχε ασφάλεια στους γιους του φυλακισμένου βαρόνου ναρκωτικών Joaquín "El Chapo" Guzmán, δήλωσαν οι ομοσπονδιακοί ερευνητές. Οι γιοι ηγούνται μιας φατρίας γνωστής ως οι μικροί Τσάπο ή "Chapitos", η οποία έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους κύριους εξαγωγείς του θανατηφόρου συνθετικού οπιοειδούς φαιντανύλης στις ΗΠΑ.

"Ισχυριζόμαστε ότι ο Ελ Νίνι ήταν ένας από τους επικεφαλής sicarios, ή δολοφόνους, του καρτέλ Σιναλόα και ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία, τα βασανιστήρια και τις απαγωγές αντιπάλων και μαρτύρων που απειλούσαν την εγκληματική επιχείρηση διακίνησης ναρκωτικών του καρτέλ", ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ σε δελτίο τύπου το Σάββατο.

Στα αρχεία του δικαστηρίου δεν αναφέρεται δικηγόρος του Πέρες Σάλας που θα μπορούσε να σχολιάσει εκ μέρους του.

Την εποχή της σύλληψής του, ο Μάικ Βίγκιλ, πρώην επικεφαλής διεθνών επιχειρήσεων της αμερικανικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, τον αποκάλεσε "ψυχοπαθή".

Ο Pérez Salas διοικούσε μια ομάδα γνωστή ως Ninis, "μια ιδιαίτερα βίαιη ομάδα προσωπικού ασφαλείας για τους Chapitos", σύμφωνα με κατηγορητήριο που αποσφραγίστηκε πέρυσι στη Νέα Υόρκη. Οι Ninis "έλαβαν στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση σε πολλούς τομείς , συμπεριλαμβανομένου του αστικού πολέμου, των ειδικών όπλων και τακτικών και της ικανότητας ελεύθερου σκοπευτή".

Ο Perez Salas συμμετείχε στον βασανισμό ενός Μεξικανού ομοσπονδιακού πράκτορα το 2017, σύμφωνα με τις αρχές. Αυτός και άλλοι φέρονται να βασάνισαν τον άνδρα για δύο ώρες, εισάγοντας ένα τιρμπουσόν στους μύες του, ξεριζώνοντάς το και τοποθετώντας καυτά τσίλι στις πληγές.

Οι Ninis πήγαιναν τους αιχμαλώτους αντιπάλους τους σε ράντζα που ανήκαν στους Chapitos για να τους εκτελέσουν, ενώ ορισμένα θύματα ταΐζονταν -νεκροί ή ζωντανοί- σε τίγρεις που οι Chapitos μεγάλωναν ως κατοικίδια ζώα, αναφέρει το κατηγορητήριο.

Πηγή: AP

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.