Κοσμος

Πιθανόν η κώφωση του Μπετόβεν να προκλήθηκε από μολυσμένα ψάρια

O Δούναβης ήταν εξαιρετικά μολυσμένος εκείνη την εποχή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Πιθανόν η κώφωση του Μπετόβεν να προκλήθηκε από μολυσμένα ψάρια
culptures and busts of Beethoven are displayed as part of the exhibition 'Ludwig Van: The Myth of Beethoven' held at the Philharmonie de Paris, in Paris, France, 13 October 2016. The exhibition runs from 14 October 2016 to 29 January 2017. EPA/IAN LANGSDON

Λούντβιχ Μπετόβεν: Πιθανόν η κώφωση του προκλήθηκε από μολυσμένα ψάρια 

Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν μπορεί να έμεινε κουφός από δηλητηρίαση από μόλυβδο που προκάλεσε η προτίμησή του στα ψάρια και το κρασί, υποστηρίζουν επιστήμονες του Χάρβαρντ.

Ο συνθέτης ταλαιπωρούνταν από προβλήματα υγείας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, όπως κώφωση, γαστρεντερικά προβλήματα καθώς και ηπατική και νεφρική νόσο. Όμως δύο τούφες μαλλιών, που επιβεβαιωμένα ανήκουν στον συνθέτη, αναλύθηκαν και βρέθηκαν να περιέχουν επίπεδα μολύβδου έως και 95 φορές υψηλότερα από το κανονικό.

Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό πιθανότατα δεν ήταν αρκετό για να σκοτώσει τον Μπετόβεν, αλλά πιθανότατα θα προκαλούσε ασθένεια που μπορεί να εκδηλωνόταν ως απώλεια ακοής.

«Ήταν γνωστό ότι έτρωγε πολλά ψάρια και ο Δούναβης εκείνη την εποχή ήταν πολύ βαριά μολυσμένος από όλη τη βιομηχανία», δήλωσε στους Times ο δρ Ναντέρ Ριφάι, συγγραφέας της μελέτης.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι ενός πολύπλοκου παζλ και θα επιτρέψει στους ιστορικούς, τους γιατρούς και τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την ιατρική ιστορία του μεγάλου συνθέτη».

Οι ακαδημαϊκοί του Χάρβαρντ εντόπισαν δύο τούφες μαλλιών και τις ανέλυσαν ξεχωριστά και διαπίστωσαν ότι το DNA ταίριαζε με το χρονικό διάστημα των 200 ετών από τον θάνατό του. Περαιτέρω έρευνες διαπίστωσαν ότι μοιράζονταν τις ίδιες μεταλλάξεις και ότι προέρχονταν από άτομο ΧΥ - έναν άνδρα, και πιθανότατα από το ίδιο άτομο.

Πηγή: The Times

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.