Κοσμος

Ελεύθερος «κατά λάθος» βαρόνος ναρκωτικών που σχεδίαζε να σκοτώσει την πριγκίπισσα Αμαλία

To δικαστικό μπέρδεμα που οδήγησε στην αποφυλάκιση του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελεύθερος «κατά λάθος» βαρόνος ναρκωτικών που σχεδίαζε να σκοτώσει την πριγκίπισσα Αμαλία
Ολλανδικές φυλακές © EPA/KAREEM YOUSSEF

Ισπανία: Ελεύθερος κατά λάθος βαρόνος ναρκωτικών 

Ένα διαβόητο αφεντικό καρτέλ που φέρεται να σχεδίαζε να δολοφονήσει την διάδοχο του ολλανδικού θρόνου και τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, δραπέτευσε από τη φυλακή λόγω δικαστικού μπερδέματος στην Ισπανία.

Ο ηγέτης της «Mocro Maffia» Καρίμ Μπουγιάκρισαν συνελήφθη στη Μαρμπέγια τον περασμένο Ιανουάριο σε μια μεγάλη επιχείρηση που ολοκλήρωσε μια πενταετή έρευνα για ξέπλυμα χρήματος. Μόλις έμαθαν για τη σύλληψή του, οι ολλανδικές αρχές κατέθεσαν αίτημα έκδοσης στο Εθνικό Δικαστήριο της Ισπανίας, ζητώντας να σταλεί ο αρχηγός της συμμορίας στην Ολλανδία για να αντιμετωπίσει κατηγορίες που σχετίζονται με την αυτοκρατορία του στη διακίνηση ναρκωτικών.

Το Εθνικό Δικαστήριο της Μαδρίτης έδωσε το πράσινο φως για την εκτέλεση του αιτήματος, αλλά το Επαρχιακό Δικαστήριο της Μάλαγα, το οποίο έχει δικαιοδοσία στην περιοχή όπου συνελήφθη ο Μπουγιαχρίτσαν, αρνήθηκε να το εκτελέσει, υποστηρίζοντας ότι ο αρχηγός των ναρκωτικών έπρεπε να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος στην Ισπανία πριν εκδοθεί αλλού.

Το ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena SER της Ισπανίας αποκάλυψε την Τρίτη ότι, αν και το Εθνικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την ολλανδική έφεση, παρέλειψε να εκδώσει ένταλμα κράτησης που θα εξασφάλιζε ότι ο Μπουγιάκριτσαν θα παρέμενε πίσω από τα κάγκελα μέχρι να πραγματοποιηθεί η έκδοση.

Όταν η υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έφτασε για μια πρώτη ακρόαση στο επαρχιακό δικαστήριο της Μάλαγα τον περασμένο μήνα, ο προεδρεύων δικαστής συμφώνησε να αφήσει ελεύθερο τον αρχηγό της συμμορίας με εγγύηση 50.000 ευρώ. Ο βαρόνος που διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα σε όλο τον κόσμο, κατέβαλε αμέσως τα μετρητά και έφυγε από την πόλη. Οι αρχές δεν τον έχουν δει έκτοτε.

Το 2022 η Ολλανδή πριγκίπισσα Αμαλία αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το συγκρότημα των φοιτητικών κατοικιών της και να επιστρέψει στο βασιλικό παλάτι, αφού η αστυνομία απέκτησε αξιόπιστα στοιχεία που έδειχναν ότι ο Μπουγιάκρισαν σχεδίαζε είτε να απαγάγει είτε να δολοφονήσει την διάδοχο του θρόνου.

Η απελευθέρωση του αρχηγού του καρτέλ θα απαιτήσει πιθανότατα την ενίσχυση των πρωτοκόλλων ασφαλείας που έχουν τεθεί σε ισχύ για την προστασία της ασφάλειάς της, καθώς και των πολιτικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, ο οποίος, όπως ανέφερε το ολλανδικό πρακτορείο De Telegraaf , βρίσκεται στον κατάλογο των πιθανών στόχων του Μπουγιάκρισαν.

Πηγή: Politico

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ