Κοσμος

Πέρασε από το Κογκρέσο το πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία

Σειρά του Τζο Μπάιντεν να το υπογράψει ως νόμο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων
Πέρασε από το Κογκρέσο το πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων © Unsplash/Ian Hutchinson

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε έπειτα από μήνες διαφωνιών το πακέτο βοήθειας σε Ουκρανία και Ισραήλ               

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε το Σάββατο με ευρεία διακομματική υποστήριξη ένα νομοθετικό πακέτο 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρέχει βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, παρά τις αντιρρήσεις των σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικανών.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0p3jns9ihgp)

Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει το μέτρο την επόμενη εβδομάδα

Η νομοθεσία περνάει τώρα στη Γερουσία η οποία ψήφισε παρόμοιο μέτρο πριν από δύο και πλέον μήνες. Οι ηγέτες των ΗΠΑ, από τον πρόεδρο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν έως τον κορυφαίο Ρεπουμπλικάνο της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, έχουν παροτρύνει τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον να το φέρει προς ψήφιση.

Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει το μέτρο την επόμενη εβδομάδα, στέλνοντάς το στον Μπάιντεν για να το υπογράψει ως νόμο.

Περίπου δώδεκα Δημοκρατικοί νομοθέτες κούνησαν μικρές ουκρανικές σημαίες καθώς έγινε σαφές ότι το στοιχείο αυτό του πακέτου οδεύει προς ψήφιση.

Ο Τζόνσον επέλεξε αυτή την εβδομάδα να αγνοήσει τις απειλές απομάκρυνσης από σκληροπυρηνικά μέλη της εύθραυστης πλειοψηφίας του 218-213 και να προωθήσει το μέτρο που περιλαμβάνει περίπου 60,84 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, καθώς αγωνίζεται να αποκρούσει μια διετή ρωσική εισβολή.

Λευκός Οίκος: Ο κόσμος παρακολουθεί τι κάνει το Κογκρέσο

«Ο κόσμος παρακολουθεί τι κάνει το Κογκρέσο», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή. «Το πακέτο θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τη δύναμη της αμερικανικής ηγεσίας σε μια κρίσιμη στιγμή. Η κυβέρνηση καλεί και τα δύο σώματα του Κογκρέσου να στείλουν γρήγορα αυτό το πακέτο συμπληρωματικής χρηματοδότησης στο γραφείο του προέδρου».

Ορισμένοι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν εκφράσει έντονη αντίθεση στην περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να την αντέξουν οικονομικά, δεδομένου του αυξανόμενου εθνικού τους χρέους ύψους 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Έχουν επανειλημμένα εγείρει την απειλή της εκδίωξης του Τζόνσον, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος τον Οκτώβριο μετά την απομάκρυνση του προκατόχου του, Κέβιν Μακάρθι, από τους σκληροπυρηνικούς του κόμματος

Τι περιέχει το νομοσχέδιο βοήθειας

Η πρόταση εξωτερικής βοήθειας του κ. Τζόνσον προβλέπει 60,8 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, 26,4 δισ. δολάρια για το Ισραήλ και 8,1 δισ. δολάρια για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν.

Ο πρόεδρος της Βουλής έφερε επίσης προς ψήφιση ένα τέταρτο κομμάτι νομοθεσίας, το οποίο περιλαμβάνει την απαίτηση από την κινεζική εταιρεία ByteDance να εκποιήσει την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok, την έγκριση της πώλησης δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην αμερικανική Βουλή

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ του νομοσχεδίου βοήθειας προς τη χώρα του στον πόλεμο της κατά της Ρωσίας.

«Είμαι ευγνώμων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, και στα δύο κόμματα, και προσωπικά στον πρόεδρο (σ.σ. της Βουλής) Μάικ Τζόνσον για την απόφαση να παραμείνουν στη σωστή πλευρά της ιστορίας», έγραψε ο Ζελένσκι στο X.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι το νομοσχέδιο «θα εμποδίσει την επέκταση του πολέμου, θα σώσει χιλιάδες και χιλιάδες ζωές και θα βοηθήσει και τα δύο έθνη μας να γίνουν ισχυρότερα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ