Κοσμος

Σαν σήμερα, πρωτοεμφανίζονται οι Simpsons

Το «ταξίδι» της δυσλειτουργικής μεσοαστικής οικογένειας από το Springfield

62222-137653.jpg
A.V. Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η  5μελής οικογένεια των Simpsons
Σαν σήμερα, πρωτοεμφανίζονται οι Simpsons © IMDB

Σαν σήμερα 19 Απριλίου: Εμφανίζονται οι Simpsons - Το «ταξίδι» της δυσλειτουργικής μεσοαστικής οικογένειας από το Springfield 

Η οικογένεια των Simpsons είναι από τις πιο γνωστές στον πλανήτη. Η 5μελής οικογένεια κινουμένων σχεδίων που κατοικεί στο Springfield ήρθε στην αμερικανική τηλεόραση για πρώτη φορά σαν σήμερα το 1987 και έκτοτε κατέκτησε τον κόσμο. Το μυστικό της επιτυχίας;

Top 10 Most Hilarious Simpsons Quotes

Η ιδιότυπη σάτιρα της μεσοαστικής Αμερικής. Εν συνεχεία οι προβλέψεις για το μέλλον με τα περιστατικά που να έχουν «πέσει μέσα» να είναι πολλά. Πάρα πολλά. Είναι οι συγγραφείς ταξιδιώτες στο χωροχρόνο ή έχουν σχέση με τον Νοστράδαμο; Αυτές οι ερωτήσεις έχουν ειπωθεί. Μάλιστα μέσα από τους χαρακτήρες της σειράς δε διστάζουν να εκφράσουν οι δημιουργοί τις απόψεις τους για τα τεκταινόμενα στον πλανήτη. Ποια είναι όμως η περιβόητη οικογένεια των Simpsons που έγινε η πιο επιτυχημένη και μακροβιότερη σειρά κινουμένων σχεδίων στην ιστορία της αμερικάνικης τηλεόρασης;

Σαν σήμερα, πρωτοεμφανίζονται οι Simpsons
Σαν σήμερα, πρωτοεμφανίζονται οι Simpsons © IMDB

Η 5μελης οικογένεια των Simpsons και το φανταστικό Springfield

Η απίθανη οικογένεια των Simpsons απαρτίζεται από 5 μέλη, ο πατέρας Χόμερ, η μητέρα Μαρτζ και τα τρία παιδιά τους, Μπαρτ, Λίζα και Μάγκι.

Πρόκειται για μια δυσλειτουργική μεσοαστική οικογένεια, που ζει στο Springfield, μία φανταστική πόλη των ΗΠΑ. Οι Simpsons επικεντρώνονται σε μια οικογένεια με όλες τις δυσλειτουργίες της σύγχρονης εποχής, αλλά με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της δεκαετίας του 1950: δύο παντρεμένοι γονείς, δύο παιδιά προεφηβικής ηλικίας και ένα βρέφος, ζωντανοί παππούδες, γιαγιάδες, θείοι και θείες.

Μοναδικός εργαζόμενος της οικογένειας είναι ο πατέρας, ο καλοκάγαθος Χόμερ, που είναι επιθεωρητής ασφαλείας σ' ένα πυρηνικό εργοστάσιο. Η γυναίκα του Μαρτζ είναι μητέρα και νοικοκυρά. Ο δεκάχρονος Μπαρτ είναι ένας ταραξίας, που θεωρεί τον εαυτό του επαναστάτη. Η οκτάχρονη Λίζα είναι ακτιβίστρια και εξαιρετική σαξοφωνίστρια της τζαζ και έχει κλίση στη φιλοσοφία και τα μαθηματικά. Η Μάγκι είναι το μωρό της οικογένειας, δεν στέκεται καλά στα πόδια του και δεν μιλά ακόμη, με σήμα-κατατεθέν την πιπίλα.

Η οικογένεια των Simpsons στο τραπέζι
Σαν σήμερα, πρωτοεμφανίζονται οι Simpsons © IMDB

Η πόλη που ζει η οικογένεια, το Springfield είναι επί της ουσίας μια μικρογραφία του κόσμου. Οι δημιουργοί της σειράς θίγουν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τις σύγχρονες εμπορευματοποιημένες ή μη κοινωνίες. Τα θέματα του περιβάλλοντος, της ομοφυλοφιλίας, του εθνικισμού, της εκπαίδευσης, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της οικογένειας. Είναι ένας από τους λόγους που μπορεί να εξηγηθεί η παγκόσμια επιτυχία της σειράς.

Σε αυτόν τον κατάλογο προστίθενται οι παράξενοι κάτοικοι της πόλης, μερικοί από τους οποίους είναι μετανάστες, και μια ατελείωτη σειρά από περπατημένους guest stars που εκφράζονται από τους αντίστοιχους της πραγματικής ζωής, όπως ο πρώην Beatle, George Harrison και ο αστροφυσικός Stephen Hawking, ο Michael Jackson, οι U2, οι Metallica και πολλοί άλλοι.

Και εγένετο οι Simpsons

Όταν ο παραγωγός James L. Brooks δούλευε στο τηλεοπτικό σόου «The Tracey Ullman Show», αποφάσισε να συμπεριλάβει μικρά σκετς κινουμένων σχεδίων πριν και μετά τα διαφημιστικά διαλείμματα. Έχοντας δει ένα από τα κόμικς «Life in Hell» του σκιτσογράφου Matt Groening, ο Brooks ζήτησε από τον Groening να παρουσιάσει μια ιδέα για μια σειρά από μικρού μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων. Ο Groening αρχικά σκόπευε να παρουσιάσει μια κινούμενη εκδοχή της σειράς του «Life in Hell».

Matt Groening, ο εμπνευστής των Simpsons
Matt Groening, ο εμπνευστής των Simpsons © Wikipedia

Ωστόσο, ο Groening συνειδητοποίησε αργότερα ότι η παρουσίαση του «Life in Hell» με κινούμενα σχέδια θα απαιτούσε την ανάκληση των δικαιωμάτων δημοσίευσης του έργου της ζωής του. Ως εκ τούτου, επέλεξε μια άλλη προσέγγιση, ενώ περίμενε στο λόμπι του γραφείου του Brooks για τη συνάντηση για την παρουσίαση, διατυπώνοντας βιαστικά την εκδοχή του για μια δυσλειτουργική οικογένεια που έγινε οι Simpsons. Ονόμασε τους χαρακτήρες με τα ονόματα των δικών του μελών της οικογένειας, αντικαθιστώντας το δικό του όνομα με το «Bart», υιοθετώντας έναν αναγραμματισμό της λέξης «brat».

Η Gyorgyi Kovacs Peluce έκανε τους χαρακτήρες κίτρινους και η πρώτη ημίωρη σειρά έκανε πρεμιέρα στις 17 Δεκεμβρίου 1989 με το «Simpsons Roasting on an Open Fire». Το «Some Enchanted Evening» ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο επεισόδιο που παρήχθη, αλλά δεν μεταδόθηκε μέχρι τον Μάιο του 1990, ως το τελευταίο επεισόδιο της πρώτης σεζόν, λόγω προβλημάτων animation.

Οι αντιδράσεις για το περιεχόμενο

Η γνωστή οικογένεια βρέθηκε στο στο στόχαστρο των συντηρητικών κύκλων σχεδόν από την αρχή της προβολής τους. Ο ταραξίας Μπαρτ, που συχνά ξεφεύγει χωρίς τιμωρία, οδήγησε κάποιους συλλόγους γονέων να κατηγορήσουν τους δημιουργούς της σειράς ότι «εκπέμπουν» αρνητικά πρότυπα για τα παιδιά.

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, που συχνά διακωμωδείται από τους Simpsons, ασχολήθηκε μαζί τους σε μία ομιλία του: «Στόχος της κυβέρνησής μου είναι η ενδυνάμωση της αμερικανικής οικογένειας, με τον τρόπο των «Γουόλτονς» και όχι με των Simpsons.

Στη Ρωσία, η σειρά κατηγορήθηκε ότι προάγει τη βία και την κτηνωδία, προπαγανδίζει τα ναρκωτικά και το σεξ, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνη για την ψυχική υγεία των θεατών της. Μάλιστα, ένας γονέας κινήθηκε δικαστικά εναντίον των δημιουργών της, ζητώντας αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Η επίδραση και οι νεολογισμοί των Simpsons

Όσες και να ήταν και να είναι οι αντιδράσεις, ο τηλεοπτικός αντίκτυπος που είχε η σειρά στην αμερικανική καθημερινότητα είναι τεράστιος. Το ενοχλητικό γρύλισμα του Χόμερ «D' oh!» έχει περάσει ως νεολογισμός στο λεξικό της Οξφόρδης, με την εξήγηση: «Εκφράζω αγανάκτηση όταν τα γεγονότα δεν έχουν πάει όπως αναμενόταν ή όταν κάποιος λέει ή κάνει κάτι ανόητο».

Το Krusty Burger, μαγαζί σήμα-κατατεθέν στο Springfield
Το Krusty Burger, μαγαζί σήμα-κατατεθέν στο Springfield © Unsplash

Άλλες εκφράσεις έχουν περάσει στο καθημερινό λεξιλόγιο, όπως η τραβηγμένη εκφορά της λέξης excellent (eeexcellent), η κοροϊδευτική κραυγή «Ha-ha!» του Νέλσον Μαντζ και το θριαμβευτικό «Woohoo!» του Χόμερ.

Είναι οι Simpsons ταξιδιώτες στο χωροχρόνο;

Οι Simpsons  έχουν ένα φανταστικό τρόπο να προβλέπουν το μέλλον. Όπως έχουν δηλώσει οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «Κάποιες από τις προφητείες των Simpsons είναι κάτι περισσότερο από ένα χαλασμένο ρολόι που δείχνει δύο φορές την σωστή ώρα».

Από την είσοδο της Lady Gaga στο Super Bowl μέχρι την πανδημία Covid-19 και την προεδρία του Donald Trump, «έως τo σωματίδιο του Θεού» και έναν αγώνα curling, οι Simpsons έχουν μια μακρά ιστορία καθρεφτισμού γεγονότων της πραγματικής ζωής. Και όπως λέει η ρήση, σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. 

Top 10 Most Surprising Simpsons Predictions That Came True

Το «The Simpsons» εξακολουθεί να αποτελεί πολιτιστικό σημείο αναφοράς, με τις ιστορίες του να αντικατοπτρίζουν συχνά γεγονότα της πραγματικής ζωής με τους δικούς τους τρόπους. Άλλες φορές είναι χιουμοριστικοί, άλλοτε ανατριχιαστικοί, αλλά πάντα συναρπαστικοί.

Κορυφαίες ατάκες της σειράς 

  • «Έβαλες τα δυνατά σου και απέτυχες οικτρά. Το ηθικό δίδαγμα είναι να μην προσπαθείς ποτέ», Χόμερ
  • «Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα προσπαθήσω. Αλλά θα προσπαθήσω να προσπαθήσω», Μπαρτ
  • «Ποιος ο λόγος να βγαίνεις έξω; Έτσι κι αλλιώς θα καταλήξουμε πάλι στο σπίτι», Χόμερ
  • «Δεν κερδίζεις τους φίλους σου με σαλάτα», Χόμερ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ