Κοσμος

Σύνδρομο ολέθριας σχέσης: 10 γνωστές υποθέσεις «stalker» γυναικών που καταδίωξαν πρώην ή φανταστικούς εραστές τους

10 γυναίκες που έγιναν παρενοχλητικοί διώκτες διάσημων ανδρών και όχι μόνο

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10 γυναίκες stalker που έγιναν παρενοχλητικοί διώκτες διάσημων ανδρών και όχι μόνο
Τζάκλιν Άντες © ABC15 Arizona/Youtube

Σύνδρομο Ολέθριας Σχέσης: 10 γνωστές υποθέσεις stalker γυναικών που καταδίωξαν άνδρες

Ο «stalker» είναι μια λέξη που δυσκόλευε χρόνια τους μεταφραστές μας γιατί έπρεπε να αποδοθεί περιφραστικά στα ελληνικά: «ενοχλητικός θαυμαστής», «αθέατος διώκτης». Πολλοί παρενοχλητικοί διώκτες (τόσο άντρες όσο και γυναίκες) εξελίχθηκαν σε δολοφόνους. Η παγκοσμιοποίηση έχει επιτρέψει την ανταλλαγή ιδεών, συνηθειών, τη μετακίνηση και συνεργασία ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτισμούς. Πέρα από τις επιπτώσεις του στην οικονομία, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι πολιτισμικές αλλαγές. Επειδή ο κόσμος πια είναι ένα οικουμενικό χωριό, χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε φαινόμενα που εκδηλώθηκαν και απέκτησαν όνομα σε άλλες χώρες πριν από εμάς. Όπως: μπλούλινγκ εφήβων, παρακολούθηση από διώκτη, Σύνδρομο Μινχάουζεν και Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου.

Όταν προβλήθηκε στην Ελλάδα η ταινία «Ολέθρια Σχέση» (1987) με τον Μάικλ Ντάγκλας και τη Γκλεν Κλόουζ, η διαταραχή του stalking, της παρενοχλητικής καταδίωξης, δεν ήταν κατανοητή. Πολλοί είδαν την ταινία ως αλληγορία της συντηρητικής Αμερικής την εποχή του Έιτζ: ο καλός σύζυγος και πατέρας, το εξωσυζυγικό σεξ μιας βραδιάς και η τιμωρία προσωποποιημένη στη διαταραγμένη ερωμένη. Από την ταινία αυτή έχει δοθεί το όνομα «Σύνδρομο Ολέθριας Σχέσης» σε υποθέσεις γυναικών που παρακολουθούν, παραμονεύουν και κάνουν κακό ή δολοφονούν πρώην εραστές τους.

10 γνωστές υποθέσεις γυναικών stalker με «Σύνδρομο Ολέθριας Σχέσης»

Η εμμονή ενός διώκτη με το θύμα του μπορεί να είναι τόσο έντονη, που οποιαδήποτε απόρριψη μπορεί να οδηγήσει σε βία. Μέχρι τις δεκαετίες του '80 και '90 δεν υπήρχαν σχετικοί νόμοι, ούτε καν στις ΗΠΑ, και το θύμα ενός διώκτη είχε πολύ μικρή προστασία. Δυστυχώς, όταν αυξήθηκαν οι διώκτες που παραμόνευαν τα θύματά τους και έγιναν δολοφόνοι τους, θεσπίστηκαν οι κατάλληλοι νόμοι. Όταν φανταζόμαστε έναν παρενοχλητικό διώκτη, συχνά οραματιζόμαστε έναν απαίσιο άνδρα που τρομοκρατεί το θύμα του και τα περιστατικά που ακούμε αφορούν κυρίως άνδρες. Ωστόσο, το θηλυκό είδος διώκτη είναι εξίσου θανατηφόρο με το αρσενικό, όπως έχει φανεί στο εξωτερικό, αφού ακόμη δεν έχει καταγραφεί περιστατικό στην Ελλάδα.

Θα φτιάξω σούσι με τα νεφρά σου και ξυλάκια από τα κόκαλα των χεριών σου

Τζάκλιν Άντες

Τζάκλιν Άντες
Τζάκλιν Άντες

Η 33χρονη Τζάκλιν Άντες είχε γνωρίσει έναν πετυχημένο Διευθύνοντα Σύμβουλο μέσα από μια εφαρμογή γνωριμιών. Μετά όμως το πρώτο ραντεβού που κατέληξε σε σεξ, έγινε τόσο εμμονική μαζί του που τον βομβάρδισε με 159.000 μηνύματα. Ένα χρόνο αργότερα, εισέβαλε στο σπίτι του στην Αριζόνα, ενώ είχε στείλει μηνύματα που έλεγαν: «Σ' αγαπώ» και «Θα φτιάξω σούσι με τα νεφρά σου και ξυλάκια από τα κόκαλα των χεριών σου». Σε άλλο απειλητικό μήνυμά της έγραψε: «Χρειάζομαι χρήματα. Θα μου δώσεις. Θα σε αναγκάσω». Τον Απρίλιο του 2018, ο Διευθύνων Σύμβουλος σοκαρίστηκε όταν είδε την Άντες στην κάμερα ασφαλείας, μέσω του κινητού του, να περπατάει έξω από το σπίτι του. Εκείνη την εποχή βρισκόταν στο εξωτερικό και κάλεσε την αστυνομία. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί, τη βρήκαν στην μπανιέρα. Είχε φέρει και τα δύο σκυλιά της στο σπίτι, καθώς και υλικά για να μαγειρέψει δείπνο και ένα μπουκάλι κρασί. Συνελήφθη με την κατηγορία της απειλής, της καταδίωξης και της παρενόχλησης, αλλά επέμενε ότι είχε βρει την αληθινή αγάπη στο πρόσωπο του τρομοκρατημένου Διευθύνοντα Συμβούλου.

Λιάνι Ζαλούμις - Σάιμον Κάουελ

Λιάνι Ζαλούμις - Σάιμον Κάουελ
Λιάνι Ζαλούμις - Σάιμον Κάουελ

Το 2012, ο Σάιμον Κάουελ, κριτής του «Αμερική Έχεις Ταλέντο», αναγκάστηκε να κρυφτεί σε μια ντουλάπα και να καλέσει την αστυνομία, όταν μια διαταραγμένη γυναίκα που τον καταδίωκε, η 30χρονη Λιάνι Ζαλούμις, εισέβαλε στο σπίτι του στο Λονδίνο, σπάζοντας ένα παράθυρο με ένα τούβλο. Η αστυνομία τη βρήκε στο μπάνιο. Είχε γράψει στους τοίχους «Βοήθεια!» με το αίμα της. Είπε στους αστυνομικούς ότι γνώριζε καλά τον Κάουελ και ήταν φιλοξενούμενή του. Υποστήριξε ότι εκείνος την καταδίωκε μέσω Twitter. Της επιβλήθηκαν σοβαρά περιοριστικά μέτρα (όπως να μην κυκλοφορεί εκτός σπιτιού μεταξύ 7μμ και 7πμ).

Μάικλ Ντάγκλας και Κάθριν Ζέτα Τζόουνς - Ντουανέτ Νάιτ 

Μάικλ Ντάγκλας & Κάθριν Ζέτα Τζόουνς - Ντουανέτ Νάιτ
Μάικλ Ντάγκλας & Κάθριν Ζέτα Τζόουνς - Ντουανέτ Νάιτ

Ένα άλλο διάσημο πρόσωπο που υπέφερε από γυναίκα διώκτη ήταν ο ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας. Η Ντουανέτ Νάιτ, 35 ετών, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης για καταδίωξη και αποστολή απειλητικών επιστολών (που περιέγραφαν λεπτομερώς πώς θα έκοβε τη σύζυγο του Ντάγκλας, την ηθοποιό Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, σε φέτες και θα την τάιζε στα σκυλιά). Η Ζέτα Τζόουνς είπε πως είχε τρομοκρατηθεί, φοβόταν ότι θα πάθει νευρικό κλονισμό ή καρδιακή προσβολή. Η επιστολή της που διαβάστηκε στο δικαστήριο, δήλωνε: «Έχεις επηρεάσει βαθιά τη ζωή μου, θα κοιτάζω συνεχώς πίσω μου. Δε θα γίνεις ποτέ διάσημη, δε θα γίνεις ποτέ διαβόητη, είσαι απλώς μια εγκληματίας».

Σίρλεϋ Τέρνερ - Άντριου Μπάγκμπι

Σίρλεϋ Τέρνερ - Άντριου Μπάγκμπι
Σίρλεϋ Τέρνερ - Άντριου Μπάγκμπι

Τον Νοέμβριο του 2001, ο 28χρονος Άντριου Μπάγκμπι χώρισε με την κοπέλα του, Σίρλεϋ Τέρνερ, και δύο μέρες αργότερα βρέθηκε πυροβολημένος θανάσιμα σε ένα πάρκινγκ στην Πενσυλβάνια. Η Τέρνερ ήταν ο κύριος ύποπτος. Προτού προλάβει η αστυνομία να επιληφθεί, η Τέρνερ διέφυγε στον Καναδά, έγκυος στον γιο του Μπάγκμπι. Τελικά συνελήφθη, αλλά κατάφερε να καταβάλει εγγύηση. Τον Αύγουστο του 2003, η Τέρνερ αυτοκτόνησε σε ηλικία 42 ετών και πήρε και τη ζωή του γιου της, του 13 μηνών Ζάκαρι. Νάρκωσε τον εαυτό της και το μωρό και πήδηξε με τον Ζάκαρι στον ωκεανό.

Μάργκαρετ Μαίρη Ρέι - Ντέιβιντ Λέτερμαν

Μάργκαρετ Μαίρη Ρέι - Ντέιβιντ Λέτερμαν
Μάργκαρετ Μαίρη Ρέι - Ντέιβιντ Λέτερμαν

Η Μάργκαρετ Μαίρη Ρέι ήταν μια διαταραγμένη γυναίκα που πίστευε ότι είχε ρομαντική σχέση με τον Ντέιβιντ Λέτερμαν. Η Ρέι εισέβαλε επανειλημμένα στο σπίτι του στο Κονέκτικατ. Το 1988, έκλεψε την Πόρσε του και την οδήγησε ως τη σήραγγα του Λίνκολν. Ισχυρίστηκε ότι ήταν σύζυγος του Λέτερμαν, όταν συνελήφθη επειδή δεν είχε λεφτά για τα διόδια. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα μηνών και δέκα μήνες παραμονής σε ψυχιατρικά ιδρύματα. Διαγνώστηκε με ερωτομανία, μια διαταραχή όπου το άτομο πιστεύει ότι ένα άλλο άτομο είναι ερωτευμένο μαζί του. Οι πάσχοντες μπορεί να εκδηλώσουν βίαιες συμπεριφορές. Το 1998, η 46χρονη Ρέι αυτοκτόνησε πέφτοντας μπροστά σε ένα τρένο.

Ρουθ Ταγκ - Κεν Ντοντ

Κεν Ντοντ
Κεν Ντοντ

Η Ρουθ Ταγκ καταδίωκε και παρενοχλούσε τον Βρετανό κωμικό Κεν Ντοντ. Έστειλε έναν ψόφιο αρουραίο στο σπίτι του Ντοντ και πολλές απειλητικές επιστολές, έξι γυμνές φωτογραφίες και τρία μπλουζάκια με προσβλητικά μηνύματα που απευθύνονταν στην επί χρόνια φιλενάδα του. Το 2003, η Ταγκ ομολόγησε την ενοχή της για τη φωτιά που έβαλε στο σπίτι του, χώνοντας αναμμένα κουρέλια στο γραμματοκιβώτιό του. Ευτυχώς, τόσο ο Τοντ όσο και η κοπέλα του δεν βρίσκονταν στο σπίτι, αλλά η φωτιά προκάλεσε ζημιές αξίας 11.000 λιρών.

Σελένα - Γιολάντα Σαλντιβάρ

Σελένα - Γιολάντα Σαλντιβάρ
Σελένα - Γιολάντα Σαλντιβάρ

Η Σελένα ήταν μια διάσημη λατίνα τραγουδίστρια. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, μια γυναίκα με το όνομα Γιολάντα Σαλντιβάρ τηλεφωνούσε επανειλημμένα στον πατέρα της Σελένα και ζητούσε να φτιάξει ένα φαν κλαμπ στο Σαν Αντόνιο του Τέξας για την τραγουδίστρια. Εκείνος ενέδωσε και η Σαλντιβάρ έγινε πρόεδρος του φαν κλαμπ. Το 1995, η Σαλντιβάρ απολύθηκε για υπεξαίρεση κεφαλαίων και η Σελένα πήγε να τη συναντήσει σε ένα μοτέλ του Τέξας. Μετά από έντονη λογομαχία, η Σαλντιβάρ την πυροβόλησε πισώπλατα. Η Σελένα κατάφερε να φτάσει στη ρεσεψιόν και να ζητήσει βοήθεια. Διαπιστώθηκε ο θάνατός της στο νοσοκομείο σε ηλικία 23 ετών. Η Σαλντιβάρ εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Τζεφ Γκόλντμπλουμ - Λίντα Ράνσομ

Τζεφ Γκόλντμπλουμ
Τζεφ Γκόλντμπλουμ

Ο ηθοποιός Τζεφ Γκόλντμπλουμ παρενοχλήθηκε από τη Λίντα Ράνσομ για σχεδόν μια δεκαετία. Παρά τις περιοριστικές εντολές, η Ράνσομ συνέχιζε να εμφανίζεται στο σπίτι του Γκόλντμπλουμ στο Λος Άντζελες και να τον παρενοχλεί σε δημόσιες εμφανίσεις του από τότε που γνώρισε για πρώτη φορά τον ηθοποιό σε μαθήματα υποκριτικής το 2001. Ο ηθοποιός το 2012 δήλωσε: «Την τελευταία δεκαετία υποφέρω λόγω της συνεχούς καταδίωξης, παρενόχλησης και απειλητικής συμπεριφοράς της. Τη φοβάμαι και νιώθω ότι αποτελεί σοβαρή απειλή για την προσωπική μου ασφάλεια». Ένας δικαστής διέταξε την Ράνσομ να μένει σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων από τον ηθοποιό.

Άλεκ Μπάλντουιν - Ζενεβιέβ Σαμπουρέν

Άλεκ Μπάλντουιν - Ζενεβιέβ Σαμπουρέν
Άλεκ Μπάλντουιν - Ζενεβιέβ Σαμπουρέν

Το 2013, ο Άλεκ Μπάλντουιν είπε στο δικαστήριο ότι η ζωή του είχε μετατραπεί σε ταινία τρόμου από την καταδίωξη της 41χρονης Ζενεβιέβ Σαμπουρέν. Ο ηθοποιός ισχυρίστηκε ότι είχε συναντήσει τη Σαμπουρέν μια φορά για δείπνο και αρνήθηκε ότι είχαν οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή. Μετά το δείπνο, του τηλεφωνούσε, του έστελνε μηνυματα και απειλές. Η Σαμπουρέν είχε αρχίσει να εμφανίζεται στο σπίτι του, στις δημόσιες εκδηλώσεις του και να τρομοκρατεί τη γυναίκα του. Ισχυριζόταν ότι είχε ένα σύντομο ειδύλλιο με τον Μπάλντουιν και όταν εκείνος το διέκοψε, ήθελε να μάθει γιατί. Ο συνήγορός της είπε: «Ο Μπάλντουιν της έκλεισε δωμάτιο σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Είχαν ένα παραμυθένιο ραντεβού. Έκανε λάθος η κυρία Σαμπουρέν που θεώρησε ότι αυτό ήταν κάτι περισσότερο από σεξ μιας νύχτας;» Η Σαμπουρέν κρίθηκε ένοχη για καταδίωξη και της επιβλήθηκε φυλάκιση έξι μηνών.

Λίζα Λάμπερτ - Λόρι Σόου

Λίζα Λάμπερτ - Λόρι Σόου
Λίζα Λάμπερτ - Λόρι Σόου

Το 1992, η Λίζα Λάμπερτ κρίθηκε ένοχη για φόνο πρώτου βαθμού επειδή έκοψε το λαιμό της ερωτικής της αντιπάλου, της 16χρονης Λόρι Σόου. Μια συμμαθήτρια της Λάμπερτ, η Μπακ, και ο πρώην φίλος της, ο Μπουτς Γιάνκιν, συμμετείχαν επίσης στη δολοφονία. Ένα χρόνο νωρίτερα, η Λίζα Λάμπερτ ήταν έγκυος στο παιδί του Γιάνκιν, όταν αυτός άρχισε να βγαίνει με τη Σόου. Η 19χρονη Λάμπερτ ήταν «εμμονικά ζηλιάρα» και άρχισε να εμφανίζεται στη δουλειά της Λόρι και να λέει σε όλους ότι θα της κάνει κακό. Στις 20 Δεκεμβρίου 1991, ο Γιάνκιν άφησε τους Λάμπερτ και Μπακ στο σπίτι της Σόου. Τα κορίτσια μπήκαν μέσα και μαχαίρωσαν τη Λόρι πολλές φορές στο λαιμό, στον πνεύμονα και στο κεφάλι. Η Λάμπερτ και η Μπακ καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή. Ο Γιάνκιν έλαβε μικρότερη ποινή και αφέθηκε ελεύθερος το 2003.

25 years ago - Laurie Show murder

Ακούστε τα Podcast «Criminal minds» της Μιμής Φιλιππίδη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ