Κοσμος

Κατάσταση εθνικής ανάγκης στη Σιέρα Λέονε για το «kush», το ναρκωτικό από θραύσματα οστών

Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σιέρα Λεόνε: Ναρκωτικό από ανθρώπινα οστά
© EPA/DIEGO AZUBEL

Σιέρα Λεόνε: Ανοίγουν τάφους για να φτιάξουν ναρκωτικό από ανθρώπινα οστά

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Σιέρα Λεόνε πριν από περίπου έξι χρόνια και προκαλεί υπνηλία που μπορεί να αποσπάσει τους χρήστες από την πραγματικότητα για αρκετές ώρες. Συνήθως κοστίζει μόνο 20 πένες ανά τσιγαριλίκι, αν και οι αναφορές δείχνουν ότι πολλοί ξοδεύουν έως και 8 λίρες την ημέρα για το ναρκωτικό, ποσό που είναι τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς ότι το μέσο εισόδημα είναι μόλις 400 λίρες το χρόνο.

Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, Julius Maada Bio, κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κατάχρηση ουσιών μετά τις εκκλήσεις προς την κυβέρνησή του να πατάξει την αυξανόμενη χρήση ενός φτηνού και θανατηφόρου συνθετικού ναρκωτικού, γνωστού ως «kush».

Το άκρως εθιστικό μείγμα μαριχουάνας, τεντανύλης και τραμαδόλης και ενίοτε θραυσμάτων ανθρώπινων οστών έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους και έχει προκαλέσει ψυχιατρικές βλάβες σε δεκάδες χρήστες από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στη Σιέρα Λεόνε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των θανάτων.

Ο Bio ανακοίνωσε την εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε διάγγελμά του αργά το βράδυ της Πέμπτης, στηλιτεύοντας, όπως είπε, «τις καταστροφικές συνέπειες του ναρκωτικού στα θεμέλια της χώρας μας: τους νέους μας». Είπε ότι θα συσταθεί μια εθνική ειδική ομάδα εργασίας για την κατάχρηση ουσιών -με τη συμμετοχή όλων των τομέων της κοινωνίας και υπό την εποπτεία μιας προεδρικής συμβουλευτικής ομάδας- για να εφαρμόσει μια στρατηγική πέντε βημάτων για ένα μέλλον χωρίς ναρκωτικά, όπως το χαρακτήρισε.

Μεταξύ του 2020 και του 2023 οι εισαγωγές στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Σιέρα Λεόνε με ασθένειες που συνδέονται με το «Kush» αυξήθηκαν κατά σχεδόν 4000%, με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι νεαροί άνδρες ηλικίας 18-25 ετών. 

Drug mixed with human bones ravaging Sierra Leone

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ