- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τζούλιαν Ασάνζ: Μπορεί να προσφύγει κατά της έκδοσής του - Η απόφαση βρετανικού δικαστηρίου
Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έλαβε σήμερα στο Λονδίνο την άδεια από βρετανικό δικαστήριο (High Court) να προσφύγει κατά της έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο Ασάνζ μπορεί να συνεχίσει την προσφυγή κατά της έκδοσής του σε νέα πλήρη ακροαματική συνδρίαση, εκτός αν οι Ηνωμένες Πολιτείες παράσχουν «ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις» για το αν μπορεί να επικαλεσθεί την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ και για το αν ενδέχεται να απειληθεί με τη θανατική ποινή.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ, αυστραλιανής υπηκοότητας, που είναι φυλακισμένος στο Λονδίνο από τον Απρίλιο του 2019, βρίσκεται αντιμέτωπος με κάθειρξη δεκάδων ετών στις ΗΠΑ, όπου διώκεται επειδή δημοσίευσε από το 2010 περισσότερα από 700.000 εμπιστευτικά έγγραφα σχετικά με στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Τζούλιαν Ασάνζ: «Θα πεθάνει εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ», προειδοποιεί η σύζυγός του
Η σύζυγος του Τζούλιαν Ασάνζ, Στέλλα Ασάνζ, προειδοποίησε σήμερα ότι ο ιδρυτής του Wikileaks θα πέθαινε εάν εκδιδόταν στις ΗΠΑ, όπου διώκεται για μαζική διαρροή εγγράφων, πριν από την εξέταση νέας προσφυγής του στο Λονδίνο.
«Η υγεία του εξασθενεί σωματικά και ψυχικά. Η ζωή του κινδυνεύει κάθε ημέρα που παραμένει στη φυλακή και εάν εκδοθεί, θα πεθάνει», δήλωσε η ίδια κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο.
Τζούλιαν Ασάνζ: Σοβαρές επιπτώσεις για την ελευθερία του Τύπου παγκόσμια
Ο αρχισυντάκτης του Wikileaks, Κρίστιν Χράφνσον, υπογράμμισε πως η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο για τις «σκοτεινές και σοβαρές επιπτώσεις για την ελευθερία του Τύπου σε ολόκληρο τον κόσμο».
«Υπερασπιζόμαστε τον Τζούλιαν Ασάνζ λόγω της συνεισφοράς του στη δημοσιογραφία», «πιστεύουμε ότι αυτή η υπόθεση έχει πολλές συνέπειες για τη δημοσιογραφία και την ελευθερία του Τύπου», δήλωσε η Ρεμπέκα Βενσάν, διευθύντρια στους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (Reporter Sans Frontières- RSF).
Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία το 2019 αφότου παρέμεινε 7 χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου εκκρεμούσε έρευνα σε βάρος του για βιασμό, η οποία αρχειοθετήθηκε το 2019. Αυτή τη στιγμή κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, στο ανατολικό Λονδίνο.
Η βρετανική δικαιοσύνη έδωσε το πράσινο φως για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ αφότου οι ΗΠΑ παρείχαν εγγυήσεις ότι δεν θα φυλακιστεί στη φυλακή υψίστης ασφαλείας ADX στη Φλωρεντία (Κολοράντο).
Όμως, οι προειδοποιήσεις είναι τέτοιες που αυτή η δέσμευση «δεν αξίζει ούτε καν το χαρτί πάνω στο οποίο είναι γραμμένη», εκτιμά ο αρχισυντάκτης του Wikileaks.
Σε περίπτωση έκδοσης, «ο Τζούλιαν θα βρεθεί σε μια τρύπα, τόσο βαθιά που δεν θα τον ξαναδούμε ποτέ», τόνισε η Στέλλα Ασάνζ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.