Κοσμος

Ρίτσαρντ Έβονιτς: Ο κατά συρροή δολοφόνος που δρούσε ανενόχλητος επί 7 χρόνια

Το σκληρό οικογενειακό περιβάλλον και τα πρώτα σεξουαλικά εγκλήματα

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η 15χρονη Κάρα Ρόμπινσον κατάφερε να γλιτώσει και να οδηγήσει την αστυνομία στη σύλληψή του Ρίτσαρντ Έβονιτς

Ρίτσαρντ Έβονιτς: Οι δολοφονίες που διέπραξε και η ιστορία της 15χρονης Κάρα Ρόμπινσον που κατάφερε να αποδράσει και οδήγησε την αστυνομία στη σύλληψή του

Ο Ρίτσαρντ Έβονιτς ευθυνόταν για τον θάνατο τουλάχιστον τριών κοριτσιών στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, αλλά το εγκληματικό του ξεφάντωμα τελείωσε το 2002, όταν ένα παραλίγο θύμα ξέφυγε από τα νύχια του και τον κατήγγειλε στην αστυνομία. Ο Έβονιτς δεν είχε γίνει αντιληπτός από την αστυνομία τα 7 χρόνια που δολοφονούσε. Γνωστοί και φίλοι του τον γνώριζαν ως βετεράνο του Πολεμικού Ναυτικού και ως εργαζόμενο σε επιχειρήσεις πωλήσεων. Όλα αυτά άλλαξαν το 2002, όταν δυο υποθέσεις ανεξιχνίαστων δολοφονιών άρχισαν να ερευνώνται εκ νέου από έναν αστυνομικό ντετέκτιβ σε μια μικρή κομητεία της Βιρτζίνια. Η μία ήταν η υπόθεση της Σοφίας Σίλβα, μιας 16χρονης κοπέλας που εξαφανίστηκε μεσημέρι από τη βεράντα του σπιτιού της το 1996 κι αργότερα η αστυνομία βρήκε το πτώμα της γυμνό σε ένα βάλτο. Η άλλη ήταν η απαγωγή και η δολοφονία δύο αδελφών, της Κέιτι και της Κριστίν Λισκ, των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν σε ένα ποτάμι κοντά στο σπίτι τους. Την ίδια εποχή, ο δολοφόνος των κοριτσιών, που αναζητούσε η αστυνομία αγνοώντας ακόμη την ταυτότητά του, «χτύπησε» ξανά. Ήταν ο Ρίτσαρντ Έβονιτς και είχε απαγάγει μια 15χρονη στη Νότια Καρολίνα.

Ρίτσαρντ Έβονιτς
Ρίτσαρντ Έβονιτς

Ο Ρίτσαρντ Έβονιτς ήταν γεννημένος το 1963 στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας και από μικρό παιδί εμφάνιζε σημάδια βίαιης συμπεριφοράς. Όταν ήταν οκτώ ετών επιχείρησε να πνίξει τη μικρότερη αδερφή του, μέχρι που εκείνη λιποθύμησε. Αργότερα, στα 20 του, έκανε διαρρήξεις σε γειτονικά σπίτια και πλαστογραφούσε επιταγές. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της μιας από τις δυο αδερφές του, ο πατέρας τους ήταν αλκοολικός και συχνά έπεφτε λιπόθυμος από το ποτό. Ήταν όμως και πολύ αυστηρός. Απαιτούσε από τα παιδιά του να αριστεύουν σε όλα τα μαθήματα, αλλιώς τα θεωρούσε ηλίθια και τα έδερνε. Ήθελε να έχει τον έλεγχο στο σπίτι και απολάμβανε σαδιστικά τη δυστυχία που σκόρπιζε γύρω του. Λόγω του σκληρού οικογενειακού περιβάλλοντος, ο Έβονιτς έφυγε από το σπίτι και κατετάγη στο Ναυτικό των ΗΠΑ. Το 1987, σε ηλικία 23 ετών, διέπραξε το πρώτο του γνωστό σεξουαλικό έγκλημα: αυνανίστηκε μπροστά σε μια 15χρονη και την 3χρονη αδερφή της. Η αστυνομία τoν συνέλαβε αμέσως και ομολόγησε την ενοχή του. Δήλωσε ότι είχε πρόβλημα και του άρεσε να αυνανίζεται μπροστά σε κορίτσια. Όταν ένιωθε την επιθυμία, κυκλοφορούσε με το αυτοκίνητο ψάχνοντας για κοπέλα 18-19 ετών, μικρόσωμη και μελαχρινή. Δυστυχώς, γι’ αυτό το έγκλημα η τιμωρία του Έβονιτς ήταν μόνο ένα χρηματικό πρόστιμο.

Το 1992 απολύθηκε τιμητικά από το Πολεμικό Ναυτικό και μετακόμισε στη Βιρτζίνια. Εκεί ξεκίνησε τα βάναυσα εγκλήματά του. Άρχισε να εργάζεται ως πωλητής και οι γυναίκες στη δουλειά τον απέφευγαν λόγω των μισογυνικών αστείων του. Εκείνη την εποχή, τον Ιούνιο του 1995, διέπραξε το πρώτο του γνωστό βίαιο έγκλημα όταν εισέβαλε σε ένα σπίτι και βίασε ένα 13χρονο κορίτσι υπό την απειλή όπλου. Στη συνέχεια, το 1996, απήγαγε τη 16χρονη Σοφία Σίλβα από το σπίτι της. Η κοπέλα είχε βγει έξω για να κάνει τα μαθήματά της στη βεράντα. Όταν η αδερφή της βγήκε για να την τσεκάρει, το μόνο που βρήκε ήταν ένα άδειο κουτάκι αναψυκτικού και οι σημειώσεις της. Η αστυνομία βρήκε τελικά το πτώμα της Σοφίας Σίλβα σε αποσύνθεση σε ένα βάλτο. Οι ντετέκτιβ παρατήρησαν ότι η ηβική της περιοχή είχε ξυριστεί. Την 1η Μαΐου 1997, ο Έβονιτς απήγαγε τις αδερφές Λισκ από την αυλή τους. Οι αρχές βρήκαν αργότερα τα πτώματα της 12χρονης Κέιτι Λισκ και της 15χρονης Κρίστεν Λισκ σε ένα κοντινό ποτάμι. Και τα δύο κορίτσια είχαν ξυρισμένη την ηβική περιοχή. Σύμφωνα με τη μελέτη του πολιτειακού παν/μίου, οι ίνες από τις δύο σκηνές εγκλήματος συνέδεαν ιατροδικαστικά τις υποθέσεις μεταξύ τους. Το 1999, ο Έβονιτς επέστρεψε στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας.

Το 2002, η Κάρα Ρόμπινσον ήταν ένα 15χρονο έξυπνο κορίτσι που ζούσε στη Νότια Καρολίνα. Στις 24 Ιουνίου είχε κανονίσει να περάσει λίγες ώρες στο σπίτι μιας φίλης. Αφού προσφέρθηκε να βοηθήσει τη φίλη της στις δουλειές, πήρε ένα ποτιστήρι και άρχισε να ποτίζει τα λουλούδια στα παρτέρια μπροστά στο σπίτι. Σε λίγο ένα σπορ αμάξι μπήκε στον ιδιωτικό δρόμο του σπιτιού και ένας άντρας την πλησίασε. Ήταν ο Ρίτσαρντ Έβονιτς που βγήκε από το αυτοκίνητο κρατώντας διαφημιστικά φυλλάδια που είπε ότι μοίραζε στην πόλη και ρώτησε αν οι γονείς της ήταν σπίτι. Η Ρόμπινσον είπε «όχι». Τότε ο Έβονιτς την πλησίασε και της κόλλησε ένα όπλο στο λαιμό. Της είπε ότι δεν θα πάθαινε τίποτα αν τον υπάκουε και την οδήγησε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του. Εκεί, την έβαλε σε ένα μεγάλο πλαστικό κουτί αποθήκευσης, το σφράγισε και το αυτοκίνητο έφυγε. Αλλά η Ρόμπινσον ήταν αποφασισμένη να βγει ζωντανή από την αιχμαλωσία της και άρχισε να κρατάει νοερά σημειώσεις και να απομνημονεύει ό,τι μπορούσε για τον απαγωγέα της. Απομνημόνευσε τα τραγούδια που έπαιζαν στο ραδιόφωνο, τον σειριακό αριθμό στο πλαστικό κουτί αποθήκευσης που την είχε βάλει, κρατήθηκε ήρεμη και συγκεντρωμένη.

Αμέσως μόλις η φίλη της διαπίστωσε ότι η Ρόμπινσον είχε εξαφανιστεί, κάλεσε τους γονείς της κι εκείνοι κάλεσαν την αστυνομία και δήλωσαν την εξαφάνιση. Δυστυχώς οι αστυνομικοί θεώρησαν ότι ήταν μια ακόμη έφηβη που το έσκασε. Στο μεταξύ, στο ακατάστατο διαμέρισμά του, ο Ρίτσαρντ Έβονιτς επί 18 ώρες κακοποιούσε σεξουαλικά την Κάρα Ρόμπινσον. Την έβαλε επίσης να παρακολουθήσει τις βραδινές ειδήσεις για να δει αν υπήρχαν αναφορές στην απαγωγή της. Η Ρόμπινσον σκέφτηκε ότι αν συμμορφωνόταν με ό,τι ήθελε κι αν του φερόταν ευγενικά, θα επιζούσε. Ανάμεσα στις κακοποιήσεις, η Ρόμπινσον τον βοήθησε να καθαρίσει το διαμέρισμά του και τον έβαζε να της μιλάει για τη ζωή του. Έτσι, έμαθε ότι υπηρέτησε στο Ναυτικό. Και ενώ καθάριζε την κουζίνα, διάβασε την αλληλογραφία του, μελέτησε τους μαγνήτες στο ψυγείο του και απομνημόνευσε τα ονόματα του γιατρού και του οδοντιάτρου του. O Έβονιτς έδεσε τη Ρόμπινσον ξανά στο κρεβάτι κι ενώ εκείνος κοιμόταν δίπλα της, η κοπέλα κατάφερε να βγάλει τις χειροπέδες από τον στύλο του κρεβατιού. Τελικά, 18 ώρες μετά την απαγωγή της, κατάφερε να δραπετεύσει από το διαμέρισμα και να βγει τρέχοντας στο δρόμο για να σωθεί.

Αφού δραπέτευσε, η Κάρα έτρεξε στο πλησιέστερο όχημα εκλιπαρώντας για βοήθεια. Ευτυχώς, δύο ευγενικοί άγνωστοι που ήταν μέσα την άφησαν να μπει στο αυτοκίνητο και την πήγαν κατευθείαν στο αστυνομικό τμήμα. Η αστυνομία θαύμασε το πόσο ήρεμη, συγκεντρωμένη και λεπτομερής ήταν όταν περιέγραφε τη δοκιμασία της και το διαμέρισμα του δράστη. Έτσι, οι αστυνομικοί αναγνώρισαν γρήγορα τον Έβονιτς ως ύποπτο, εντόπισαν το διαμέρισμά του και ετοιμάστηκαν να τον συλλάβουν. Ωστόσο όταν έφτασαν, ο Έβονιτς είχε τραπεί σε φυγή. Ενώ κρυβόταν από την αστυνομία σε ένα μοτέλ του Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, τηλεφώνησε στην αδελφή του και ομολόγησε ότι είχε διαπράξει πολλά εγκλήματα. Ζήτησε να τη συναντήσει σε ένα εστιατόριο στην κομητεία Μανάτι της Φλόριντα. Αλλά η αδερφή του κάλεσε την αστυνομία. Αστυνομικοί έφτασαν στο εστιατόριο και το περικύκλωσαν. Όταν ο Έβονιτς πλησίαζε και τους είδε πανικοβλήθηκε και τράπηκε σε φυγή οδηγώντας με 120 μίλια την ώρα, ανάποδα στην κίνηση. Αλλά οι αστυνομικοί τον πρόλαβαν. Συνειδητοποιώντας ότι ο κλοιός είχε σφίξει, ο Έβονιτς έβγαλε το όπλο του και αυτοπυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι.

Η Κάρα Ρόμπινσον οργίστηκε και απογοητεύτηκε μαθαίνοντας ότι ο Έβονιτς αυτοκτόνησε. «Ήθελα να πάω στη δίκη του, να με δει ξανά και να καταλάβει ότι χάρη σε μένα τον έπιασαν», είπε. Μετά την αυτοκτονία του Έβονιτς, η αστυνομία ερεύνησε το διαμέρισμά του και βρήκε αντικείμενα που ανήκαν τόσο στις αδερφές Λισκ όσο και στη Σοφία Σίλβα. Βρήκε επίσης μια λίστα με άλλα υποψήφια θύματα και τα προσωπικά τους στοιχεία. Επειδή ο Ρίτσαρντ Έβονιτς πέθανε πριν προλάβει να ομολογήσει τα εγκλήματά του, δεν είναι ξεκάθαρο σε πόσα άτομα επιτέθηκε και πόσα δολοφόνησε όσο ζούσε. Η αστυνομία εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα μπορέσει να συνδέσει τον Έβονιτς και με άλλα ανεξιχνίαστα εγκλήματα.

Η Κάρα Ρόμπινσον έχει αποφοιτήσει από την Ακαδημία Ποινικής Δικαιοσύνης της Ν. Καρολίνας και είναι αφοσιωμένη στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Εργάζεται ως συνήγορος θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.

Η περιπέτειά της θυμίζει την ιστορία της 17χρονης Μίζα Μακβέι που είχε απαχθεί από τον σίριαλ κίλερ Μπόμπι Τζο Λονγκ και χάρη στην παρατηρητικότητά της κατάφερε να οδηγήσει την αστυνομία στη σύλληψή του.

Η ιστορία του σίριαλ κίλερ Ρίτσαρντ Έβονιτς παρουσιάστηκε σε ένα επεισόδιο της εκπομπής Deadly Sins με τίτλο «Insatiable». To 2023 κυκλοφόρησε η τηλεταινία «The Girl Who Escaped: The Kara Robinson Story».

The Girl Who Escaped: The Kara Robinson Story  2023 Trailer YouTube | Crime Drama Thriller Movie

Ακούστε τα Podcast «Criminal minds» της Μιμής Φιλιππίδη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ