Κοσμος

Συμφωνία των Χούθι με Ρωσία και Κίνα για να διέρχονται με ασφάλεια από την Ερυθρά Θάλασσα

Σε αντάλλαγμα θα υπάρξει υποστήριξη στις θέσεις τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χούθι: Συμφωνία με Ρωσία και Κίνα για την Ερυθρά Θάλασσα
© EPA/ABIR SULTAN

Χούθι: Συμφωνία με Ρωσία και Κίνα για να διέρχονται με ασφάλεια τα πλοία τους από την Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούθι συμφώνησαν με Κίνα και Ρωσία ότι τα εμπορικά πλοία των δυο χωρών μπορούν να περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο του Άντεν χωρίς να δέχονται επιθέσεις.

Η Κίνα και η Ρωσία κατέληξαν σε συνεννόηση μετά από συνομιλίες μεταξύ των διπλωματών τους στο Ομάν και του Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, μιας από τις κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες των Χούθι.

Σε αντάλλαγμα, οι δύο χώρες ενδέχεται να παράσχουν πολιτική υποστήριξη στους Χούθι σε όργανα όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν είναι απολύτως σαφές πώς θα εκδηλωθεί αυτή η υποστήριξη, αλλά θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον αποκλεισμό περισσότερων ψηφισμάτων εναντίον του.

Καθώς οι Χούθι έχουν ήδη επισημάνει ότι δεν θα στοχοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία του Πεκίνου και της Μόσχας, οι συνομιλίες υπογραμμίζουν την αυξημένη νευρικότητα που κυριαρχεί μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων για τις επιθέσεις με πυραύλους και drone στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Καθημερινές επιθέσεις από τον Νοέμβριο

Από τον Νοέμβριο, οι αντάρτες έχουν επανειλημμένα βάλει στο στόχαστρο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τα γύρω ύδατα λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Μεταξύ των πλοίων αυτών περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένα με φορτίο που προοριζόταν για το Ιράν, τον κύριο υποστηρικτή των Χούθι, και ένα πλοίο βοήθειας που κατευθύνθηκε αργότερα σε έδαφος που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Παρά τις αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για περισσότερο από ενάμιση μήνα, οι αντάρτες Χούθι παραμένουν ικανοί να εξαπολύουν σημαντικές επιθέσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται η επίθεση τον περασμένο μήνα σε ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε λίπασμα το οποίο βυθίστηκε το Σάββατο και η κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Οι Χούθι επιμένουν ότι οι επιθέσεις τους θα συνεχιστούν έως ότου το Ισραήλ σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες έχουν εξοργίσει τον ευρύτερο αραβικό κόσμο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ