Κοσμος

O «εμβληματικός» πύργος της αυτοκρατορίας Τραμπ στην Νέα Υόρκη ίσως κατασχεθεί

Ο πρώην πρόεδρος έχει καταδικαστεί να πληρώσει πρόστιμο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tραμπ: Σκέψεις να αφήσει τις αρχές να κατασχέσουν τον πύργο του
© EPA/FAROOQ KHAN

Nτόναλντ Tραμπ: Σκέψεις να αφήσει τις αρχές να κατασχέσουν τον Πύργο του

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι μπορεί να αναγκαστεί να υποθηκεύσει ή να πουλήσει τμήματα των επιχειρηματικών του συμμετοχών για να εξασφαλίσει ένα ομόλογο για να καλύψει μια απόφαση για αστική απάτη ύψους 454 εκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Υόρκη.

Οι δικηγόροι του δήλωσαν τη Δευτέρα σε εφετείο της Νέας Υόρκης ότι ο πρώην πρόεδρος είναι αδύνατον να καταθέσει εγγύηση που να καλύπτει ολόκληρο το ποσό του προστίμου για αστική απάτη ύψους 454 εκατομμυρίων δολαρίων. Με τους τόκους, ο Τραμπ οφείλει 456,8 εκατομμύρια δολάρια. Συνολικά, ο ίδιος και οι συγκατηγορούμενοί του, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας του και κορυφαίων στελεχών του, οφείλουν 467,3 εκατομμύρια δολάρια. Για να λάβουν εγγύηση, θα πρέπει να καταθέσουν εγγυήσεις αξίας 557 εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσαν οι δικηγόροι του Τραμπ.

Οι επιλογές του Τραμπ

Αν και ορισμένα δημοσιεύματα έχουν εγείρει εικασίες ότι ο Τραμπ μπορεί να καταθέσει αίτηση πτώχευσης για να προστατεύσει τα πολύτιμα ακίνητα περιουσιακά του στοιχεία σε όλο το Μανχάταν, ωστόσο οι ειδικοί δήλωσαν ότι η κίνηση θα δημιουργούσε ανεπιθύμητες επιπλοκές καθώς η προεκλογική περίοδος του 2024 κορυφώνεται.

Μια πιθανότητα, ωστόσο, είναι να αφήσει την προθεσμία να περάσει, αφήνοντας στη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέμις να κατασχέσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς ή τα κτίρια του - συμπεριλαμβανομένου του Trump Tower, από όπου δήλωσε την προεδρική του υποψηφιότητα το 2016, και το οποίο ως γνωστόν περιλαμβάνει το προσωπικό του ρετιρέ.

Ο Τραμπ είναι υποχρεωμένος να πληρώσει όλο το πρόστιμο ως την επόμενη Δευτέρα 25η Μαρτίου, αλλιώς θα διατρέξει κίνδυνο να κατασχεθούν περιουσιακά του στοιχεία από τη δικαιοσύνη.

Ο πρώην πρόεδρος και οι δυο ενήλικοι γιοι του άσκησαν επίσης έφεση στην απαγόρευση που τους επιβλήθηκε να διευθύνουν οποιαδήποτε εταιρεία στην πολιτεία της Νέας Υόρκης αντίστοιχα για τρία και δυο χρόνια.

Η υπεράσπιση χαρακτήρισε τον Φεβρουάριο το ύψος του προστίμου «υπερβολικό» και την απαγόρευση στους Τραμπ να διοικούν επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη «παράνομη και αντισυνταγματική». Τώρα, λένε πως είναι «αδύνατο» να εξασφαλιστεί η «ασφάλιση εγγύησης» και να γίνει η καταβολή ολόκληρου του ποσού.

Στην πολύκροτη ετυμηγορία του, τη 16η Φεβρουαρίου, ο νεοϋορκέζος δικαστής Άρθουρ Ενγκόρον καταδίκασε τον πρώην πρόεδρο να πληρώσει πρόστιμα συνολικού ύψους 467,3 εκατομμυρίων δολαρίων για οικονομικές απάτες και τους δυο γιους του πρόστιμα 4 εκατ. δολαρίων έκαστος.

Η γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς άσκησε δίωξη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ τον Οκτώβριο του 2022 και η αστική δίκη του ιδίου, των γιων του και της εταιρείας Trump Organization διεξήχθη από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο.

Ο μεγιστάνας, που έκανε περιουσία στον τομέα των ακινήτων προτού ανατρέψει το αμερικανικό πολιτικό σκηνικό και θέσει υπό αμφισβήτηση την ίδια τη δημοκρατία στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζει «απάτη» την απόφαση αυτή της αμερικανικής δικαιοσύνης κι έχει καταφερθεί επανειλημμένα δημόσια εναντίον της εισαγγελέα Τζέιμς και του δικαστή Ενγκόρον.

Τραμπ: Η ιστορία του πύργου του

Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε το 1979. Το αίθριο, τα διαμερίσματα, τα γραφεία και τα καταστήματα άνοιξαν με χρονοδιάγραμμα από τον Φεβρουάριο έως τον Νοέμβριο του 1983. Στην αρχή, υπήρχαν λίγοι ενοικιαστές πρόθυμοι να μετακομίσουν στους εμπορικούς χώρους αλλά οι διαθέσιμες κατοικίες εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγους μήνες από την έναρξη λειτουργίας. Μετά την προεδρική εκστρατεία του Τραμπ το 2016 και τις επακόλουθες εκλογές, ο πύργος γνώρισε μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας, αν και οι ανησυχίες για την ασφάλεια απαιτούσαν την περιφρούρηση της περιοχής γύρω από τον πύργο για αρκετά χρόνια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ