Κοσμος

Βερόνα: Το άγαλμα της Ιουλιέτας του Σαίξπηρ υπέστη ζημιές από τουρίστες

Για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
The sweat from hands touching the statue is believed to have caused a small hole to develop. Photograph: Mario Poli/EPA
© Mario Poli/EPA

Βερόνα: Το άγαλμα της Ιουλιέτας του Σαίξπηρ υπέστη ζημιές από τουρίστες

Τουρίστες στην Βερόνα έκαναν μια τρύπα στο δεξί στήθος ενός αγάλματος της ηρωίδας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Ιουλιέτας.

Το χάλκινο άγαλμα βρίσκεται κάτω από το μπαλκόνι σε μια μικροσκοπική αυλή όπου ο Ρωμαίος λέγεται ότι φλέρταρε την Ιουλιέτα, προσελκύοντας εκατοντάδες επισκέπτες κάθε μέρα που συρρέουν εκεί για μια selfie και για να αγγίξουν το στήθος ως μέρος μιας τελετουργίας που πιστεύεται ότι φέρνει τύχη στον έρωτα. Αλλά ο ιδρώτας από τα χέρια τους πιστεύεται ότι προκάλεσε σταδιακά μια μικρή τρύπας, ανέφερε η τοπική εφημερίδα L'Arena.

Άγαλμα Ιουλιέτας: Αντικαταστάθηκε το 2014

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που τα άφθονα αγγίγματα «παραμορφώνουν» την Ιουλιέτα. Το 2014, το πρώτο άγαλμα, το οποίο βρισκόταν στην αυλή για περισσότερα από 40 χρόνια, αντικαταστάθηκε με ένα αντίγραφο που κόστισε 15.000 ευρώ (12.800 λίρες), το οποίο χρηματοδοτήθηκε από μια καθολική ένωση.

«Το άγαλμα πρέπει να επισκευαστεί, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό», έγραψε ο δημοσιογράφος Enrico Ferro στον τοπικό ειδησεογραφικό ιστότοπο il Mattino di Padova. «Ωστόσο, πρέπει επίσης να σκεφτούμε το μέλλον. Είναι σωστό να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε στους τουρίστες να αγγίζουν το στήθος της Ιουλιέτας; Ή μήπως θα ήταν ίσως πιο σωστό να δεχθούμε το επιχείρημα του διευθυντή που έκρινε ότι είναι σεξιστικό;» Η Ιουλιέτα βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης τον Δεκέμβριο, αφού ο διευθυντής ενός σχολείου στην Τοσκάνη χαρακτήρισε το τελετουργικό του αγγίγματος του στήθους «σεξιστικό».

Ο Davide Albertini, αντιπρόεδρος μιας ένωσης επιχειρήσεων της περιοχής, πρότεινε να τοποθετηθεί το άγαλμα ψηλότερα. «Θα έβαζα επίσης ίσως ένα γραμματοκιβώτιο κάτω από αυτό για να αποθηκεύονται τα γράμματα των ερωτευμένων», δήλωσε στην εφημερίδα. "Ίσως αυτό να ήταν μια πιο ρομαντική τελετουργία".

Η αυλή βρίσκεται δίπλα στην Casa di Giulietta, ένα ανακαινισμένο κτίριο του 13ου αιώνα που κάποτε ανήκε σε μια αριστοκρατική οικογένεια, τους del Cappellos, οι οποίοι πιστεύεται από τους ντόπιους ότι ενέπνευσαν τη φανταστική οικογένεια της Ιουλιέτας στο έργο του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Το μπαλκόνι προστέθηκε στο κτίριο τον 20ό αιώνα.

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ