Κοσμος

Συνταξιοδοτείται ο ισχυρότερος Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής και αντίπαλον δέος του Τραμπ

Θεωρείται ο αρχιτέκτονας της συντηρητικής πλειοψηφίας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μιτς Μακόνελ: Συνταξιοδοτείται ο ισχυρότερος Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής
© EPA/DAN ANDERSON

Μιτς Μακόνελ: Συνταξιοδοτείται ο ισχυρότερος Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής

Ο Μιτς Μακόνελ, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Γερουσία, θα παραιτηθεί από τη θέση του ηγέτη της μειοψηφίας τον Νοέμβριο, αλλά θα παραμείνει για να εκτίσει το υπόλοιπο της θητείας του.

Ο Μακόνελ, ο οποίος έκλεισε τα 82 του χρόνια την περασμένη εβδομάδα, έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένα ερωτήματα σχετικά με την υγεία του και την καταλληλότητά του για την άσκηση των καθηκόντων του, αφού υπέστη πέρυσι μια σοβαρή πτώση που τον έστειλε στο νοσοκομείο και είχε ως αποτέλεσμα μια μακρά απουσία από το Καπιτώλιο. Στη συνέχεια εμφανίστηκε να παγώνει σε δύο διαφορετικά περιστατικά μιλώντας σε δημοσιογράφους στους διαδρόμους του Κογκρέσου και στην πολιτεία του, το Κεντάκι.

«Έγινα 82 ετών την περασμένη εβδομάδα. Φεύγω όπως επιθυμώ», δήλωσε ο Μακόνελ στο βήμα της Γερουσίας, με τη φωνή του να σπάει από τη συγκίνηση. «Ο πατέρας χρόνος παραμένει αήττητος. Δεν είμαι πια ο νεαρός που κάθεται στο βάθος ελπίζοντας ότι οι συνάδελφοι θυμούνται το όνομά μου. Ήρθε η ώρα για την επόμενη γενιά της ηγεσίας».

Αντίπαλον δέος του Τραμπ

Η συνταξιοδότηση του σηματοδοτεί επίσης την αποχώρηση ενός οργανωμένου εσωκομματικού αντίπαλου δέους απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, του επικρατέστερου υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, και της σκληροπυρηνικής ομάδας Freedom Caucus της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο Μακόνελ επιτέθηκε στον δύο φορές υπόδικο Τραμπ επειδή ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η εκτεταμένη απάτη του κόστισε τις εκλογές του 2020, θέμα της ομιλίας του τότε προέδρου στις 6 Ιανουαρίου 2021, λίγο πριν οι οπαδοί του εισβάλουν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της Γερουσίας είχε ψηφίσει υπέρ της απαλλαγής του Τραμπ από την κατηγορία της υποκίνησης εξέγερσης, αλλά τον στοχοποιήσε σε ομιλία του στη Γερουσία, υποστηρίζοντας ότι ήταν «πρακτικά και ηθικά υπεύθυνος» για την εξέγερση στο Καπιτώλιο.

«Οι Αμερικανοί πολίτες επιτέθηκαν στην ίδια τους την κυβέρνηση», είπε τότε ο Μακόνελ. «Το έκαναν αυτό επειδή τους είχε ταΐσει άγρια ψέματα ο πιο ισχυρός άνθρωπος στη Γη - επειδή ήταν θυμωμένος που είχε χάσει τις εκλογές».

«Μακιαβελισμοί» για το Ανώτατο Δικαστήριο

Η σκληροπυρηνική προσέγγιση του φάνηκε στις αρχές του 2016, όταν ενορχήστρωσε την κωλυσιεργία των Ρεπουμπλικάνων που οδήγησε στην απόσυρση της υποψηφιότητας του Μέρικ Γκάρλαντ από τον τότε Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για μια κενή θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Υποστήριξε ότι ήταν πολύ κοντά στις προεδρικές εκλογές εκείνου του Νοεμβρίου και ότι οι ψηφοφόροι θα έπρεπε να αφεθούν να αποφασίσουν για την κατεύθυνση του Ανώτατου Δικαστηρίου κατά την ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου.

Χωρίς να χάσει το παραμικρό, ο Μακόνελ ξαναχτύπησε το 2020, αυτή τη φορά λίγες εβδομάδες πριν από άλλες προεδρικές εκλογές. Ακολουθώντας την αντίθετη προσέγγιση, πέρασε εμβόλιμα τον διορισμό της Έιμι Κόνι Μπάρετ από τον τότε πρόεδρο Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο, εδραιώνοντας μια συντηρητική πλειοψηφία 6-3.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ