Κοσμος

Ισόβια στον ηγέτη της «ΜocroMaffia», έναν από ισχυρότερους βαρόνους ναρκωτικών στην Ευρώπη

Μετά από μια δίκη που διήρκεσε σχεδόν έξι χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισόβια στον ηγέτη της «ΜocroMaffia», έναν από ισχυρότερους βαρόνους ναρκωτικών στην Ευρώπη
© EPA/NIC ANTAYA

Ολλανδία: Ισόβια για έναν από τους ισχυρότερους βαρώνους ναρκωτικών στην Ευρώπη

Ολλανδικό δικαστήριο καταδίκασε τον επικεφαλής ενός καρτέλ κοκαΐνης σε ισόβια κάθειρξη για σωρεία δολοφονιών, με τους εισαγγελείς να κάνουν λόγο για «μια καλοκουρδισμένη δολοφονική μηχανή».

Ο Ριντουάν Ταγκί ήταν μεταξύ των τριών μελών της συμμορίας που καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, ενώ άλλα 14 μέλη της συμμορίας καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από 21 μήνες έως 29 χρόνια μετά από μία από τις μεγαλύτερες δίκες στην ολλανδική ποινική ιστορία, της οποίας τα σχεδόν έξι χρόνια ακροαματικής διαδικασίας σημαδεύτηκαν από τρεις ακόμη συναφείς δολοφονίες.

Μασκοφόροι και ένοπλοι αστυνομικοί περικύκλωσαν το δικαστήριο, γνωστό ως «Bunker», σε προάστιο του Άμστερνταμ την Τρίτη, καθώς οι δικαστές, οι οποίοι δεν κατονομάστηκαν και τα πρόσωπά τους ήταν κρυμμένα, διάβαζαν τις ποινές. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο της αστυνομίας έκαναν κύκλους από πάνω.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Ταγκί ήταν ο «αδιαμφισβήτητος ηγέτης» της συμμορίας, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα καρτέλ ναρκωτικών των Κάτω Χωρών. Ο Ταγκί, ο οποίος συνελήφθη στο Ντουμπάι και εκδόθηκε το 2019 δεν παρέστη στην τελευταία ημέρα της δίκης, η οποία ενθουσίασε και συγκλόνισε την Ολλανδία καθώς αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες του βίαιου υποκόσμου των ναρκωτικών της χώρας.

Η υπόθεση περιστρεφόταν γύρω από έξι κατηγορίες για δολοφονία, τέσσερις για απόπειρα δολοφονίας και αρκετές ακόμη για σχεδιασμό διαφόρων χτυπημάτων μεταξύ 2015 και 2017, κυρίως εναντίον ανθρώπων που η συμμορία υποπτευόταν ότι είχαν γίνει πληροφοριοδότες της αστυνομίας.

Το 2021 ο διάσημος Ολλανδός δημοσιογράφος Πέτερ Ντε Βρις πυροβολήθηκε θανάσιμα από το καρτέλ σε πολυσύχναστο δρόμο του Άμστερνταμ. Ο δημοσιογράφος ενεργούσε ως σύμβουλος ενός υπόπτου που είχε μετατραπεί σε μάρτυρα στη δίκη.

Οι δικαστές έκριναν επίσης ότι ο Ταγκί είχε χρησιμοποιήσει ακραία βία για να εκφοβίσει εχθρούς και πιθανούς πληροφοριοδότες της αστυνομίας. «Με αυτόν τον τρόπο εμπόδισε τους ανθρώπους να συνεργαστούν με την αστυνομία. Αυτού του είδους η τρομοκρατία έχει διαλυτική επίδραση στην κοινωνία», δήλωσε ο δικαστής.

Ο Ταγκί που κάποτε ήταν ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος των Κάτω Χωρών, φέρεται να συνέχισε να κινεί τα νήματα και να στέλνει μυστικά μηνύματα από τη φυλακή.

Η δικηγόρος το κατηγορήθηκε ότι μετέφερε μηνύματα του πελάτη της στον έξω κόσμο και συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο. Έκτοτε αφέθηκε ελεύθερη και δεν της έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες. Οι δικηγόροι της δήλωσαν ότι το απόρρητο του δικηγόρου-πελάτη την εμποδίζει να κάνει οποιαδήποτε δήλωση στην αστυνομία.

Πηγή: Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ