Κοσμος

Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις κατηγορίες ότι ο Ναβάλνι δολοφονήθηκε με νόβιτσοκ

Δηλώσεις του εκπροσώπου του Πούτιν μετά το βίντεο της Γιούλια Ναβάλναγια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία: "Αν με σκοτώσουν δεν θα αλλάξει τίποτα, υπάρχουν άλλοι που θα πάρουν τη θέση μου" δήλωνε ο Αλεξέι Ναβάλνι σε μια αδημοσίευτη συνέντευξή του πριν από τέσσερα χρόνια
© EPA/YURI KOCHETKOV

Κρεμλίνο: Ο πρόεδρος Πούτιν δεν παρακολούθησε το βίντεο της Γιούλια Ναβάλναγια - Αβάσιμους χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς περί νόβιτσοκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν παρακολούθησε το βίντεο της χήρας του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, της Γιούλια, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμους» τους ισχυρισμούς της ότι ο σύζυγός της δηλητηριάστηκε με νευροπαραλητικό παράγοντα νόβιτσοκ.

Κρεμλίνο: Ο πρόεδρος Πούτιν δεν παρακολούθησε το βίντεο της Γιούλια Ναβάλναγια - Αβάσιμους χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς περί νόβιτσοκ.
Δηλώσεις του Κρεμλίνου μετά το βίντεο της χήρας του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια © EPA/Alessandro Di Meo

Ρωσία: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί ότι ο Πούτιν ευθύνεται για τον θάνατο του Ναβάλνι

Όταν ρωτήθηκε για την καταγγελία της Γιούλια Ναβάλναγια ότι ο Πούτιν σκότωσε τον σύζυγό της, ο Πεσκόφ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο λόγω της πρόσφατης χηρείας της.

Παρ' όλα αυτά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε ότι οι κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Πούτιν ευθύνεται για τον θάνατο του Ναβάλνι, είναι αβάσιμες και απεχθείς.

Ο φυλακισμένος Γιασίν ορκίζεται να «πολεμήσει την τυραννία» μετά τον θάνατο του Ναβάλνι

Ο ρώσος αντιπολιτευόμενος Ιλιά Γιασίν, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη οκτώμισι ετών επειδή κατήγγειλε την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, ορκίσθηκε να συνεχίσει τη μάχη του εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν, όντας πεπεισμένος πως ο ρώσος πρόεδρος «διέταξε» να σκοτωθεί ο Αλεξέι Ναβάλνι.

Κρεμλίνο: Ο πρόεδρος Πούτιν δεν παρακολούθησε το βίντεο της Γιούλια Ναβάλναγια - Αβάσιμους χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς περί νόβιτσοκ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε ότι οι κατηγορίες προς τον Πούτιν για τον θάνατο του Ναβάλνι είναι αβάσιμες και απεχθείς © EPA/Kostas Tsironis

«Όσο η καρδιά μου χτυπάει στο στήθος μου, θα μάχομαι εναντίον της τυραννίας. Όσο ζω, δεν θα φοβηθώ το κακό. Όσο αναπνέω, θα είμαι με το λαό μου. Το ορκίζομαι», έγραψε ο Ιλιά Γιασίν σε επιστολή που δημοσιοποιήθηκε από τους οικείους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Γιασίν δήλωσε «πεπεισμένος» ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «διέταξε» το φόνο του Αλεξέι Ναβάλνι, παλιού φίλου του Γιασίν.

«Δεν τον σκότωσε απλώς, τον σκότωσε με επιδεικτικό τρόπο. Ειδικά πριν από τις (ρωσικές προεδρικές) εκλογές ώστε κανένας να μην αμφιβάλλει για την εμπλοκή του Πούτιν», πρόσθεσε.

«Στο μυαλό του Πούτιν, η εξουσία εκδηλώνεται μ' αυτό τον τρόπο: με φόνους, ωμότητα και εκδίκηση. Αυτή η σκέψη δεν είναι η σκέψη κρατικού ανδρός. Είναι η σκέψη αρχηγού συμμορίας», συνέχισε ο αντιπολιτευόμενος.

Τον Απρίλιο 2023, ο Ιλιά Γιασίν, 40 ετών, καταδικάσθηκε σε δεύτερο βαθμό σε κάθειρξη οκτώμισι ετών επειδή είχε καταγγείλει «το φόνο αμάχων» στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, όπου ο ρωσικός στρατός κατηγορείται για βαναυσότητες, κάτι που η Μόσχα αρνείται, όπως κάνει πάντα όταν οι δυνάμεις της κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.

Το Νοέμβριο, μεταφέρθηκε σε σωφρονιστική αποικία στο Σαφόνοβο, κοντά στο Σμολένσκ, στη δυτική Ρωσία.

Αγωνιστής της ρωσικής αντιπολίτευσης από την αρχή των χρόνων του 2000, όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι, ήταν παλιός φίλος αυτού του τελευταίου.

«Ο Αλεξέι θα μείνει στην ιστορία ως ένας άνδρας εξαιρετικού θάρρους, ο οποίος έμπαινε μπροστά για τις πεποιθήσεις του. Προχωρούσε περιφρονώντας το φόβο και το θάνατο. Προχωρούσε με το χαμόγελο και υψώνοντας υπερήφανα το κεφάλι. Και πέθανε σαν ήρωας», χαιρέτισε ο Ιλιά Γιασίν.

«Ο Πούτιν θα παραμένει ένας μικρός άνδρας που απέκτησε κατά τύχη μια τεράστια εξουσία», συνέχισε.

Ο Ιλιά Γιασίν ήταν επίσης στενός φίλος και συνεγάτης ενός άλλου σημαντικού πολιτικού που αντιπολιτευόταν τον Βλαντίμιρ Πούτιν, του Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2015 στη Μόσχα.

«Ο πόνος και η φρίκη είναι αφόρητοι. Όμως παρόλα αυτά, δεν θα σωπάσω», έγραψε στην επιστολή του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ