- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Reuters: Εκεχειρία 135 ημερών προτείνει η Χαμάς - Θα οδηγούσε στον τερματισμό του πολέμου
Οι όροι και οι τρεις φάσεις της εκεχειρίας
Ισραήλ: Εκεχειρία 135 ημερών προτείνει η Χαμάς - Οι όροι και οι τρεις φάσεις της εκεχειρίας
Η Χαμάς πρότεινε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που θα τερμάτιζε τον πόλεμο για τεσσερισήμισι μήνες, ως απάντηση σε μια πρόταση που έστειλαν την περασμένη εβδομάδα οι διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου και την οποία υποστήριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
Σύμφωνα με το Reuters, η αντιπρόταση της Χαμάς προβλέπει τρεις φάσεις διάρκειας 45 ημερών η καθεμία.
Η πρόταση προβλέπει ότι οι μαχητές θα ανταλλάξουν τους εναπομείναντες ισραηλινούς ομήρους που αιχμαλώτισαν στις 7 Οκτωβρίου με παλαιστίνιους αιχμαλώτους. Θα άρχιζε η ανοικοδόμηση της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρούσαν πλήρως και θα ανταλλάσσονταν πτώματα και λείψανα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε τη νύχτα στο Ισραήλ μετά από συνάντηση με τους ηγέτες των διαμεσολαβητών Κατάρ και Αιγύπτου, στην πιο σοβαρή διπλωματική ώθηση του πολέμου μέχρι στιγμής με στόχο την επίτευξη μιας εκτεταμένης εκεχειρίας. Λεπτομέρειες της αντιπροσφοράς της Χαμάς δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως.
Ισραήλ - Χαμάς: Το πλάνο των τριών φάσεων της εκεχειρίας
Σύμφωνα με την αντιπρόταση της Χαμάς, όλες οι Ισραηλινές γυναίκες όμηροι, οι άνδρες κάτω των 19 ετών, οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι θα απελευθερωθούν κατά την πρώτη φάση των 45 ημερών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις ισραηλινές φυλακές.
Οι υπόλοιποι άνδρες όμηροι θα απελευθερώνονταν κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης και τα υπόλοιπα θα ανταλλάσσονταν στην τρίτη φάση. Μέχρι το τέλος της τρίτης φάσης, η Χαμάς θα περίμενε ότι οι πλευρές θα είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.
Η ομάδα, η οποία κυβερνά τη Γάζα, δήλωσε σε προσθήκη στην πρόταση ότι επιθυμεί την απελευθέρωση 1.500 κρατουμένων, το ένα τρίτο των οποίων θέλει να επιλέξει από τον κατάλογο των Παλαιστινίων στους οποίους έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη από το Ισραήλ.
Exclusive: Hamas has proposed a ceasefire plan that would quiet the guns in Gaza for four-and-a-half months leading to an end to the war, in response to a proposal sent last week by Qatari and Egyptian mediators and backed by the United States and Israel https://t.co/US3V2K8IcI
— Reuters (@Reuters) February 7, 2024
Η εκεχειρία θα αύξανε επίσης τη ροή τροφίμων και άλλης βοήθειας προς τους απελπισμένους πολίτες της Γάζας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πείνα και τρομερές ελλείψεις σε βασικά αγαθά.
Το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα αφού μαχητές από τη Γάζα που κυβερνάται από τη Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και πήραν 253 ομήρους στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι τουλάχιστον 27.585 Παλαιστίνιοι έχουν επιβεβαιωμένα σκοτωθεί στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ, ενώ χιλιάδες άλλοι φοβούνται ότι θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας
Από την οθωμανική αυτοκρατορία στο σήμερα, η ιστορία ενός οράματος που δεν κατάφερε να ενώσει τον αραβικό κόσμο
Γιατί κάποιοι κάνουν λόγο για «τεράστιο χτύπημα για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ»
«Προσπαθεί να εκτρέψει την προσοχή των Αμερικανών από τα προβλήματα»
Πώς διαβάζει η Ευρώπη τα αποτελέσματα
«Οι Αμερικανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η εποχή των αναλογικών αντιποίνων παρήλθε», προειδοποίησε ο Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ
Αεροσκάφος cargo της Amazon βγήκε εκτός διαδρόμου και συγκρούστηκε με οχήματα
Από τη ματωμένη Ουκρανία πηγαίνουμε στην αμήχανη Γερμανία, από ένα οργισμένο ηφαίστειο στη Βενετία, και από το πρώτο foldable iPhone στο GPT-6 Astra και σε μια σημαντική καρδιολογική χρήση τής ΑΙ
«Οποιοδήποτε πλοίο εισέρχεται σε αυτή τη νέα ζώνη θα τίθεται σε λίστα κυρώσεων»
«Η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας και Ισραήλ περιλαμβάνει μια πολυεπίπεδη αντιαεροπορική άμυνα με αναχαιτιστικά χαμηλής, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας»
«Ελπίζουμε ειλικρινά να καταλήξουμε σε συμφωνίες με τους Αμερικανούς εταίρους μας» σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Το αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση
Τι μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ
«Δεν τις αναγνώρισε η μητέρα τους όταν τις είδε», λέει ο ξάδελφός τους
Εντείνονται οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου - Τριήμερη εκεχειρία
Στο 41% η AfD στις δημοσκοπήσεις - Πίεση στον καγκελάριο Μερτς και φόβοι για επεισόδια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.