Κοσμος

Eτοιμοθάνατος Ιάπωνας αποκάλυψε στην αστυνομία ότι ήταν καταζητούμενος για 50 χρόνια

Ήταν μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιαπωνία: Ετοιμοθάνατος αποκάλυψε ότι ήταν καταζητούμενος
Πόστερ που δείχνει τον Σατόρι Κισίμα © EPA/KIMIMASA MAYAMA

Ιαπωνία: Ετοιμοθάνατος αποκάλυψε ότι ήταν καταζητούμενος τρομοκράτης για 50 χρόνια

Ένας ετοιμοθάνατος άνδρας αποκάλυψε στην αστυνομία ότι ήταν στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων της Ιαπωνίας για 50 χρόνια ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης που την δεκαετία του 1970 που βομβάρδιζε ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Αποκάλυψε άγνωστες λεπτομέρειες

Μετά από πληροφορία που έλαβε, η αστυνομία πήγε στο νοσοκομείο κοντά στο Τόκιο την περασμένη εβδομάδα για να ανακρίνει τον 70χρονο άνδρα. Τους είπε ότι είχε καρκίνο σε τελικό στάδιο και ήθελε να πεθάνει με το πραγματικό του όνομα, Σατόσι Κιρισίμα, αντί για το ψευδώνυμό του, και αποκάλυψε άγνωστες μέχρι τώρα λεπτομέρειες σχετικά με τις βομβιστικές επιθέσεις.

Τη Δευτέρα, τέσσερις ημέρες μετά την ανάκριση, ο άνδρας πέθανε χωρίς η αστυνομία να έχει επιβεβαιώσει την ταυτότητά του. Οι εξετάσεις DNA που διενεργήθηκαν σε αυτόν και σε συγγενείς του έδειξαν ότι ήταν συμβατές, μετέδωσε την Παρασκευή το Kyodo News.  «Πιστεύουμε ότι ο άνδρας που πέθανε στο νοσοκομείο αφού ισχυρίστηκε ότι ήταν ο Σατόσι Κιρισίμα ήταν στην πραγματικότητα ο ύποπτος», δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Εθνικής Αστυνομικής Υπηρεσίας.

Μέλος του Ενόπλου Μετώπου Ανατολικής Ασίας

Γεννημένος το 1954, ο Κιρισίμα ήταν φοιτητής πανεπιστημίου στο Τόκιο όταν ενεπλάκη στον εξτρεμισμό και εντάχθηκε στο Ένοπλο Μέτωπο Ανατολικής Ασίας κατά της Ιαπωνίας, μια τρομοκρατική οργάνωση που πραγματοποίησε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων με στόχο μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες τη δεκαετία του 1970. Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 160 τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση του 1975 σε κτίριο της Mitsubishi Heavy Industries, για την οποία ευθύνεται η ομάδα.

Ο Κιρισίμα φέρεται να συμμετείχε σε αρκετές από τις βομβιστικές επιθέσεις. Καταζητείτο με την κατηγορία ότι πυροδότησε μια ωρολογιακή βόμβα σε κτίριο σε αριστοκρατική συνοικία του Τόκιο τον Απρίλιο του 1975, κατά την οποία δεν τραυματίστηκε κανείς. 

Επειδή ήταν καταζητούμενος, ο Κιρισίμα δεν είχε κινητό τηλέφωνο ή ασφάλιση υγείας και ο μισθός του καταβαλλόταν σε μετρητά για να αποφύγει τον εντοπισμό, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NHK.

Δύο μέλη της οργάνωσης καταδικάστηκαν σε θάνατο, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της, Μάσαχι Νταντόζι, ο οποίος πέθανε στην πτέρυγα των θανατοποινιτών το 2017.

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ