Κοσμος

«Κοντά» σε συμφωνία εκεχειρίας Χαμάς και Ισραήλ

Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Κοντά» σε συμφωνία εκεχειρίας Χαμάς και Ισραήλ
© ΕΡΑ / ATEF SAFADI

Λωρίδα Γάζα: Κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας Χαμάς και Ισραήλ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη για μια πιθανή νέα «παύση» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, που θα μπορούσε να επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων.

Ο Μπρετ Μακ Γκαρκ, σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, βρίσκεται στην περιοχή για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο Τζον Κίρμπι δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τη διάρκεια που θα μπορούσε να έχει αυτή η παύση.

«Είναι πιθανόν αυτό να οδηγήσει σε ευρύτερες συνέπειες για την ίδια τη σύγκρουση, αλλά είναι πολύ νωρίς να το γνωρίζουμε», δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι ο Μπρετ Μακ Γκαρκ θα συζητούσε επίσης στο ταξίδι του και άλλα περιφερειακά θέματα, και συγκεκριμένα «τη συνέχιση του σκεπτικού γύρω από την ιδέα μιας εξομάλυνσης (των σχέσεων) μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας».

Δίμηνη ανακωχή;

Το Ισραήλ πρότεινε στη Χαμάς, μέσω των μεσολαβητών, του Κατάρ και της Αιγύπτου, να υπάρξει δίμηνη παύση των μαχών και των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ανέφερε χθες Δευτέρα ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

Η πρόταση δεν συνεπάγεται τον τερματισμό του πολέμου, θα πρόκειται για δεύτερη ανακωχή, όπως εκείνη με διάρκεια μιας εβδομάδας που επέτρεψε την απελευθέρωση εκατό και πλέον ομήρων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 παλαιστινίων κρατούμενων.

Η πρόταση του Ισραήλ προβλέπει την επιστροφή των ομήρων στη ζωή και των πτωμάτων κατά φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα αφορά γυναίκες και τους άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Axios.

Θα ακολουθήσουν οι γυναίκες που υπηρετούν στον στρατό, οι άνδρες ηλικίας κάτω των 60 που δεν ανήκουν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, κατόπιν οι άρρενες ισραηλινοί στρατιωτικοί και, στην τελευταία φάση, τα πτώματα.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, Ισραήλ και Χαμάς θα συνεννοηθούν εκ των προτέρων για τον αριθμό των παλαιστινίων κρατουμένων που θα αφήνονται ελεύθεροι για κάθε όμηρο ανά κατηγορία και κατόπιν για τα ονόματά τους, πάντα σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Axios, Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ