- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Open ΑΙ «ασπίδα» στο εκλογικό 2024
Οι προειδοποιήσεις εναντίον της Τεχνητής Νοημοσύνης και τα μέτρα κατά της παραπληροφόρησης
Τεχνητή Νοημοσύνη: Μέτρα κατά των fake news και της παραπληροφόρησης από το Open AI εν όψει αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων φέτος
Η εταιρεία πίσω από το ChatGPT, η OpenAI απάντησε στους φόβους ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στις εκλογές, καθώς περισσότερο από το ένα τρίτο του πλανήτη ετοιμάζεται να προσέλθει στις κάλπες το 2024.
«Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε την κατάχρηση, να παρέχουμε διαφάνεια στο περιεχόμενο που παράγεται με τεχνητή νοημοσύνη και να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες για την ψηφοφορία», αναφέρει στην ανάρτησή της με τίτλο «Πώς η OpenAI προσεγγίζει τις παγκόσμιες εκλογές του 2024».
Μεταξύ αυτών που ανησυχούν είναι και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, ο οποίος είχε δηλώσει στο Κογκρέσο τον Μάιο ότι ήταν «νευρικός» σχετικά με την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα των εκλογών μέσω μιας «διαδραστικής παραπληροφόρησης».
Τα μέτρα που λαμβάνει η Open ΑΙ κατά των fake news
Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο δήλωσε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα διεξαχθούν φέτος προεδρικές εκλογές, συνεργάζεται με την Εθνική Ένωση Γραμματέων Εξωτερικών, έναν οργανισμό που επικεντρώνεται στην προώθηση αποτελεσματικών δημοκρατικών διαδικασιών, όπως οι εκλογές.
To ChatGPT θα κατευθύνει τους χρήστες στο CanIVote.org όταν τίθενται ορισμένες ερωτήσεις σχετικές με τις εκλογές, πρόσθεσε.
Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι εργάζεται για να καταστήσει πιο εμφανές το πότε οι εικόνες έχουν δημιουργηθεί με Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιώντας το DALL-E, και σχεδιάζει να τοποθετήσει ένα εικονίδιο «cr» στις εικόνες για να υποδεικνύει ότι είναι προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης, ακολουθώντας το πρωτόκολλο που δημιουργήθηκε από τον Συνασπισμό για την προέλευση και την αυθεντικότητα του περιεχομένου.
Επεξεργάζεται επίσης τρόπους αναγνώρισης του περιεχομένου που δημιουργήθηκε με το DALL-E ακόμη και μετά την τροποποίηση των εικόνων.
Στην ανάρτησή της, η OpenAI τόνισε ότι οι πολιτικές της απαγορεύουν τη χρήση της τεχνολογίας της με τρόπους που έχει προσδιορίσει ως δυνητικά καταχρηστικούς, όπως η δημιουργία chatbots που προσποιούνται ότι είναι πραγματικοί άνθρωποι ή η αποθάρρυνση της συμμετοχής στις εκλογές.
Απαγορεύει επίσης στο DALL-E να δημιουργεί εικόνες πραγματικών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών υποψηφίων, όπως αναφέρεται.
Ανησυχία για παραπληροφόρηση με επιρροή ΑΙ
Η επιρροή της AI στην παραπληροφόρηση εν όψει των εκλογών έχει προκαλέσει ανησυχία, με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να την κατατάσσει στην κορυφή των κινδύνων για τα επόμενα δυο έτη.
Οι φόβοι αυξήθηκαν για την Open AI από τότε που η εταιρεία που υποστηρίζεται από τη Microsoft κυκλοφόρησε δύο προϊόντα: Το ChatGPT, το οποίο μπορεί να μιμηθεί την ανθρώπινη γραφή, και το DALL-E, η τεχνολογία του οποίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία «deepfakes», δηλαδή εικόνων που μοιάζουν ρεαλιστικές αλλά είναι κατασκευασμένες.
Πιο επικίνδυνη και από την Κλιματική Αλλαγή
Η «Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων 2024» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη, ανέβασε στην κατάταξη των κινδύνων την παραπληροφόρηση που προέρχεται από την τεχνητή νοημοσύνη – και τις επιπτώσεις της στην κοινωνική πόλωση – πάνω από την Κλιματική Αλλαγή.
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει μοντέλα για τον επηρεασμό μεγάλων πληθυσμών ψηφοφόρων με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε στην Σίλβια Αμάρο του CNBC η Καρολίνα Κλιντ, εμπορική διευθύντρια για την Ευρώπη στην εταιρεία συμβούλων Marsh McLennan, η οποία ήταν εκ των συντακτών της έκθεσης.
Η κατανομή των κινδύνων για την επόμενη δεκαετία μετατοπίζεται προς την κατεύθυνση των ακραίων καιρικών συνθηκών και των κρίσιμων αλλαγών στην παγκόσμια πολιτική τάξη, με τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων να προβλέπουν ότι θα διαμορφωθεί ένας νέος πολυπολικός, κατακερματισμένος κόσμος.
Οι συντάκτες της έκθεσης ανέφεραν ότι ο συνδυασμός των κινδύνων «εξωθεί την ικανότητα προσαρμογής του κόσμου στα όριά της» ενώ κάλεσαν τους ηγέτες να επικεντρωθούν στην παγκόσμια συνεργασία και στη δημιουργία προστατευτικών δικλείδων έναντι των πλέον καταστροφικών αναδυόμενων κινδύνων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θέλουν ενίσχυση της αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα, όχι επέκταση στο Ορμούζ
Ο Ιρανός πρόεδρος μιλά για επιθετικότητα και κατηγορεί ΗΠΑ και Ισραήλ στέλνοντας μήνυμα αντίστασης
Η ίδια αποκάλυψε επίσης ότι έγινε στόχος έντονων επιθέσεων στο διαδίκτυο
Περίπου 10 εκατ. πολίτες χωρίς ρεύμα, με τις εργασίες αποκατάστασης από την κρατική εταιρεία σε εξέλιξη
Πρόκειται για την πρώτη γνωστή απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών από την έναρξη της σύγκρουσης
Λίγο πριν από την πυραυλική επίθεση που σκότωσε τον πατέρα του - Ήταν και ο ίδιος στόχος
Ιρανικοί πύραυλοι και ισραηλινές αναχαιτίσεις έριξαν συντρίμμια δίπλα σε κορυφαίους ιερούς τόπους
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για την κατάστασή του
Σύμφωνα με άλλη θεωρία πίσω από το ψευδώνυμο βρίσκεται ο Ρόμπερτ Ντελ Νάγια, μουσικός του συγκροτήματος Massive Attack
Ο Μπαρτ Ντε Βέβερ πρότεινε την επιστροφή στη «φθηνή ρωσική ενέργεια» για τη διάσωση της ευρωπαϊκής οικονομίας
111 παιδιά και 38 υγειονομικοί μεταξύ των θυμάτων - Πάνω από 2.100 τραυματίες σε δύο εβδομάδες μαχών
«Πάνω από 7.000 στόχοι στο Ιράν έχουν χτυπηθεί»
Ένα από τα χαρακτηριστικά περιστατικά σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2014
Πλοίο με σημαία Πακιστάν διέπλευσε κανονικά τα Στενά του Ορμούζ, πιθανόν μετά από συνεννόηση με το Ιράν
Στοιχεία δείχνουν ότι ο επιχειρηματίας είχε προειδοποιηθεί για τις κινήσεις της
Το συγκεκριμένο trend έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές μέσα στο 2025
Όταν οι γονείς της εκλιπαρούσαν για δεύτερη γνώμη, δεν τους άκουσε κανείς - τώρα ο θάνατος της κόρης τους έγινε ο κανόνας
Οι συμμαχίες θα κρίνουν την επικράτηση στον δεύτερο γύρο
Ο Τραμπ πίστεψε την ίδια του την προπαγάνδα, ισχυρίζεται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.