Πολιτικη & Οικονομια

ΔΝΤ: Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει την παγκόσμια οικονομία» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τεχνητή Νοημοσύνη - ΑΙ: Θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως
Τεχνητή Νοημοσύνη - ΑΙ: Θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως © Unsplash

Τεχνητή Νοημοσύνη - ΑΙ: Θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως - «Η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει την παγκόσμια οικονομία» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ 

Σχεδόν το 40% των θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να επηρεαστεί από την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης (AI), μια τάση που είναι πιθανό να εντείνει την ανισότητα, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΔΝΤ: Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως
© Unsplash

Ψηλά στη ατζέντα συζητήσεων η Τεχνητή Νοημοσύνη

Σε ανάρτησή της στο ιστολόγιο της Κυριακής, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κάλεσε τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν δίκτυα κοινωνικής προστασίας και να προσφέρουν προγράμματα επανεκπαίδευσης για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

«Στα περισσότερα σενάρια, η Τεχνητή Νοημοσύνη πιθανότατα θα επιδεινώσει τη συνολική ανισότητα, μια ανησυχητική τάση που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίσουν προληπτικά για να αποτρέψουν την περαιτέρω υποδαύλιση των κοινωνικών εντάσεων από την τεχνολογία», έγραψε η ίδια ενόψει της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας, όπου το θέμα θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.

Το χιονοδρομικό θέρετρο του Νταβός ήταν ήδη στολισμένο με διαφημίσεις και branding για την τεχνητή νοημοσύνη καθώς η σύνοδος κορυφής ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας ChatGPT OpenAI, και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του - ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα - θα μιλήσουν στην εκδήλωση αργότερα αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο ενός προγράμματος που περιλαμβάνει μια συζήτηση την Τρίτη με θέμα "Generative AI: ατμομηχανή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης;".

Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να βλάψει και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να προσαρμόζεται από περισσότερους εργαζόμενους και επιχειρήσεις, αναμένεται να βοηθήσει αλλά και να βλάψει το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό, σημειώνει η Georgieva στο blog της.

Επιλέγοντας προηγούμενες προειδοποιήσεις άλλων εμπειρογνωμόνων, η Georgieva δήλωσε ότι οι επιπτώσεις αναμένεται να γίνουν πιο έντονα αισθητές στις προηγμένες οικονομίες από ό,τι στις αναδυόμενες αγορές, εν μέρει επειδή οι υπάλληλοι θεωρούνται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από ό,τι οι χειρώνακτες εργάτες.

300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το τελευταίο κύμα τεχνητής νοημοσύνης, λέει η Goldman Sachs.

Στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, για παράδειγμα, έως και το 60% των θέσεων εργασίας θα μπορούσε να επηρεαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη. Περίπου οι μισές από αυτές μπορεί να επωφεληθούν από τον τρόπο με τον οποίο η ΤΝ προωθεί την υψηλότερη παραγωγικότητα, είπε.

«Για το άλλο μισό, οι εφαρμογές ΤΝ μπορεί να εκτελούν βασικές εργασίες που σήμερα εκτελούνται από ανθρώπους, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση εργασίας, οδηγώντας σε χαμηλότερους μισθούς και μειωμένες προσλήψεις», έγραψε η Georgieva, επικαλούμενη την ανάλυση του ΔΝΤ.

«Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, ορισμένες από αυτές τις θέσεις εργασίας μπορεί να εξαφανιστούν».

Θα επηρεαστούν αγορές από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Στις αναδυόμενες αγορές και στα κράτη με χαμηλότερο εισόδημα, το 40% και το 26% των θέσεων εργασίας αναμένεται να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη, αντίστοιχα. Οι αναδυόμενες αγορές αναφέρονται σε μέρη όπως η Ινδία και η Βραζιλία με συνεχή οικονομική ανάπτυξη, ενώ οι χώρες χαμηλού εισοδήματος αναφέρονται σε αναπτυσσόμενες οικονομίες με κατά κεφαλήν εισόδημα που πέφτει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, όπως το Μπουρούντι και η Σιέρα Λεόνε.

«Πολλές από αυτές τις χώρες δεν διαθέτουν τις υποδομές ή το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο ότι με την πάροδο του χρόνου η τεχνολογία θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανισότητα», σημείωσε η Georgieva.

Η ίδια προειδοποίησε ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες κοινωνικών αναταραχών, ιδίως εάν οι νεότεροι, λιγότερο έμπειροι εργαζόμενοι εκμεταλλευτούν την τεχνολογία ως έναν τρόπο να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής τους, ενώ οι πιο ηλικιωμένοι εργαζόμενοι αγωνίζονται να συμβαδίσουν.

Η τεχνητή νοημοσύνη έγινε καυτό θέμα στο WEF στο Νταβός πέρυσι, καθώς το ChatGPT κατέκτησε τον κόσμο. Η αίσθηση του chatbot, το οποίο τροφοδοτείται από τη γεννητική AI, προκάλεσε συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται σε όλο τον κόσμο λόγω της ικανότητάς του να γράφει δοκίμια, ομιλίες, ποιήματα και πολλά άλλα.

Τεχνητή Νοημοσύνη - ΑΙ: Θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως
Τεχνητή Νοημοσύνη - ΑΙ: Θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως © Unsplash

Γίνονται μαζικές επενδύσεις στη χρήση των chatbots και των συστημάτων AI

Έκτοτε, οι αναβαθμίσεις της τεχνολογίας έχουν επεκτείνει τη χρήση των chatbots και των συστημάτων AI, καθιστώντας τα πιο mainstream και ενθαρρύνοντας μαζικές επενδύσεις.

Ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη επισημάνει άμεσα την τεχνητή νοημοσύνη ως λόγο για τον οποίο επανεξετάζουν τα επίπεδα προσωπικού.

Ενώ οι χώροι εργασίας μπορεί να αλλάξουν, η ευρεία υιοθέτηση της ΤΝ θα μπορούσε τελικά να αυξήσει την παραγωγικότητα της εργασίας και να ενισχύσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7% ετησίως σε μια περίοδο 10 ετών, σύμφωνα με μια εκτίμηση του Μαρτίου 2023 από οικονομολόγους της Goldman Sachs.

Η Georgieva, στην ανάρτησή της στο ιστολόγιό της, ανέφερε επίσης ευκαιρίες για την ενίσχυση της παραγωγής και των εισοδημάτων σε όλο τον κόσμο με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει την παγκόσμια οικονομία», έγραψε. «Ας βεβαιωθούμε ότι θα ωφελήσει την ανθρωπότητα».

Με πληροφορίες από CNN

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ