Κοσμος

Ιράν: Ελεύθερες οι δύο δημοσιογράφοι που «τόλμησαν» να γράψουν για τη Mahsa Amini

Είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 και 12 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιράν: Ελεύθερες οι δύο δημοσιογράφοι που «τόλμησαν» να γράψουν για τη Mahsa Amini
Η Mahsa Amini πέθανε στη φυλακή αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθών του Ιράν © ΕΡΑ / DAN HIMBRECHTS

Ιράν: Ελεύθερες με εγγύηση 200 χιλ. δολάρια οι δύο δημοσιογράφοι που «έγραψαν» για τη Μαχσά Αμινί

Το Ιράν απελευθέρωσε με εγγύηση τις δύο δημοσιογράφους που φυλακίστηκαν για περισσότερο από ένα χρόνο επειδή ανέφεραν τον θάνατο της Mahsa Amini, ο οποίος προκάλεσε διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο, αναφέρει το BBC. Η Niloufar Hamedi, 31 ετών, και η Elaheh Mohammadi, 36 ετών, είναι οι δημοσιογράφοι που αφέθηκαν ελεύθερες με εγγύηση, ανακοίνωσε ο ιρανικός Τύπος.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyf57u40y9yh)

Η Hamedi, η οποία εργαζόταν για τη μεταρρυθμιστική εφημερίδα Shargh, γνωστοποίησε την είδηση ​​του θανάτου της Amini. Φωτογράφισε τον πατέρα και τη γιαγιά της Mahsa Amini να αγκαλιάζονται αφού έμαθαν ότι η κόρη τους πέθανε και δημοσίευσε τη φωτογραφία στο διαδίκτυο με τη λεζάντα: «Το μαύρο πένθιμο φόρεμα έγινε η εθνική μας σημαία».

Η Mohammadi εργάστηκε για τη Ham-Mihan, επίσης μια μεταρρυθμιστική εφημερίδα, και έγραψε για την κηδεία της Amini στη γενέτειρά της, Saqqez. Περιέγραψε πώς εκατοντάδες πενθούντες φώναζαν «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία».

Ιράν: Ελεύθερες οι δύο δημοσιογράφοι που «τόλμησαν» να γράψουν για τη Mahsa Amini
© ΕΡΑ / CLEMENS BILAN

Ο θάνατος της Mahsa Amini προκάλεσε ταραχές σε όλο το Ιράν

Η Mahsa Amini πέθανε στη φυλακή αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθών του Ιράν. Είχε τεθεί υπό κράτηση για φερόμενη παραβίαση των αυστηρών κανόνων που απαιτούσαν από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ ή πέπλο. Ο ιατροδικαστής απέδωσε τον θάνατό της σε προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, αλλά ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είπε ότι στοιχεία αποδεικνύουν ότι πέθανε «ως αποτέλεσμα ξυλοδαρμών» από την αστυνομία.

Οι πρώτες διαμαρτυρίες έγιναν μετά την κηδεία της Amini και οι ταραχές εξαπλώθηκαν γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα, με αιτήματα που κυμαίνονταν από περισσότερες ελευθερίες έως την ανατροπή του κράτους. Οι δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν λίγο μετά την έναρξη των διαδηλώσεων και κατηγορήθηκαν για συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση και συνενοχή κατά της εθνικής ασφάλειας. Καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 και 12 ετών, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον Τύπο, η εγγύηση ορίστηκε στα 200.000 δολάρια και στις γυναίκες απαγορεύτηκε να φύγουν από τη χώρα.

Πηγή: ertnews

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ