- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιρανικό πολεμικό πλοίο εισήλθε στην Ερυθρά Θάλασσα εν μέσω έντασης με τους Χούθι
Ναυτιλιακές εταιρείες αλλάζουν τα δρομολόγια των πλοίων τους για λόγους ασφαλείας
Ιρανικό πολεμικό πλοίο εισήλθε στην Ερυθρά Θάλασσα εν μέσω έντασης με τους Χούθι - Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αλλάξει τα δρομολόγια των πλοίων τους
Το πολεμικό πλοίο Alborz του Ιράν εισήλθε στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, σε μια περίοδο κλιμακούμενης έντασης σε αυτή την βασική ναυτιλιακή οδό που σημειώνονται τακτικές επιθέσεις κατά πλοίων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.
Το Tasnim δεν έδωσε λεπτομέρειες για την αποστολή του Alborz, ωστόσο ανέφερε ότι ιρανικά πολεμικά πλοία επιχειρούν σε ανοιχτά ύδατα για την ασφάλεια των ναυτιλιακών οδών, την καταπολέμηση της πειρατείας και την εκτέλεση άλλων καθηκόντων από το 2009.
Από τον Νοέμβριο, οι σιίττες αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν πολλαπλασιάσει επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι «συνδέονται με το Ισραήλ», σε αλληλεγγή προς τους Παλαιστινίους εν μέσω του πολέμου Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Μπροστά σε αυτά τα περιστατικά, πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν επανασχεδιάσει τις διαδρομές δρομολογίων πλοίων τους επιλέγοντας την πιο δαπανηρή διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στο νότιο άκρο της Αφρικής, αντί της διέλευσης μέσω της διώρυγας του Σουέζ, από όπου μεταφέρεται σχεδόν το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.
Το πολεμικό πλοίο Alborz εισήλθε στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω του στενού Μπαμπ ελ-Μαντέμπ τόνισε το Tasnim, χωρίς να αναφέρει το πότε. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόνισαν ότι το πλοίο εισήλθε στα ύδατα αυτά αργά το Σάββατο.
Στο τελευταίο περιστατικό επίθεσης των σιιτών ανταρτών, δέκα αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν την Κυριακή από αμερικανικά πυρά που βύθισαν στην Ερυθρά Θάλασσα τα σκάφη τους την ώρα που πραγματοποιούσαν επίθεση στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Hangzhou.
Η γιγάντια δανική εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών Maersk ανακοίνωσε έπειτα πως αναστέλλει για 48 ώρες τη διέλευση του στόλου της από το στρατηγικής σημασίας στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο αρχηγός του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού, Σαχράμ Ιράνι σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης στις 2 Δεκεμβρίου είχε αναφέρει ότι το Alborz εκτελεί αποστολές στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν Μοχάμεντ Ρεζά Αστιανί δήλωσε στις 14 Δεκεμβρίου αναφορικά με την Ερυθρά Θάλασσα ότι «κανείς δεν μπορεί να κάνει μια κίνηση σε μια περιοχή όπου κυριαρχούμε».
Πηγές: ertnews
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εσωτερικό email του Πενταγώνου αποκαλύπτει σχέδια τιμωρίας συμμάχων για τον πόλεμο στο Ιράν
Σε νέα φάση η ελληνογαλλική συμμαχία
Η εταιρία δικαιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη «αλλαγή στην συμπεριφορά των επιβατών»
Πολλοί πυροβολισμοί ακούστηκαν σε χώρο εστίασης - Τουλάχιστον έξι τραυματίες, δύο σε κρίσιμη κατάσταση
Η συγκυρία της επίσκεψης έχει έντονο συμβολισμό, καθώς συμπίπτει με την 250ή επέτειο από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας
Τι αναφέρουν οι NYT για τον διάδοχο Αγιατολάχ
Η ίδια είχε επιχειρήσει στο παρελθόν να αυτοκτονήσει
Ίχνη ραδιενέργειας επιμένουν σε συγκεκριμένες ζώνες
Tι δήλωσε ο επίτροπος για τον αποκλεισμό του Ορμούζ
Οι κυβερνήσεις συμβουλεύουν τους πληγέντες να ακυρώσουν και να αντικαταστήσουν τα διαβατήριά τους
Κάλεσε επίσης την Ουάσινγκτον να κάνει περισσότερα για να τερματίσει τον πόλεμο
Ενώ αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση
Η πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στη Μεγαλόνησο από το 1960
Η αποχώρηση των σοσιαλδημοκρατών αφήνει χωρίς πλειοψηφία τη κυβέρνηση, σε κίνδυνο τα κονδύλια της ΕΕ
Οι γυναίκες της χώρας της νοτιονατολικής Ασίας είναι εκτεθειμένες σε ασθένειες, πόνο και σεξισμό
Το εύρημα εντοπίστηκε στο λεγόμενο Δυτικό Θέατρο το οποίο φέρεται να λειτουργούσε ως πολιτιστικός φάρος
Ο επιστήμονας εργαζόταν σε προγράμματα πυρηνικής προώθησης
Οι εκκλήσεις προς τους παγκόσμιους ηγέτες να αυξήσουν τη φορολογία των υπερπλουσίων αυξάνονται
Μάρτυρες περιγράφουν έντονη αναστάτωση, με φωνές και διαμαρτυρίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.