- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βρετανία: 30.000 μετανάστες διέσχισαν τη Μάγχη το 2023 - Πολύ λιγότεροι από πέρσι
Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υποσχέθηκε να σταματήσει τις παράνομες διελεύσεις
Βρετανία: 30.000 μετανάστες διέσχισαν τη Μάγχη το 2023 - Πολύ λιγότεροι από πέρσι. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υποσχέθηκε να σταματήσει τις παράνομες διελεύσεις
Σχεδόν 30.000 μετανάστες έφτασαν παράνομα στις αγγλικές ακτές το 2023 διασχίζοντας τη Μάγχη με αυτοσχέδια σκάφη, ένας αριθμός κατά πολύ μικρότερος με αυτόν του 2022, όταν οι αφίξεις μεταναστών είχαν αγγίξει επίπεδα ρεκόρ.
Διαδοχικές κυβερνήσεις των Τόρις έχουν υποσχεθεί να «πάρουν πίσω τον έλεγχο των συνόρων» μετά το Brexit. Η μετανάστευση είναι από τα κύρια ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα το 2024.
Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει υποσχεθεί να σταματήσει τις διελεύσεις παράτυπων μεταναστών μέσω της Μάγχης.
Το 2023, 29.437 μετανάστες έφτασαν στη Βρετανία, σε σύγκριση με 45.774 το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών. Ο αριθμός αυτός του 2023, ωστόσο, παραμένει ο δεύτερος υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, υψηλότερος από αυτόν του 2021 (28.526).
Περίπου το 20% των μεταναστών που έφτασαν το 2023 προέρχονταν από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου που συγκέντρωσε έως τις 29 Νοεμβρίου. Ακολουθούν Ιρανοί υπήκοοι, περίπου το 12% του συνόλου, μετά Τούρκοι (11%), υπήκοοι από την Ερυθραία (9%) και Ιρακινοί (9%).
Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των Αλβανών, που ήταν από τους περισσότερους από τους μετανάστες που διέσχισαν την Μάγχη το 2022 (12.658), μειώθηκε περισσότερο από 90%.
Λονδίνο και Τίρανα κατέληξαν σε συμφωνία για να αποτρέπουν Αλβανούς να μεταβαίνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει πολλές φορές χαιρετίσει την επιτυχία αυτής της συμφωνίας, καθώς και εκείνης που σύναψε με τη Γαλλία. Τον Μάρτιο, ο Σούνακ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει ότι το Λονδίνο θα συνεισφέρει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε διάστημα τριών ετών για την ενίσχυση της επιτήρησης στις γαλλικές ακτές και την καταπολέμηση συμμοριών διακινητών.
Η βρετανική συντηρητική κυβέρνηση, η οποία έχει υιοθετήσει αυστηρούς περιοριστικούς νόμους για το άσυλο, εξακολουθεί να προωθεί ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο απέλασης στη Ρουάντα μεταναστών που έφτασαν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου ωσόστο αποφάνθηκε πως το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης είναι παράνομο. Ωστόσο το Λονδίνο προχώρησε σε νέα συμφωνία με το Κιγκάλι. Το νέο νομοσχέδιο «είναι η αυστηρότερη νομοθεσία για τη μετανάστευση που έχει κατατεθεί ποτέ στο Κοινοβούλιο», είχε πει ο Βρετανός πρωθυπουργός στη Βουλή τον Δεκέμβριο.
Πηγές: ertnews
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σφυριά και καλέμια έσπασαν τις βιτρίνες του μαγαζιού
Η επικήρυξη αφορά και τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτίθεται χυδαία στον Χέρτσογκ - Το Ισραήλ απαντά για «παραβίαση κυριαρχίας»
Νοσηλεύεται με βρογχοπνευμονία - Διπλωματική ένταση μετά την ανάκληση βίζας Αμερικανού αξιωματούχου
H Νίνα Χρουστσόβα είνια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο The New School στη Νέα Υόρκη
Το Arctic Metagaz πλέει ακυβέρνητο μετά από επίθεση με drone - Παρακολουθούν Μάλτα και Ιταλία
Τι αποκαλύπτει νέο βιβλίο
Γαλλία και Ιταλία ανοίγουν δίαυλο με το Ιράν - Φόβοι για ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη
Δικαστικό όργανο στην Αυστραλία δικαίωσε την εταιρεία που την απέλυσε - Το σκεπτικό της απόφασης
Η φωτογραφία θεωρείται ότι τραβήχτηκε στο Μάρθα’ς Βίνγιαρντ της Μασαχουσέτης μεταξύ 1999 και 2000
«Έχουμε εντολές για μη δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο» λέει ένας από αυτούς
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ρίχνεται στην καμπάνια για το δημοψήφισμα, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανή ήττα
Γαλλία και Ιταλία ξεκινούν συνομιλίες για τα Στενά του Ορμούζ, λένε οι FT
Αξιωματούχοι αποκαλύπτουν επιφυλάξεις Βανς πριν την επίθεση - Δημόσια στήριξη μετά την απόφαση Τραμπ
Το κορίτσι ονομάστηκε μάλιστα προσωρινά Jeanne Westgate, από το εμπορικό κέντρο όπου βρέθηκε
Η αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή ωθεί επενδυτές και κατοίκους να κάνουν δεύτερες σκέψεις
Οι αρχές μιλούν για στοχευμένη πράξη βίας κατά της εβραϊκής κοινότητας
Αντόνιο Κόστα: Η αποδυνάμωση των κυρώσεων αυξάνει τα έσοδα της Ρωσίας και απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια
H Τεχεράνη υποστηρίζει πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από συμμαχικές της δυνάμεις
Σοβαρή οικονομική κρίση πλήττει το νησί της Καραϊβικής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.