Κοσμος

«Δεν είναι καλή μητέρα»: Ο 17χρονος Άλεξ περιγράφει όσα βίωσε μετά την απαγωγή του

Πώς κατάφερε να δραπετεύσει και να επιστρέψει στη μητέρα του

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απαγωγή Άλεξ Πατί: Περιγράφει τη ζωή και το πώς δραπέτευσε
O Άλεξ Πατί στην πρώτη του συνέντευξη μετά την επανένωση με τη γιαγιά του © Youtube / The Sun

Απαγωγή Άλεξ Πατί: Περιγράφει τη ζωή με τη μητέρα του και το πώς δραπέτευσε - Το σημείωμα που της άφησε

Πριν από λίγες ημέρες ο 17χρονος Άλεξ Πατί επέστρεψε στη γιαγιά του. Έξι χρόνια μετά την απαγωγή του από τη μητέρα του, η είδηση ότι βρέθηκε και είναι καλά στην υγεία του, έφερε χαμόγελα στους δικούς του ανθρώπους, αλλά και στη Βρετανία που παρακολουθούσε για χρόνια το θρίλερ της εξαφάνισής του. Πριν από λίγες ώρες, ο 17χρονος παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη και περιέγραψε όλα όσα βίωσε και αναφέρθηκε στη ζωή στο κοινόβιο με τη μητέρα του.

Ο Άλεξ Πατί εξαφανίστηκε στην ηλικία των 11, το 2017, και όλα αυτά τα χρόνια φέρεται να ζούσε περιπλανώμενος, μέχρι την ημέρα που αποφάσισε να δραπετεύσει. Όπως είπε, μετά από μέρες που περπατούσε στα Πυρηναία όρη εντοπίστηκε από έναν διανομέα, ο οποίος τον πήρε μαζί του. Ο έφηβος χρησιμοποίησε το τηλέφωνό του για να επικοινωνήσει με τον νόμιμο κηδεμόνα του, τη γιαγιά του Σούζα Καρουάνα, και να της πει πως θέλει να γυρίσει σπίτι του. Η μητέρα του και φερόμενη απαγωγέας του, η 48χρονη Μέλανι Μπάτι, παραμένει ασύλληπτη.

Ο Άλεξ Πατί για την απαγωγή του - «Είναι καλός άνθρωπος, αλλά δεν είναι καλή μητέρα»

Σε συνέντευξή του στην The Sun, ο Άλεξ Πατί εξομολογήθηκε: «Είχα έναν καυγά με τη μητέρα μου και σκέφτηκα ότι ήρθε η ώρα να φύγω γιατί δεν μπορούσα να ζω άλλο μαζί της. Είναι καλός άνθρωπος. Αλλά απλά δεν είναι καλή μητέρα. Απλά δεν κάνει τα μητρικά πράγματα που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνεις. Δεν είναι πολύ ζεστή και ανοιχτή». Μάλιστα, είπε ότι είχε πείσει τη μητέρα του να μετακομίσει σε μια αγροικία αντί να ζει στα βουνά. Είχε κουραστεί να μετακομίζει συνεχώς και να εργάζεται με αντάλλαγμα φαγητό και στέγαση, ενώ δεν είχε φίλους. Το αγόρι περιέγραψε τις προσπάθειες που έκανε για να μορφωθεί, αφού δεν πήγαινε σχολείο. Αποκάλυψε ακόμη ότι άρχισε να έχει για πρώτη φορά αμφιβολίες για τον εναλλακτικό τρόπο ζωής τους όταν ήταν 14 ετών. «Συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν ένας καλός τρόπος ζωής για το μέλλον μου. Άρχισα να ζυγίζω τα πάντα – τα υπέρ και τα κατά της Αγγλίας. Δεν ήξερα τι θα συνέβαινε στο μέλλον μου αν έμενα με την μητέρα μου, αλλά από τα τελευταία χρόνια μπορούσα να έχω μια εικόνα για το πώς θα ήταν η ζωή μου» είπε.

Πώς περιγράφει τη ζωή του ο 17χρονος σήμερα Άλεξ

«Μετακομίσεις διαρκώς. Χωρίς φίλους, χωρίς κοινωνική ζωή. Δουλειά, δουλειά, δουλειά και όχι σπουδές. Αυτή είναι η ζωή που φανταζόμουν ότι θα ζούσα εάν έμενα με τη μητέρα μου. Στα βουνά, στη μέση του πουθενά. Χωρίς ανθρώπους της ηλικίας μου. Έτσι, όταν ήμουν περίπου 16 ετών, μίλησα στον παππού για να γυρίσω στην Αγγλία. Η μητέρα μου ήταν αντίθετη με την ιδέα. Ήταν πολύ αντικυβερνητική, κατά των εμβολίων. Ανησυχούσε ότι αν επέστρεφα και έπαιρνα την ταυτότητά μου, θα με έβαζαν σε ίδρυμα. Το σύνθημά της ήταν ότι θα γινόμουν ‘σκλάβος του συστήματος’» πρόσθεσε ο 17χρονος στη συνέντευξή του στη Sun. 

Πώς κατάφερε να δραπετεύσει - Το σημείωμα που άφησε 

Ο 17χρονος κατάφερε να δραπετεύσει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (11.12), την ώρα που η 48χρονη μητέρα του κοιμόταν. Πήρε μαζί του το skateboard και ένα σακίδιο γεμάτο με ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης. Πήρε μαζί του τέσσερα μπλουζάκια, τρία παντελόνια, κάλτσες, έναν φακό, 100 ευρώ και έναν ελβετικό σουγιά. Άφησε ένα σημείωμα για τη μητέρα του, το οποίο έγραφε: «Γεια σου μαμά, θέλω να ξέρεις ότι σε αγαπώ πάρα πολύ. Είμαι πολύ ευγνώμων για τη ζωή που μου παρείχες τα τελευταία χρόνια. Μην ανησυχείτε για εσάς – είμαι σίγουρος ότι δεν θα σας βρουν. Μην ανησυχείτε ούτε για μένα. Ξέρεις ότι μπορώ να φροντίσω τον εαυτό μου. Σε αγαπώ πάρα πολύ. Μην μου θυμώσεις. Με αγάπη Άλεξ».

Ο έφηβος ανησυχούσε μήπως η μητέρα του και ο παππούς του συλληφθούν ως ύποπτοι για την απαγωγή του, γι’ αυτό είπε ψέματα σε όσους συνάντησε στο δρόμο. Χρησιμοποιώντας το όνομα Ζακ Έντουαρντς, ο Άλεξ επινόησε μια ιστορία ότι πέρασε 4 μέρες περπατώντας στα βουνά. Το πρώτο του βράδυ το πέρασε έξω στο κρύο σε ένα δάσος. Όταν έφτασε στην πόλη Quillan, αγόρασε μια μπαγκέτα με τόνο για να φάει. Περίμενε όμως μέχρι τις 6 το απόγευμα για να φύγει, επειδή ανησυχούσε μήπως περάσει η μητέρα του με το αυτοκίνητό της. Είπε ότι προσπάθησε να φανεί «έξυπνος» λέγοντας σε όσους συναντούσε ότι είχε χαθεί. Αλλά όπως είπε, «ήξερε ακριβώς που πήγαινε».

Μιλώντας για τη στιγμή που τον παρέλαβε ο οδηγός, είπε στην Sun: «Κοιμόμουν έξω στο έδαφος. Έκανε παγωνιά. Αν χρειαζόμουν τουαλέτα χρησιμοποιούσε φύλλα και γρασίδι. Το σχέδιό μου ήταν να φτάσω στην Τουλούζη και να απομακρυνθώ όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά ήμουν τόσο εξαντλημένος όταν με βρήκε ο οδηγός ντελίβερι που απλά ξεστόμισα μια ιστορία. Δεν έκανα καν οτοστόπ όταν με βρήκε. Περπατούσα σε μια μικρή γέφυρα. Είπε ότι σταμάτησε επειδή είδε ότι είχα ένα skateboard. Έβρεχε καταρρακτωδώς και ήταν 3 το πρωί». Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην αστυνομία, όπου του πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και έστειλαν φωτογραφίες στη γιαγιά του. Από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, πέρασε τα βράδια του σε ανάδοχες οικογένειες και στη συνέχεια του είπαν ότι μπορούσε να επιστρέψει στο σπίτι του στην Αγγλία.

Η συγκινητική επανένωση με τη γιαγιά του

Στην ίδια συνέντευξη περιέγραψε τη στιγμή που βρέθηκε ξανά με τη γιαγιά του. «Το σπίτι είναι διαφορετικό τώρα, αλλά εξακολουθεί να είναι το ίδιο. Νιώθω υπέροχα που επέστρεψα. Έχω λάβει μεγάλη βοήθεια από τις κοινωνικές υπηρεσίες και την αστυνομία και θέλω να πάω στο κολέγιο. Καταλαβαίνω πολλά γαλλικά, οπότε δεν πρόκειται να τα αφήσω. Θέλω να σπουδάσω. Θέλω να ασχοληθώ με την επιστήμη των υπολογιστών ή την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ή την ανάπτυξη της αλυσίδας μπλοκ, οπότε θα είμαι απασχολημένος με το διάβασμά μου».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ