Κοσμος

Η «βασίλισσα των διαμαντιών» και πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής δεν μπορεί να αγγίξει τους λογαριασμούς της

Η Ιζαμπέλ ντος Σάντος έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών για πολλά αδικήματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιζαμπέλ ντος Σάντος: Πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία της πλουσιότερης γυναίκας της Αφρικής
© EPA/BRUNO FONSECA

Ιζαμπέλ ντος Σάντος: Πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία της πλουσιότερης γυναίκας στην Αφρική

Η Ιζαμπέλ ντος Σάντος, κόρη ενός του πρώην προέδρου της Αγκόλας, δέχθηκε αγωγή από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Unitel η οποία ζητά αποζημίωση ύψους 733 εκατ. δολαρίων, απαίτηση που προκύπτει από οικονομικές αποφάσεις που έλαβε διάρκεια της θητείας της ως επικεφαλής. 

Η ντος Σάντος κατηγορείται από την Unitel ότι την δάνεισε 350 εκατ. δολάρια σε μα εταιρεία που έστησε η ίδια, ονόματι Unitel International Holdings.

Η ντος Σάντος απέκτησε μερίδιο 25% στον μεγαλύτερο πάροχο της χώρας, Unitel, που είχε λάβει σχετική άδεια λειτουργίας από τον πατέρα της το 1999. Η ίδια αγόρασε επίπλεον μετοχές το επόμενο έτος από υψηλόβαθμο κρατικό αξιωματούχο. Η Unitel φέρεται να της έχει πληρώσει ήδη ένα δισ. δολάρια σε μερίσματα, και το μερίδιό της αξίζει άλλο ένα δισ. δολάρια. 

Οι αποκάλυψεις Luanda Leaks

Η ντος Σάντος τέθηκε στο μικροσκόπιο των αρχών το 2020 αφότου τα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ αυτών οι New York Times, το BBC και ο Guardian, δημοσίευσαν σειρά άρθρων με βάση τα στοιχεία που αποκάλυψαν τα λεγόμενα "Luanda Leaks” - ένα πακέτο περίπου 700.000 εγγράφων που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists - ICIJ) βάσει των οποίων η ντος Σάντος φέρεται να εμπλέκεται σε ύποπτες επιχειρηματικές συναλλαγές.

Η Ιζαμπέλ ντος Σάντος διορίστηκε επικεφαλής της Sonangol, της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Αγκόλας, το 2016, όταν ακόμη ο πατέρας της διατελούσε πρόεδρος της χώρας. (Ο τελευταίος αποχώρησε από την προεδρία το 2017, μετά από 38 συναπτά έτη στο τιμόνι της χώρας).

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, δικαστήριο της Αγκόλας διέταξε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της ντος Σάντος στην Αγκόλα - τα οποία το Forbes εκτιμά ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της ντος Σάντος -η οποία σύμφωνα πάντα με το Forbes υπολογίζεται σε 2,1 δισ. δολάρια- βρίσκονται εκτός των συνόρων της Αγκόλας, κυρίως στην Πορτογαλία.

Μεγάλο μέρος της περιουσίας της βασίζεται στην ιδιοκτησία μεριδίου της πορτογαλικής εταιρείας Galp, το οποίο μια από τις εταιρείες της αγόρασε από τη Sonangol το 2006. Τα έγγραφα έδειχναν πως χρειάστηκε να πληρώσει μόνο 15% ως προκαταβολή, και ότι τα υπόλοιπα 63 εκατ. ευρώ μετατράπηκαν σε δάνειο με χαμηλό επιτόκιο από τη Sonangol. Στο πλαίσιο των όρων του, το χρέος της στους πολίτες της Ανγκόλας δεν χρειαζόταν να αποπληρωθεί για 11 χρόνια. Το μερίδιό της στη Galp υπολογιζόταν το 2020 σε τουλάχιστον 750 εκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, τα έγγραφα απόκαλυψαν πώς η Ντος Σάντος αγόρασε εκτάσεις από το κράτος τον Σεπτέμβριο του 2017, με μικρή προκαταβολή. Η εταιρεία της αγόρασε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο σε παραθαλάσσια έκταση στην πρωτεύουσα Λουάντα, με τη βοήθεια προεδρικού διατάγματος που υπέγραψε ο πατέρας της. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, η αξία της έκτασης ήταν 96 εκατ. δολάρια, μα η εταιρεία της πλήρωσε μόνο 5% μετά από συμφωνία να επενδυθούν τα άλλα στην ανάπτυξη.

Με πληροφορίες από BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ