Κοσμος

Ισλανδία: Σε απεργία χιλιάδες γυναίκες για το μισθολογικό χάσμα - Παρούσα και η πρωθυπουργός Katrín Jakobsdóttir

Ένα από τα αιτήματα είναι η δημοσιοποίηση των μισθών των εργαζομένων

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισλανδία: Σε απεργία χιλιάδες γυναίκες για το μισθολογικό χάσμα - Παρούσα και η πρωθυπουργός Katrín Jakobsdóttir
Ισλανδία: Σε απεργία οι γυναίκες για το μισθολογικό χάσμα © Unsplash

Ισλανδία: Σε απεργία οι γυναίκες για το μισθολογικό χάσμα  - Ένα από τα αιτήματα είναι η δημοσιοποίηση των μισθών των εργαζομένων

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλη την Ισλανδία, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού, αναμένεται να σταματήσουν την Τρίτη την εργασία τους - αμειβόμενη και απλήρωτη - στην πρώτη απεργία του είδους της εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι η απεργία των γυναικών - στις επιβεβαιωμένες συμμετέχουσες της οποίας περιλαμβάνονται εργαζόμενες στον κλάδο της αλιείας, εκπαιδευτικοί, νοσηλεύτριες και η πρωθυπουργός Katrín Jakobsdóttir - θα φέρει την κοινωνία σε ακινησία για να επιστήσει την προσοχή στο συνεχιζόμενο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στη χώρα και στην ευρέως διαδεδομένη έμφυλη και σεξουαλική βία.

Η εκδήλωση θα σηματοδοτήσει την πρώτη ολοήμερη απεργία των γυναικών από το 1975, όταν το 90% των Ισλανδών γυναικών αρνήθηκε να εργαστεί στο πλαίσιο της "kvennafrí" (ημέρα ρεπό των γυναικών), οδηγώντας σε καίριες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας εκλεγμένης προέδρου χώρας στον κόσμο.

Οι διοργανωτές της απεργίας λένε επίσης ότι οι θέσεις εργασίας που παραδοσιακά συνδέονται με τις γυναίκες, όπως η καθαριότητα και η φροντίδα, εξακολουθούν να υποτιμώνται και να υποαμείβονται.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwfteghdb0kh)

«Μιλούν για εμάς, μιλάνε για την Ισλανδία, σαν να είναι ένας παράδεισος ισότητας", δήλωσε η Freyja Steingrímsdóttir, μία από τις διοργανώτριες της απεργίας και διευθύντρια επικοινωνίας της BSRB, της Ισλανδικής Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων. "Αλλά ένας παράδεισος ισότητας δεν θα έπρεπε να έχει μισθολογικό χάσμα 21% και 40% των γυναικών να βιώνουν έμφυλη ή σεξουαλική βία στη διάρκεια της ζωής τους. Δεν είναι αυτό για το οποίο αγωνίζονται οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο».

Έχοντας την παγκόσμια φήμη που έχει, η Ισλανδία έχει την ευθύνη να «διασφαλίσει ότι ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις προσδοκίες», δήλωσε η Steingrímsdóttir.

Οι γυναίκες αμοίβονται με 21% λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους άνδρες - Το 40% των γυναικών της χώρας έχουν υποστεί κάποιου είδους έμφυλη βία

Ενώ έχουν υπάρξει και άλλες απεργίες γυναικών από την πρώτη το 1975, η απεργία της Τρίτης σηματοδοτεί την πρώτη ολοήμερη εκδήλωση. Λειτουργεί με το σύνθημα "Kallarðu þetta jafnrétti;" (Το λέτε αυτό ισότητα;), είναι αποτέλεσμα ενός κινήματος βάσης και σχεδιάζεται από περίπου 40 διαφορετικές οργανώσεις.

Οι γυναίκες σε ολόκληρη τη χώρα καλούνται να μην κάνουν καμία αμειβόμενη ή μη αμειβόμενη εργασία την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών εργασιών στο σπίτι, "για να καταδείξουν τη σημασία της συμβολής τους στην κοινωνία". Ορισμένοι όμως έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται από πριν για να διευκολύνουν τη ζωή των ανδρών κατά τη διάρκεια της απουσίας τους.

Η τρίτη βάρδια είναι υπαρκτή, οι γυναίκες απεργούν, αλλά «ας φροντίσουμε να λειτουργήσουν όλα ομαλά" είναι η νοοτροπία στην οποία έχουμε κολλήσει και από την οποία πρέπει να ξεφύγουμε», δήλωσε η Steingrímsdóttir. "Για μια μέρα δεν είναι δικό μας πρόβλημα, οπότε ας μην προσπαθήσουμε να τους διευκολύνουμε".

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απεργία γυναικών στη χώρα

Τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι αναμένεται να παρευρεθούν σε μια εκδήλωση στο κέντρο του Ρέικιαβικ και πολλοί περισσότεροι θα λάβουν μέρος σε άλλες 10 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα - καθιστώντας την απεργία αυτή πιθανότατα τη μεγαλύτερη απεργία γυναικών που έχει γίνει ποτέ στην Ισλανδία.

Ανακοινώνοντας τη συμμετοχή της, η Jakobsdóttir δήλωσε ότι αναμένει ότι το γραφείο του πρωθυπουργού θα σταματήσει να εργάζεται. "Πρώτα απ' όλα, δείχνω την αλληλεγγύη μου στις Ισλανδές γυναίκες με αυτό", δήλωσε στο mbl.is.

Σε αντίθεση με την απεργία του 1975, η εκδήλωση της Τρίτης απευθύνεται σε γυναίκες και τα non binary άτομα. «Το κάνουμε αυτό επειδή όλοι μας πολεμάμε το ίδιο σύστημα, όλοι μας βρισκόμαστε υπό την επιρροή της πατριαρχίας, οπότε σκεφτήκαμε ότι πρέπει να συνδυάσουμε τον αγώνα μας», δήλωσε η Steingrímsdóttir.

Τα αιτήματα της απεργίας

Η απεργία ζητά να καλυφθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, δημοσιεύοντας τους μισθούς των εργαζομένων σε επαγγέλματα που κυριαρχούν οι γυναίκες, και να ληφθούν μέτρα κατά της έμφυλης και σεξουαλικής βίας, με μεγαλύτερη έμφαση στους δράστες.

Η Drífa Snædal, η οποία είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της απεργίας των γυναικών και εκπρόσωπος του Stígamót, ενός κέντρου συμβουλευτικής και εκπαίδευσης για τη σεξουαλική βία, δήλωσε ότι η αυξημένη πρόσβαση των παιδιών στην πορνογραφία συνέβαλε στη βία κατά των γυναικών. Η θέση των γυναικών στην κοινωνία και η χρηματική τους αξία στον εργασιακό χώρο συνδέεται επίσης με τη σεξουαλική βία.

«Προσπαθούμε τώρα να συνδέσουμε τις τελείες, λέγοντας ότι η βία κατά των γυναικών και η υποτιμημένη εργασία των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και επηρεάζουν η μία την άλλη».

Παρά το κίνημα #MeToo και διάφορα άλλα που απαιτούν ισότητα στην Ισλανδία τα τελευταία χρόνια, είπε ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να υπολογίζουν στο σύστημα δικαιοσύνης όταν πρόκειται για σεξουαλικά βίαια εγκλήματα. «Η υπομονή των γυναικών έχει εξαντληθεί».

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ