- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μαρία Ρέσα: Αθωώθηκε η δημοσιογράφος και νομπελίστρια ειρήνης - Για την υπόθεση φοροδιαφυγής
Η τιμηθείσα με Νόμπελ Ειρήνης δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα κρίθηκε αθώα σήμερα στη Μανίλα στη δίκη της για την τελευταία κατηγορία περί φοροδιαφυγής για την οποία διωκόταν από τις αρχές των Φιλιππίνων.
Η κυρία Ρέσα, 59 ετών, η οποία έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2021, μαζί με τον ρώσο συνάδελφό της Ντμίτρι Μουράτοφ, χαμογέλασε όταν άκουσε την ετυμηγορία, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μέσα στην αίθουσα. Εξερχόμενη από το δικαστήριο, δήλωσε πως αισθάνεται «καλά» για την απόφαση.
Η δημοσιογράφος βρέθηκε αντιμέτωπη με σειρά ποινικών διώξεων επί των ημερών του Ροντρίγκο Ντουτέρτε στην προεδρία (2016-2022). Επέκρινε εξαρχής έντονα την αιματηρή πολιτική του, τον «πόλεμο» που είχε κηρύξει κατά των ναρκωτικών.
Στην κυρία Ρέσα και στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Rappler, τον οποίο ίδρυσε, ασκήθηκαν πέντε διώξεις για φοροδιαφυγή από την κυβέρνηση Ντουτέρτε μετά την πώληση αξιόγραφων το 2015, μέσο συγκέντρωσης κεφαλαίων από ξένους επενδυτές.
Τον Ιανουάριο, δικαστήριο την έκρινε αθώα για τις άλλες τέσσερις κατηγορίες.
Παρά τις δυο φετινές δικαστικές νίκες της, το μέλλον της κυρίας Ρέσα και του Rappler παραμένει αβέβαιο: έχουν μπροστά τους άλλες δύο δίκες.
Η δημοσιογράφος είναι ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Καταδικάστηκε το 2020 για συκοφαντική δυσφήμηση μέσω διαδικτύου σε μια από τις αρκετές διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος της από κρατικούς θεσμούς των Φιλιππίνων.
Η κυρία Ρέσα χαρακτηρίζει τις διώξεις εναντίον της ίδιας και του ιστοτόπου της πολιτικές.
Ο σημερινός πρόεδρος Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος, στην εξουσία 14 μήνες, έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να παρέμβει στη δικαιοσύνη όσον αφορά τις υποθέσεις σε βάρος της δημοσιογράφου και του μέσου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Η ελληνική πρεσβεία στην Ελβετία συνεχάρη τη νέα δήμαρχο, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη θητεία της
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
O πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους κατοίκους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.