- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Στην ανωτερότητα της λευκής φυλής πιστεύει Καναδός που σκότωσε οικογένεια μουσουλμάνων
Η κυνική ομολογία στους αστυνομικούς
Καναδάς: Οπαδός της λευκής φυλής σκότωσε οικογένεια μουσουλμάνων - Η κυνική ομολογία στους αστυνομικούς
Ο νεαρός Καναδός ο οποίος κατηγορείται πως σκότωσε τέσσερα μέλη οικογένειας μουσουλμάνων τον Ιούνιο του 2021 είναι οπαδός των θεωριών περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, ο οποίος έδρασε εσκεμμένα και εκ προμελέτης, τόνισε χθες Δευτέρα εισαγγελική λειτουργός κατά την πρώτη ημέρα της δίκης του.
Ο Ναθάνιελ Βέλτμαν κατηγορείται πως έριξε εσκεμμένα το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω σε πέντε μέλη της οικογένειας Άφζαλ στο Λόντον, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Τορόντο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο γονείς, η κόρη τους, 15 ετών, και η γιαγιά. Μόνο ο μικρός γιος του ζευγαριού, εννέα ετών, σοβαρά τραυματισμένος, επέζησε.
Ο κ. Βέλτμαν, 20 ετών όταν διέπραξε το έγκλημα, σχεδίαζε την επίθεση για τρεις μήνες αφού διάβασε και συνέταξε μανιφέστα «λευκών εθνικιστών», δήλωσε χθες Δευτέρα η ομοσπονδιακή εισαγγελέας Σάρα Σάικ.
«Έπεσε πάνω τους με το αυτοκίνητό του» με το «γκάζι στο τέρμα», τόνισε η εισαγγελέας.
«Το έκανα επίτηδες»
Μετά τη σύλληψή του, λίγο αργότερα, σε εμπορικό κέντρο ο Ναθάνιελ Βέλτμαν είπε στους αστυνομικούς, σύμφωνα με την ίδια: «εγώ τους χτύπησα (...) το έκανα επίτηδες».
Ο κατηγορούμενος, με λευκό ποινικό μητρώο και χωρίς καμιά γνωστή σύνδεση με οποιαδήποτε εξτρεμιστική οργάνωση, έχει καταθέσει πως επρόκειτο για πολιτική χειρονομία, ότι ήθελε να στείλει «ισχυρό μήνυμα» εναντίον της μετανάστευσης, επισήμανε η εισαγγελική λειτουργός.
Όταν ξεκίνησε η δίκη του, την 5η Σεπτεμβρίου, δήλωσε αθώος.
Μέσα στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μαχαίρια και αεροβόλο πιστόλι σφαιριδίων.
Η τραγωδία, που η εισαγγελέας χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια», ήταν η πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον μουσουλμάνων στον Καναδά έπειτα από την επίθεση ενόπλου σε ισλαμικό τέμενος του Κεμπέκ το 2017 (έξι νεκροί). Στον δράστη εκείνης της επίθεσης, καναδό λευκό ρατσιστή, δεν είχαν πάντως απαγγελθεί κατηγορίες για τρομοκρατία.
Αναφερόμενος στην επίθεση του 2021, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχε καταγγείλει πως επρόκειτο για «τρομοκρατική ενέργεια με κίνητρο το μίσος», υποσχόμενος πως θα ενισχυθεί ο αγώνας εναντίον των εξτρεμιστικών οργανώσεων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι υποστήριξε ο δικηγόρος του δράστη
Αποχωρεί από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Ποιος κρατά τον διακόπτη για τα ουκρανικά drones
Τι πρέπει να μάθει από αυτές
Από τη βενζίνη των 4,28 δολαρίων μέχρι τις επιχειρήσεις της ICE
Η καταγγελία 21χρονης για βιασμό
Χρήση βιομετρικής αναγνώρισης με τη βοήθεια τις τεχνητής νοημοσύνης για διαδηλωτές με καλυμμένο το πρόσωπο
H Αθήνα απώλεσε όλα τα ερείσματά της, ενώ η Τουρκία κατάφερε να αποκτήσει ουσιαστικά τα δικά της επενδύοντας χρήματα και προοπτικές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Φον ντερ Λάιεν
Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται για τα χτυπήματα
Η εμπλοκή Τούρκου δισεκατομμυριούχου
Η εταιρεία απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των τεχνικών προβλημάτων
Από τη γέννησή τους αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο περπάτημα και χρησιμοποιούσαν σκέιτμπορντ για να μετακινούνται
Η κυβέρνηση παραδέχεται λάθη
Ο συνιδρυτής της OpenAI αρνείται τις κατηγορίες
Εξετάζεται μείωση του ορίου ποινικής ευθύνης σε νέους κάτω των 16 ετών
Η γυναίκα που ξεπέρασε μια οικογενειακή τραγωδία και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξερογλείφονται για ένα κάποιο μπάχαλο –μιας και κάτι τέτοιο θεωρείται γι’ αυτά δίκαιο και αυτονόητο–, που θα ξεβρακώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα λόγω των κινητοποιήσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.